Alstom levert RMV 27 waterstoftreinen

Alstom levert RMV 27 waterstoftreinen

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Alstom levert RMV 27 waterstoftreinen

Treinenbouwer Alstom heeft een aanbesteding gewonnen voor de levering van 27 waterstoftreinen aan Fahma, onderdeel van de ov-autoriteit Verkehrsverbund Rhein-Main.

De waterstoftreinen van Alstom – de iLint, een tweewagenstel op het Coradia platform – gaan vanaf 2022 het huidige materieel vervangen op vier lijnen in de regio Taunus, ten noorden van Frankfurt am Main.

500 miljoen
Het contract voor de treinen heeft een waarde van 500 miljoen euro. Het deel voor Alstom heeft een waarde van 360 miljoen euro. In dit bedrag is het leveren van waterstof, onderhoud aan de treinen en het beschikbaar stellen van reservecapaciteit voor 25 jaar inbegrepen. Het overige deel is voor Infraserv Höchst dat een tankplaats gaan bouwen op het eigen terrein in Frankfurt.

Voor de Duitse deelstaat Hessen is de ontwikkeling van de waterstoftrein welkom, gelet op het grote aantal niet-geëlektrificeerde spoorlijnen. De minister van transport, Tarek Al-Wazir, zegt: “In Hessen is het verkeer verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgassen. Stoom in plaats van diesel is dan een interessante aanpak.”

Voorbeeldproject
Enak Ferlemann, staatssecretaris van het Duitse Ministerie van Verkeer en Infrastructuur, zegt: “De aankoop van 27 waterstoftreinen is een voorbeeldproject voor waterstofmobiliteit, waarover ik zeer te spreken ben. De federale regering ondersteunt deze investering in klimaatvriendelijke mobiliteit met een tegemoetkoming van 40 procent in de voertuigkosten, maar ook met proportionele bijdragen voor waterstoftankplaatsen.”

Extra zitplaatsen
De bestelde iLint waterstoftreinstellen hebben ongeveer 160 zitplaatsen, 40 procent meer dan het huidige materieel. De iLint is sinds 11 juli 2018 toegelaten tot het Duitse spoor. Toen verleende de Duitse federale spoorwegveiligheidsautoriteit EBA (Eisenbahnbundesamt) de vergunning voor inzet van waterstoftreinen op het  spoorwegnet.

Alstom heeft twee prototypen van de iLint gebouwd die op het Elbe-Wesernet in Nedersaksen rijden sinds 2018. De ov-autoriteit van Nedersaken, LNVG, wil daar vanaf 2021 14 iLint-treinstellen inzetten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook