14 waterstoftreinen voor Nedersaksen
dossier ZE2025

14 waterstoftreinen voor Nedersaksen

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor 14 waterstoftreinen voor Nedersaksen

De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft veertien waterstoftreinen besteld bij Alstom. De treinen gaan dienst doen op niet-geëlektrificeerde lijnen rond Bremen.

De zero-emissietreinen vervangen daar dieseltreinen die daar nog op het traject rijden. Alstom bouwde de afgelopen jaren in Salzgitter onder meer met subsidie van de Duitse deelstaten Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen, Baden-Württemberg en de ov-autoriteiten van Hessen aan een protoype op basis van de Coradia Lint dat vorig jaar als iLint tijdens InnoTrans op Berlijn werd gepresenteerd.

Lees ook: Alstom presenteert eerste waterstoftrein

Het bedrijf sprak in 2014 nog de ambitie uit om tegen 2020 veertig waterstoftreinen op de baan te hebben. Die ambitie is iets naar beneden bijgesteld. De veertien stellen zullen vanaf 2021 dienst doen op lijnen tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude.

De Coradia iLint kan met de inhoud van één tank een afstand tot 1000 kilometer afleggen en heeft een topsnelheid van 140 kilometer per uur. Alstom verzorgt ook het onderhoud voor de komende dertig jaar.

Ook ProRail wil de treinen uittesten
Vandaag werd een tweede prototype gepresenteerd in Wolfburg dat samen het eerste voertuig bij wijze van pilot in het voorjaar van 2018 in gebruik worden genomen op het spoorwegnet van de Elbe-Weser-Verkehrsbetriebe (EVB). Ook ProRail heeft de ambitie om een van de prototypes van Alstom op het spoor in Groningen en Friesland te testen. Vervoerder Arriva is daar niet bij betrokken. Die zet liever in op treinen met batterijen.

De lokale vervoerautoriteit LNVG, die het project met 8,4 miljoen euro subsideert, koopt de Coradia iLint-treinen aan voor zijn eigen treinenpark en verhuurt deze vervolgens aan een spoorwegmaatschappij. Alstom gaat de brandstofceltreinen onderhouden in het depot in Bremervörde, dat voor dit doel zal worden uitgebreid.

Gasbedrijf bouwt waterstofstation
De waterstofvoorziening van de treinen vindt eveneens plaats in Bredervörde bij een eigen vulstation van gasbedrijf Linde; het eerste waterstofvulstation voor treinen ter wereld. De benodigde investeringskosten van naar schatting 10 miljoen euro worden betaald door de Duitse regering.  

LNVG huurt de locatie voor het vulstation van EVB en stelt deze beschikbaar aan Linde, dat tevens verantwoordelijk is voor de exploitatie en bouwvergunning. De planning van de on-site productie van waterstof op basis van elektrolyse en windenergie zal in een later stadium van het project plaatsvinden.

Bekijk de promotievideo van Alstom:

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook