Start Uithoflijn waarschijnlijk 29 juli

Start Uithoflijn waarschijnlijk 29 juli

door in rubriek Utrecht
Reacties uitgeschakeld voor Start Uithoflijn waarschijnlijk 29 juli

De laatste testritten van de Uithoflijn hebben geen nieuwe problemen aan het licht gebracht. Daarom stuurt het projectbureau nu aan op ingebruikname van de tramlijn eind juli. Tot die tijd volgen tests.

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk liet afgelopen week weten dat de eerste proeffase erop zit en dat zich geen nieuwe zaken hebben voorgedaan die de planning onhaalbaar maken. Op 29 juli moeten de eerste ritten beginnen, al houdt Van Hooijdonk een slag om de arm.

In het komende nummer van OV-Magazine, dat over twee weken verschijnt, zegt projectmanager Martijn Donders: “Ik durf met 95 procent zekerheid te zeggen dat we eind 2019 van start gaan, maar we sturen op een eerdere start van de exploitatie.”

Traverse in de weg
Begin 2018 kwam het nieuws naar buiten dat de Uithoflijn pas eind 2019 klaar zou zijn, onder andere door vertraging in het stationsgebied. Volgens Donders vooral omdat daar ‘veel partijen op een postzegel aan het bouwen waren’.

Zo stond er tussen Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne een traverse, waarvan de fundatie dwars door het geplande tracé van de Uithoflijn liep. “Die traverse moest worden gesloopt voordat wij konden bouwen. Maar voordat de traverse gesloopt kon worden, moest de wand van de fietsenstalling eronder klaar zijn. Als bepaalde werkzaamheden uitlopen, ben je daar toch van afhankelijk.”

Technische onvolkomenheden
Inmiddels is de infrastructuur gereed voor gebruik, is het grootste deel van de vloot in Utrecht binnen en rijden de trams volop testritten. Tijdens die ritten komen nog wel technische onvolkomenheden aan het licht, vertelt Donders. Zo is de beschikbaarheid van de technische systemen nog niet optimaal. “We willen naar een beschikbaarheid van meer dan 99 procent, momenteel zijn er nog te vaak storingen. We voeren een analyse uit om ze te verhelpen. Rond de zomer moet alles in orde zijn.”

Het hele verhaal kunt u lezen in ons magazine. Wilt u het magazine ontvangen? Word dan abonnee.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook