Rechter oordeelt: ACM-boete NS onterecht

Rechter oordeelt: ACM-boete NS onterecht

door in rubriek hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor Rechter oordeelt: ACM-boete NS onterecht

De NS heeft zijn positie op het Hoofdrailnet niet misbruikt ten behoeve van een bod op de Limburgse ov-concessie in 2017, oordeelde de rechter in Rotterdam. De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 aan NS oplegde is daarom nietig verklaard.

De ACM oordeelde in 2017 dat NS zijn economische machtspositie op het Hoofdrailnet misbruikte op de markt van het Limburgse regionale ov. NS deed een verlieslatend bod op de Limburgse concessie, om daarmee concurrenten Veolia en Arriva te dwarsbomen.

Daarnaast zou de uitvoering van de Limburgse concessie een grote rol spelen bij de politieke beslissing tot verdere decentralisatie van het Hoofdrailnet na 2024, schreef de ACM. In die zin was het gedrag van NS bedoeld om de eigen positie op het Hoofdrailnet te beschermen.

Lees ook: ACM geeft NS ruim 40 miljoen euro boete

Onvoldoende aangetoond
Volgens de rechter is onvoldoende aangetoond dat NS een economische machtspositie op het Hoofdrailnet had, laat staan deze misbruikte. De ACM heeft de voorwaarden waaronder de concessie voor het Hoofdrailnet aan NS is verleend door de Nederlandse Staat namelijk niet onderzocht. Dat had wel moeten gebeuren om een goede conclusie te kunnen trekken.

Ook is volgens de rechter niet aangetoond dat het bod van NS op de concessie in Limburg verband houdt met de positie van NS op het Hoofdrailnet. De samenloop van treindiensten in Limburg en de treindiensten van NS op het Hoofdrailnet is slechts één van de factoren die een rol spelen in de politieke besluitvorming rond volgende concessies.

De Limburgse OV-aanbesteding werd in 2014 opgestart en de Hoofdrailconcessie verloopt na 2024, waardoor de rechtbank het onzeker acht of deze besluitvorming invloed op elkaar heeft.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook