Eurostar vanaf januari uur sneller in Londen

Eurostar vanaf januari uur sneller in Londen

De Eurostar rijdt vanaf januari 2020 van Amsterdam naar Londen, zonder tussenstop op Brussel-Zuid. Dat meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Nu vinden er nog grenscontroles plaats op het station Brussel-Zuid waar passagiers moeten overstappen, vanaf januari is dat niet meer aan de orde. Staatssecretaris Broekers-Knol heeft daarover een akkoord gesloten met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De staatssecretaris geeft wel aan dat een ‘No Deal’-Brexit nog tot problemen kan leiden.

In een eerder stadium gaf vervoerder Eurostar nog aan dat een eventuele Brexit geen invloed mag hebben op de directe Eurostar-verbinding. “Het bieden van een directe reis is en blijft onze hoogste prioriteit”, vertelde woordvoerder Stefanie van Mierlo toen. “We hebben plannen voor een reeks mogelijke scenario’s om ervoor te zorgen dat we onze service kunnen behouden, zelfs in het geval van een ‘No Deal’-Brexit.”

Lees ook: Directe Eurostar komt er, ondanks Brexit

Door het verdwijnen van de verplichte stop in Brussel, zal de Eurostar een uur sneller in Londen zijn vanuit Amsterdam. Momenteel duurt de reis 4 uur en 45 minuten . Vanaf januari is dit een uur korter. De Tweede Kamer is blij met een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen. Met de snellere verbinding kan beter geconcurreerd worden met de vluchten tussen Amsterdam en Londen.

Sinds juni rijdt drie keer per dag een trein van Amsterdam naar Londen. De vervoerder gaf eerder al aan de frequentie te willen verhogen naar vier of vijf per dag, zodra de controles op Brussel-Zuid verleden tijd zijn. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is blij met dat voornemen. “Omdat ik op korte afstanden binnen Europa graag zoveel mogelijk reizigers van het vliegtuig de trein in wil krijgen, wil ik alles op alles zetten om het voornemen van Eurostar mogelijk te maken”, aldus Van Veldhoven.

Lees ook: Stapsgewijs concurrerend Europees spoor

Eén reactie

  1. Iede de Vries
    29 september 2019 om 18:48

    Uur sneller? Gaat de trein harder rijden? Gaat trein tussenstop in Brussel Midi overslaan? Nee !
    De trein gaat niet na Rotterdam meteen rechtstreeks naar Kanaaltunnel in Frankrijk maar blijft via Antwerpen en Brussel rijden.
    Alleen hoef je straks niet meer in Brussel over te stappen op (andere) Eurostar (Brussel -Londen), inclusief uur durende douane/paspoortcontrole. Dat gaan ze straks in de rijdende trein doen. Niet-overstappen is uur tijdwinst .

Lees ook