Keolis: statushouders op bus in IJssel-Vecht

Keolis: statushouders op bus in IJssel-Vecht

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Keolis: statushouders op bus in IJssel-Vecht

Keolis gaat in 2020 tussen de 10 en 20 statushouders opleiden tot buschauffeur voor de concessie IJssel-Vecht, die december 2020 start. Dat vertelt Inge Heijna, manager Maartschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ook bij Arriva, RET en Connexxion lopen soortgelijke trajecten, als mogelijke oplossing voor het nijpende chauffeurstekort. Bij HTM, GVB en Qbuzz zetten hier nog niet actief op in, maar volgen het traject wel met belangstelling. Dat blijkt uit rondvraag van OV-Magazine.

De inzet van statushouders wordt als mogelijke oplossing gezien voor het nijpend chauffeurstekort. Veel buschauffeurs gaan de komende jaren met pensioen. “De gemiddelde leeftijd van de buschauffeurs is 55 tot 56 jaar. De komende jaren krijgen we daarom te maken met een grote uitstroom van personeel”, vertelde rayonmanager Theo Duivesteijn van Breng, dat onder Connexxion valt, aan Omroep Gelderland.

In Arnhem werken de gemeente en vervoerder Connexxion samen om Syrische statushouders om te scholen tot buschauffeur, schreef de omroep. Onlangs rondden negen statushouders de opleiding met goed gevolg af. Connexxion wil het project graag uitbreiden naar Nijmegen en Eindhoven.

Keolis ziet potentie

Bij Keolis zijn ze nog niet begonnen met de inzet van statushouders, maar dit gaat wel gebeuren in de concessie IJssel-Vecht. “Het uitgangspunt is om volgend jaar te starten met een groep van 10 FTE”, vertelt Heijna. Hoeveel statushouders dat exact zullen zijn, kan Heijna nog niet zeggen. “Stel dat ze 32 uur per week gaan werken, dan hebben we 14 chauffeurs nodig. Maar misschien vallen er ook wel een paar af tijdens de opleiding. In februari weten we meer.”

Arriva kreeg nominatie

Ook bij Arriva worden statushouders aan een baan geholpen. “Dit doen we door samen te werken met gemeenten en organisaties als GelreWerkt”, vertelt woordvoerder Joyce de Vries-Pieterman. Eén van de statushouders werkt in Zutphen als buschauffeur. Zijn traject werd genomineerd voor de ESF Award van het Europees Sociaal Fonds.

RET biedt doorgroei

Bij RET zijn momenteel 2 Syrische statushouders aan het werk als trambestuurder, volgen er 3 een opleiding en lopen er 2 stage, zegt woordvoerder Rolf Harbers. “Op dit moment werken wij samen met onze partner Securitas met Syrische statushouders als controleur op de Tram en die door kunnen groeien naar Trambestuurder”.

HTM, GVB en Qbuzz volgen ontwikkelingen

Bij Qbuzz wordt nog geen ‘actief beleid’ gevoerd om de inzet van statushouders, vertelt directeur Marktontwikkeling Michel van der Mark. “Personeelsgebrek speelt met name een rol in U-OV en DMG, maar is zeker niet ondenkbaar voor het Noorden.”

HTM laat weten nog geen nijpend tekort aan chauffeurs te hebben, maar de ontwikkelingen wel nauwlettend te volgen. Woordvoerder Marijke Poppelier: “Je hebt als bedrijf nu eenmaal te maken met uitstroom én je wilt een evenwichtig personeelsbestand.”

Bij GVB worden statushouders nog niet ingezet als chauffeur, maar wel in staf- en ICT-functies, vertelt woordvoerder Mireille Muller. “Natuurlijk is het interessant als er statushouders zijn die op de bus kunnen gaan rijden, maar een goede beheersing van de Nederlandse taal is daarbij wel belangrijk.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook