‘Hoekse Lijn viel niet nóg duurder uit’

‘Hoekse Lijn viel niet nóg duurder uit’

door in rubriek Rotterdam
Reacties uitgeschakeld voor ‘Hoekse Lijn viel niet nóg duurder uit’

De ombouw vast de Hoekse Lijn is niet 90 miljoen euro duurder uitgevallen dan aanvankelijk begroot, maar 175 miljoen euro. Dat schrijft onderzoekscollectief Spit. De gemeente Rotterdam, MRDH en RET noemen het een ‘feitelijk onjuist onderzoek’.

Uit een reconstructie van onderzoekscollectief Spit in samenwerking met OPEN Rotterdam, WOS en SCHIE, vandaag verschenen op Vers Beton, blijkt het project nog eens 85 miljoen euro duurder uitgevallen te zijn: de totale kosten liepen op tot ongeveer 500 miljoen euro. In juni 2019 vertelde projectleider Sipke van der Linden ons nog dat de kostenoverschrijding 90 miljoen bedroeg, met een totale investering van 462 miljoen euro.

Lees ook: Hoe software Hoekse Lijn parten speelde

Berekeningen

De MRDH betaalde in 2017 al eens 18 miljoen euro aan ProRail om het spoor richting Hoek van Holland over te nemen, schrijft het onderzoekscollectief. Ook werden vertragingskosten van 6 miljoen euro en tussentijdse verhogingen van het budget door de MRDH niet meegeteld.

Ook heeft vervoerder RET 80 miljoen euro geleend bij de Europese Investeringsbank (EIB) voor 16 nieuwe metrostellen, die geschikt zijn om op het omgebouwde spoor te rijden. Dit bedrag kan nog verder oplopen, schrijft men, omdat de verlenging naar het strand nog niet klaar is.

‘Dit was niet begroot’

Woordvoerders van de gemeente Rotterdam, opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en vervoerder RET noemen het unaniem een ‘feitelijk onjuist onderzoek’ en bestrijden dat de Hoekse Lijn nóg duurder uitviel.

Zo geven de MRDH en gemeente Rotterdam aan de 18 miljoen euro voor het overgenomen spoor van de Rijksoverheid te hebben ontvangen. “Gegeven de afspraak met het Rijk over de overdracht ‘om niet’ is dit bedrag volledig vergoed door het Rijk en werkt het niet verhogend op de projectkosten. Dus die kostenoverschrijding is niet in het projectbegroting van de Hoekse Lijn opgenomen, maar wel afgedekt.”

Ook de 80 miljoen die de RET geleend heeft van de EIB is niet in de projectbegroting meegenomen. “De aangeschafte voertuigen zijn niet alléén voor de Hoekse Lijn aangekocht. Logisch ook, want die voertuigen zijn niet specifiek voor dit project aangeschaft.”

Berekening

De opbouw van de 462 miljoen euro (na indexatie 468 miljoen euro) is als volgt tot stand gekomen (bron: gemeente Rotterdam)

 

Origineel projectbesluit 312 miljoen euro
Meerwerkophoging 24 miljoen euro
ophoging 2018 36 miljoen euro
Overschrijding door uitloop planning 90 miljoen euro
Totaal 462 miljoen euro

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook