Lagere treinkosten in Duitsland door BTW

Lagere treinkosten in Duitsland door BTW

Deutsche Bahn verlaagt de ticketprijzen voor langeafstandsvervoer in Duitsland met 10 procent. Ook NS International verlaagt de prijzen naar haar Duitse bestemmingen.

De tariefsdaling is ingegaan per 1 januari en maakt onderdeel uit van het Duitse klimaatpakket. De Duitse overheid wil treinreizen over langere afstanden stimuleren en heeft daarom de BTW op treintickets verlaagd van 19 naar 7 procent.

Deutsche Bahn, waarvan de Duitse overheid de enige aandeelhouder is, heeft deze verlaging doorgevoerd in de treintickets op treinafstanden langer dan 50 kilometer, onder meer met de ICE. De tariefsdaling geldt voor tickets voor het gewone tarief, het speciale tarief en ook voor aanvullende services, zoals een fietsticket. Ook de Bahncards 25, 50 en 100 worden tien procent gunstiger. De vervoerder verwacht dat de maatregelen 5 miljoen extra passagiers per jaar opleveren. Het is voor het eerst in 17 jaar tijd dat Deutsche Bahn de tarieven op treinreizen verlaagd.

NS International voert de tariefsdaling ook door, op de rechtstreekse ICE Amsterdam-Frankfurt, Amsterdam-Keulen en Amsterdam-Berlijn. Op het Nederlandse deel van de reis betaalt de reiziger nog 9 procent BTW, terwijl over het Duitse deel ook 7 procent wordt betaald.

3 reacties

 1. arthurkamminga
  3 januari 2020 om 18:40

  Even een kleine kanttekening. Op internationale treintickets zit op grond van Europese regelgeving alleen BTW op het traject in het thuisland van de vervoerder. Als je bij DB een treinticket van Berlijn naar Amsterdam koopt, zit er in beginsel 0% BTW op het Nederlandse traject. Dat je bij NS International voor een ticket naar Frankfurt én in Nederland én in Duitsland BTW moet betalen is dus sowieso een beetje merkwaardig.

 2. David Nijenhuis
  11 januari 2020 om 23:22

  Een deel van dit bericht is inmiddels achterhaald. Ook op de BahnCard 25 en 50 is een belastingverlaging doorgevoerd.

 3. Guus Puylaert
  Guus Puylaert
  13 januari 2020 om 15:37

  Dank voor je bericht, David. Ik heb het geüpdatet

Lees ook