Gelderland kiest voor waterstofbussen

Gelderland kiest voor waterstofbussen

Arriva gaat in de dienstregeling 2022 in totaal tien waterstofbussen inzetten in de Achterhoek en de Cleantech Regio, de regio rond Arnhem en Zutphen.

De provincie Gelderland besloot om mee te doen aan het Europese programma voor stimulering van emissieloos openbaar vervoer, JIVE2. De waterstofbussen vervangen de huidige dieselbussen en gaan gezamenlijk meer dan 1 miljoen  kilometer per jaar rijden. Daarmee wordt met Europese subsidie een impuls gegeven aan de vergroening van de mobiliteit, de productie van groene waterstof en de realisatie van de waterstofinfrastructuur.

Duurzaam en schoon openbaar vervoer

De provincie Gelderland wuk via pilots als deze een impuls geven aan de waterstofinfrastructuur, innovatie en regionale productie en gebruik van groene waterstof. In Gelderland is al een belangrijk waterstofcluster gevestigd. Dit biedt kansen voor de groene economie van de toekomst.

100.000 kilometer per jaar op waterstof

Voor Arriva is het rijden op waterstof een primeur. Door de inzet in het reguliere streekvervoer gaat Arriva met deze bussen een recordaantal kilometers afleggen. Het is vanuit het project JIVE2 een voorwaarde dat in de periode december 2021 tot december 2024 elke waterstofbus per jaar minimaal 50.000 kilometer rijdt, waarbij Arriva en provincie Gelderland inzetten op 100.000 kilometer per jaar.  Arriva zorgt ervoor dat de tien waterstofbussen in december 2021 beschikbaar zijn.

Waterstofvulpunt

De vervoerder spant zich met steun van de provincie in voor de realisatie van een waterstofvulpunt  per december 2021. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om een waterstoftankstation te realiseren in Zutphen of Doetinchem of Groenlo. Het is de bedoeling dat dit op termijn een openbaar toegankelijk tankstation wordt.

Investering

De totale geraamde maximale meerkosten voor de 10 bussen zijn voor 4 jaar 6,4 miljoen euro. De provincie, Europa en Arriva investeren hier gezamenlijk in. Daarnaast wordt er nog een bijdrage gevraagd aan het Rijk.

Project JIVE2

JIVE2 staat voor Joint Initiative For Hydrogen Vehicles Across Europe. Het is de tweede tranche van een Europese project. Doel is het stimuleren van waterstofbussen in het openbaar vervoer. Dit door een subsidie beschikbaar te stellen van €148.000,- per bus. In heel Europa gaat het om subsidie voor 152 bussen in 14 Europese regio’s.

Al eerder hebben de provincies Zuid-Holland en OV-Bureau Groningen-Drenthe besloten deel te nemen aan het project JIVE2.

Laat een reactie achter

Lees ook