Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan voor de Trans-Europ-Express 2.0 en maakten daarbij (opnieuw) een zestal treinverbindingen bekend.

De Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse en Franse spoorwegen ondertekenden op 8 december een overeenkomst om het nachttreinnetwerk te intensiveren. Het al bestaande Nightjet-netwerk van de ÖBB speelt hierin een centrale rol.

Zes nieuwe nachttreinen werden daarbij aangekondigd:

  • December 2021: Zürich – Amsterdam en Wenen – Parijs
  • December 2022: Zürich – Rome
  • December 2023: Berlin – Parijs en Berlijn – Brussel
  • December 2024: Zürich – Barcelona

Zo kunnen Nederlandse treinreizigers vanaf december 2023 dus met de trein naar Rome en per 2024 naar Barcelona. Daarbij geldt wel een overstap van een dag in Zürich, schrijft reisjournalist Mark Smith op Twitter.

Trans-Europ Expres

Een deel van deze bestemmingen werd al eerder aangekondigd, laat Treinreiziger.nl weten, maar met de ondertekening van de samenwerking wordt een eerste stap gezet naar herontwikkeling van een Trans-Europ-Express (TEE)-netwerk. Dit netwerk uit 1957 hield een samenwerking in tussen de Franse, Duitse, Zwitserse, Nederlandse, Luxemburgse en Italiaanse spoorwegen.

Het netwerk omvatte op zijn hoogtepunt 45 treinverbindingen tussen 130 Europese steden. Het netwerk hield in 1995 op te bestaan.

Reacties

Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn (DB), noemt dit een goed moment voor het klimaat, de treinreiziger en het Europese spoor. Volgens Vincent Ducrot, CEO van de Zwitserse SBB, stelt de samenwerking de vier spoorpartijen in staat om het netwerk snel uit te kunnen breiden.

Andreas Matthä, CEO van de ÖBB, zegt dat (met Parijs, Berlijn, Amsterdam, Brussel, Zürich, Wenen en Barcelona) steeds meer Europese metropolen in de toekomst op een milieuvriendelijke manier bereikbaar worden. En Jean-Pierre Farandou, CEO van het Franse SCNF, is ervan overtuigd dat ´we van de ervaringen met de Nightjet kunnen profiteren om een aantrekkelijk nachtnetwerk aan te bieden´.

De Europese alliantie voor private spoorwegondernemingen, AllRail, is bang voor kartelvorming en vindt dat het model moet worden herzien, omdat het model in het verleden ook niet werkte. Zij vindt dat private spoorwegbedrijven hierin ook moeten worden meegenomen.

Eén van die private partijen, RegioJet uit Tsjechië, laat zich ook kritisch uit. Volgens de vervoerder is een trans-Europese strategie van belang dat meer bedrijven mee kunnen doen, om het aanbod voor treinreizigers aantrekkelijker te maken

Laat een reactie achter

Lees ook