Vakbonden akkoord met cao streekvervoer

Vakbonden akkoord met cao streekvervoer

Geen loonsverhoging, wel baangarantie. De leden van vakbond FNV hebben ingestemd met de nieuwe cao ov voor streekvervoer. Eind december stemde ook CNV al in. Deze cao loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 en is van toepassing voor 13.000 medewerkers.

In de nieuwe cao is geen ruimte voor een loonsverhoging of een coronabonus voor vaste medewerkers.  Volgens CNV heeft de coronacrisis de grenzen van marktwerking duidelijk gemaakt. “De werknemers zijn uiteindelijk degenen die de prijs betalen voor deze doorgeslagen marktwerking”, stelt die bond.

Aan de andere kant is ook afgesproken dat de 13.000 werknemers in vaste dienst in het streekvervoer hun baan niet verliezen. Die werkgelegenheidsgarantie is in deze onzekere tijden heel waardevol, vindt FNV-bestuurder Marco Bouma.

Ook is afgesproken dat een werkgroep voorstellen gaat ontwikkelen om oudere medewerkers eerder te kunnen laten stoppen met werken. Dat voorstel moet uiterlijk 1 april 2021 zijn ontwikkeld. FNV-bestuurder Bouma noemt zo’n regeling hard nodig. “Er is binnen de sector sprake van zwaar en onregelmatig werk, vergrijzing, en het ziekteverzuim onder oudere medewerkers is extreem hoog.”

De nieuwe cao gaat, met terugwerkende kracht, in per 1 juli 2020 en loopt dus een jaar, tot 1 juli 2021. Vanwege de onzekere coronatijd is gekozen voor deze korte looptijd.

Laat een reactie achter

Lees ook