‘Waterstofbus heeft e-aandrijflijn nodig'

maandag 17 mei 2021
timer 3 min

Connexxion start eind dit jaar met twintig waterstofbussen van Solaris in de concessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (HWGO). De waterstofbussen zijn uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF, waardoor meer passagiers aan boord kunnen.

 

Connexxion rijdt al met vier waterstofbussen van VDL in de concessie rond en voegt nu twintig stuks aan het arsenaal toe. “Wij willen meer ervaring opdoen met waterstof om mee te blijven doen in de ontwikkelingen”, laat Sumir Faruqi, inkoper voertuigen bij Transdev, weten. De waterstofbussen worden gefinancierd vanuit het Europese subsidieprogramma JIVE2.

Na een mini-tender kwam Solaris daarbij als winnende partij uit de bus. Faruqi: “De technologie schrijdt voort. Het liefst wil je dat de bussen continu beschikbaar zijn. Solaris voldeed het beste aan onze eisen en die vanuit de opdrachtgever en JIVE2.”

Lange afstanden

Een waterstofbus van Solaris

Dat Connexxion bij de bussenbouwer uit Polen uitkwam, is volgens directeur Wil Willems van Solaris Nederland niet zo gek. De fabrikant heeft inmiddels een rijdende waterstofvloot van 67 waterstofbussen in heel Europa en al ervaring met waterstof sinds 2014. Naast deze twintig bussen, zullen eind 2021 ook nog tien stuks bij Arriva in de Achterhoek gaan rijden.

Lees ook: Solaris zet met waterstof voet in Nederland

De voertuigen halen een range van 350 kilometer in hogere gebieden in Duitsland en Oostenrijk, maar kunnen volgens Willems in het vlakke poldergebied wel 450 km op één vulling afleggen. “Zo’n range maakt de bussen een stuk flexibeler. De chauffeur hoeft niet tussendoor of ’s nachts bij te laden en zet de bus, net zoals een dieselbus, aan het eind van de dienst gewoon op zijn plaats. De standaard plug-inconnectie in de bus wordt alleen gebruikt tijdens servicewerkzaamheden aan de bus of om preheating in wintertijd toe te passen.”

Meer ruimte voor passagiers

De waterstofbussen zijn verder uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF. Daarbij wordt een lagevloer-as met aan iedere kant een naafmotor gemonteerd. Eén naafmotor heeft een vermogen van 125 kW. Door deze lagevloer-as is de bus overal gelijkvloers. Sumir Faruqi: “Dat biedt extra passagiersruimte, verhoogt de toegankelijkheid en is vooral fijn voor ouderen en mindervaliden.”

De elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF.

Wil Willems geeft aan dat de elektrische portaalas voor Solaris een no brainer was. “Als je een waterstofbus ontwerpt, hoort daar een elektrische aandrijflijn bij. Als je dan een lagevloerbus wilt, kom je automatisch bij de portaalas uit. Voor een low entry-bus is een centraalmotor of portaalmotor geschikt. ZF levert beide producten en daar maken wij gebruik van.”

Naast de lage instap beschikken de waterstofbussen ook over USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en plek voor een rolstoel. De buitenspiegels zijn vervangen door camera’s, waardoor de dode hoek voor de chauffeur gereduceerd wordt en het zicht beter is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

De twee Nederlandse fabrikanten Ebusco en VDL brengen nog dit jaar batterij-elektrische bussen op de markt die 450 tot zelfs 600 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te worden bijgeladen.
Bedenk daarbij dat waterstofbussen 2,5 tot 3 keer zoveel groene stroom vergen als batterij-elektrische bussen en de vraag dringt zich op ... waarom in hemelsnaam investeren we in deze extreem verkwistende waterstof technologie? Dat waterstof ook opgeslagen energie is kan nooit de rechtvaardiging zijn - daar zijn veel efficiëntere en goedkopere manieren voor. De batterij ontwikkelt zich gewoon veel sneller dan de waterstoftechnologie. Voor auto's, bussen en zelfs vrachtauto's hoort de waterstofbrandstofcel in het museum thuis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »