Solaris zet met waterstof voet in Nederland

Solaris zet met waterstof voet in Nederland

Solaris introduceert eind 2021 dertig waterstofbussen in twee concessies. En daarmee zet de Poolse bussenbouwer voet op de Nederlandse zero emissiemarkt, vertelt Wil Willems, directeur van Solaris Nederland.

Willems is sinds april 2020 de Nederlandse vertegenwoordiger van de Poolse bussenbouwer, nadat de busbouwer in 2017 voor het eerst veertig gelede Solaris Urbino-bussen leverde voor de concessie Amstelland Meerlanden (AML). Destijds ging het nog om voertuigen met Euro VI-dieselmotoren.

Maar nu komen er eind dit jaar dus dertig waterstofvoertuigen bij: twintig stuks voor Connexxion in Hoeksche Waard/Goerree Overflakkee (HWGO) en tien voor Arriva in de Achterhoek. “Solaris Bus & Coach heeft al sinds 2014 ervaring met waterstofbussen en is al vele jaren een serieuze Europese speler op het gebied van zero emissie, maar voor mijn gevoel is de potentie in de Nederlandse markt in het verleden onderschat. Het is goed dat daar nu verandering in komt”, weet Wil Willems.

Want in Nederland valt nog genoeg terrein te winnen, denkt hij. “In Nederland moeten tot 2025 en 2030 nog heel veel bussen verduurzaamd worden. Dan is een nieuwe en betrouwbare Europese busbouwer op de markt wel welkom. In heel Europa hebben wij een grote waterstofbussenmarkt: we gaan dit jaar meer dan 70 stuks leveren.”

Onderscheiden met waterstof

Sinds 2019 bouwt het bedrijf volledige fuelcell-bussen, die 10 tot 15 procent meer reizigerscapaciteit bieden dan een batterijbus én een hogere actieradius hebben. Bovendien zijn de bussen flexibeler inzetbaar, omdat ‘aan de pomp getankt kan worden’. “Doordat je geen aparte infrastructuur nodig hebt, ben je flexibeler.”

Wel zijn er dus meer strategisch geplaatste waterstoftankstations nodig. “Enkelen worden op dit moment gebouwd”, weet de directeur van Solaris Nederland. “In de toekomst kan je daar ook andere modaliteiten op laten aanhaken, zoals trucks en auto’s. Voor opdrachtgevers is dat commercieel gezien natuurlijk ook interessanter. In de truckwereld wordt momenteel veel geïnnoveerd met waterstof, dus dan komen er veel opties bij.”

Subsidieprogramma’s

De dertig waterstofbussen van Solaris Bus & Coach worden gesubsidieerd vanuit het Europese JIVE 2-programma. Willems: “De subsidie is een belangrijke financiële toelage in de aanschaf van dit soort bussen, om de exploitatiekosten voor de vervoerder interessant te houden.” De aanschafprijs van een waterstofbus ligt momenteel rond de 6 ton, tegenover zo’n 4 ton voor een batterijbus.

Lees ook: Waterstof vs. batterij: niet óf óf, maar én én

Naast deze dertig bussen, komen er in 2022 ook nog dertig Van Hool-bussen bij in Groningen-Drenthe. Tien daarvan worden ingezet op de streeklijnen rond Emmen. Ook deze bussen worden gesubsidieerd vanuit JIVE 2.

Dat geldt ook voor de twee Van Hool-waterstofbussen van Qbuzz in Groningen-Drenthe en de vier VDL’s van Connexxion in HWGO. In het Rotterdamse beschikt RET over twee waterstofbussen, terwijl Keolis op de Veluwe met twee waterstofbussen van HyMove rijdt. In Eindhoven zet Hermes twee Phileas-waterstofbussen in.

Erwin Stoker van OV-bureau Groningen Drenthe laat weten in 2022 pilots te gaan starten, afhankelijk van subsidiemogelijkheden, waarbij één of twee Qliners worden omgebouwd tot waterstofbus met een elektrische aandrijflijn. Ook zal één achtpersoonsbus op waterstof gaan rijden. “Maar dit zijn pilots waarbij we afhankelijk zijn van onze eigen subsidiepotjes.”

Eén reactie

  1. Antoine Berben
    9 april 2021 om 15:51- Reageren

    Wordt het niet eens tijd om eens kritisch te kijken naar de productiewijze van waterstof?
    Daarbij worden gigantische hoeveelheden water benodigd terwijl water zelf ook inmiddels een steeds maar schaarser wordend goed is.
    Hier mag wel veel meer aandacht komen!

Laat een reactie achter

Lees ook