Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden
dossier Aanbesteden

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad gaan rijden. Europese wetgeving staat zulke concessieloze diensten toe.

De regionale vervoerder wil in eerste instantie de nachttreinen één keer per week rijden, van vrijdag- op zaterdagnacht. Het gaat om twee nachttreinen: een op het traject Maastricht – Schiphol en een op Groningen – Schiphol.

Twee verbindingen

De eerste trein moet om 01.00 uur vanuit Maastricht vertrekken. Via Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid komt deze rond 03.30 uur aan op de luchthaven. Om 05.30 vertrekt de trein weer richting Maastricht.

De tweede verbinding vertrekt om 02.00 uur vanuit Groningen. Via Assen, Zwolle, Lelystad, Almere, Amsterdam Zuid komt de trein rond 04.00 uur aan op Schiphol en vertrekt vervolgens rond 05.00 uur weer richting het noorden.

Wachten op goedkeuring

Arriva heeft voor het plan nu een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die oordeelt of er sprake kan zijn van een eerlijk speelveld. Voorwaarde is dat de concessiehouder, NS, geen hinder ondervindt van de nachttreinplannen van Arriva.

Nadat de ACM de plannen heeft beoordeeld, hebben ook ProRail en het ministerie van IenW hier nog iets over te zeggen.

Meer marktwerking

Volgens CEO Anne Hettinga biedt Arriva met dit voorstel ‘een extra service voor reizigers en verbinden we onze regio’s met de grote steden.’ Bovendien is dit een nieuwe stap in marktwerking op het spoor, vertelt hij aan NRC Handelsblad.

Als voorzitter van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) is het een publiek geheim dat Hettinga geen voorstander is van de huidige marktwerking op het spoor. In september 2020 stapte de FMN naar de rechter, om de voorgenomen onderhandse gunning van het Hoofdrailnet tot 2035 aan NS aan te vechten.

Europese regelgeving

In het Europese PSO-verordening staat dat, sinds de invoering van het Vierde Spoorpakket, aanbesteden de norm moet worden op het Europese spoor per 2023, zolang dit nationale wetgeving niet in de weg zit. Hierop doet Arriva nu dus een beroep.

Lees ook: ‘EU wil vrije markt, IenW sluit de poorten’

Eén reactie

  1. Frans EEKHOUT
    9 juni 2021 om 19:56- Reageren

    Ëén keer per week een nachttrein vanuit de regio naar Schiphol, alsof dat zoden aan dijk zet en hoe zit het dan met de rest van de week, is de reiziger dan aangewezen op alternatieven zoals de Schiphol Travel Taxi en wat te denken van de vaak voorkomende weekendwerkzaamheden op het spoor wordt er dan busvervangend Arriva vervoer geregeld ?
    Vele onduidelijkheden van typisch Anne Hettinga plannen, eerst zien dan geloven…

Laat een reactie achter

Lees ook