Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-Vecht. Daarmee is de elektrische busvloot, 259 stuks in totaal, compleet.

Het gaat om 13 elektrische 8,8 meterbussen van BYD met plaats voor 50 reizigers. Eigenlijk zouden deze bussen voor de stadsdienst van Lelystad worden ingezet, dat onderdeel van IJssel-Vecht zou gaan uitmaken. Maar doordat de coronacrisis uitbrak en noodconcessies in het leven werden geroepen, is dat nog niet het geval.

De bussen bieden, net zoals de grote elektrische bussen, veel comfort en zijn voorzien van moderne voorzieningen voor reizigers, zoals wifi, usb-poorten, digitale informatieschermen en een elektrische rolstoelplank. De bussen rijden op diverse plaatsen in de regio IJssel-Vecht, zoals Barneveld, Dedemsvaart, ’t Harde, Coevorden, Twello en Scherpenzeel.

Moderne voorzieningen

Sinds december 2020 rijdt Keolis met in totaal 246 batterijbussen van BYD de dienstregelingen rond Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Harderwijk. Door deze 13 midi-bussen is de elektrische vloot nu compleet.

Lees ook: Met luxe BYD’s kijkt Keolis weer vooruit

Begin deze maand werd de grens van 10 miljoen elektrische kilometers bereikt. Daarmee heeft RRReis, zoals de merknaam luidt waaronder Keolis rijdt, ruim 3 miljoen liter diesel bespaard.
Met de komst van de 13 nieuwe elektrische bussen neemt het aantal elektrische kilometers alleen nog maar toe. Daarnaast zijn de bussen aanzienlijk stiller, wat zorgt voor minder geluidsoverlast op busroutes in de regio.

Eén reactie

  1. Dick van der Goot
    30 juni 2021 om 21:56- Reageren

    De aanschaf van deze 13 nieuwe BYD-bussen kan niet betekenen dat alle bussen van “IJssel & Vecht” nu elektrisch zijn. Rondom Ede rijdt nog een aantal niet-elektrische Mercedes Citaro-bussen (deels geleed), in afwachting van de vooraf geplande overdracht van een aantal lijnen in de regio Ede/Wageningen naar een nog aan te besteden, nieuwe concessie rondom Arnhem en Nijmegen. Op de “schoollijnen” 7 en 9 te Zwolle rijden eveneens dieselbussen, Mercedes CapaCity-bussen, die op een later tijdstip in de de vorige concessieperiode zijn aangeschaft. En de bestelling van elektrische buurtbussen bij GINAF is geannuleerd. Niet dat de reiziger er veel last van heeft, maar de kop “Alle bussen in IJssel-Vecht nu elektrisch” geeft dus niet geheel de werkelijkheid weer.

Laat een reactie achter

Lees ook