Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een van de 102 bestelde eCitaro’s. Het is een bijzonder exemplaar: het is de 70.000e Citaro die van de band is gekomen.
70.000e Citaro is voor de HTM

De feestelijke overhandiging van de sleutel met v.l.n.r. Till Oberwörder (CEO Daimler Buses), Karen Bosch (COO HTM Personenvervoer) en Mirko Sgodda (Marketing, Sales en Customer Services Daimler Buses)
De eerste Citaro’s verschenen in 1997 in het straatbeeld; de Hamburger Hochbahn was de launching customer van de nieuwe lagevloerbus – uiteraard toen nog met dieselmotor – die de oudere O405 en O405N afloste. In Nederland was de BBA korte tijd later de eerste klant. Na ruim 32.000 exemplaren verscheen in 2011 de Citaro tweede generatie, die een jaar later als eerste stadsbus met Euro VI-motor leverbaar was. Sindsdien zijn er naast dieselbussen ook versies op aardgas/groen gas, elektriciteit – de eCitaro – en waterstof (brandstofcel) ontwikkeld, plus naast de lagevloerversie een low entry-variant. Naast 12-meter- en 18-meterversies (Citaro G) is er sinds kort ook een variant van tien meter lang, de Citaro K (van Kompakt).
De HTM krijgt 42 bussen in 12-meteruitvoering en 60 stuks van 18 meter. Twee bussen zijn al in Den Haag voor proeven en opleiding, de nu in Berlijn feestelijk gepresenteerde bus vormt ook de aftrap voor de levering van de serie van honderd stuks vanaf januari.
‘We gaan eerst schaduwrijden zonder passagiers,’ vertelt Vincent Gabriels, programmamanager voor de elektrische bussen. ‘Voor de 18-meterbussen moeten eerst nog sommige haltekommen worden aangepast, die zijn nu te kort.’ Overigens had de HTM al eerder een serie 18-meterbussen (diesels van Den Oudsten), de wegbeheerder heeft de haltekommen sindsdien kleiner gemaakt.
Volgens de huidige planning komen eind januari de eerste 12-meterbussen in dienst. Dat wordt een vloeiende overgang met op elke lijn eerst één en dan gaandeweg steeds meer bussen. Bij de 18-meterbussen (die zijn bestemd voor de drukke lijnen 24 tot en met 26) gaat elke lijn in één keer ‘om’ op de nieuwe bussen. De HTM verwacht dat de overgang in juli is voltooid.
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Langeafstandsbus is ondergewaardeerd door negatief imago
27 mei om 08:55 uurDe langeafstandsbus is voor veel Nederlanders een blinde vlek. Zo’n dertig…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Faillissement dreigt opnieuw voor Ebusco
30 apr om 11:51 uurEbusco, de Nederlandse producent van elektrische bussen, bevindt zich opnieuw in een kritieke financiële…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…