De 9 best gelezen artikelen van 2022

vrijdag 6 januari 2023

Aan het begin van het nieuwe jaar blikken we kort terug op het oude jaar. Wat hield de ov-sector in zijn greep, wat vond u nou het belangrijkst? We vatten 2022 voor u samen in negen artikelen.

Het jaar 2022 begon nog met een coronalockdown, maar dat liet de samenleving snel (hopelijk definitief) achter zich. De wereld ging weer open, maar de coronaeffecten zijn nog altijd duidelijk merkbaar. Nieuwe aanbestedingen werden opgestart en gegund, met één vervoerder als duidelijke ‘winnaar’: EBS. Verder kampten we met personeelstekorten en -stakingen, reizigers die al-dan-niet terugkeerden in het ov. Ook blijft de vergelijking tussen trein en vliegtuig de sector uitermate boeien.

  1. Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

buschauffeur

We beginnen dicht bij huis. In augustus staakte NS-personeel vijf dagen in verschillende landsdelen, waarnaar vanaf 6 september het streekvervoer vier dagen lang in diverse regio’s aan de beurt was. Vakbond FNV speelde hierin een hoofdrol. Waar NS al snel een cao overeenkwam met de vakbond, bleven stakingen in het streekvervoer het gehele jaar voortduren.

  1. Oekraïners reizen toch niet gratis met ov

oekraine

Rond het begin van de oorlog, in maart, meldden de Nederlandse ov-bedrijven en branchevereniging OV-NL dat Oekraïense vluchtelingen gratis met het ov mochten reizen in heel Nederland. Maar het vrije reisrecht bleek alleen geldig voor inreizende vluchtelingen. En dat wisten veel vluchtelingen die hier al verbleven (en hun gastgezinnen) niet. Onduidelijke berichtgeving vanuit de vervoerders dus.

  1. NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

ic brussel

NS onderzocht in februari via een reizigerspanel het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten te versnellen. Dat kan door veel stations over te slaan en nieuw materieel in te zetten per 2025. Dan moet er alleen natuurlijk nog wel voldoende gekwalificeerd personeel zijn.

  1. EBS wint aanbesteding concessie Zaanstreek-Waterland

bus

EBS sleepte afgelopen juni zijn tweede nieuwe concessie van het jaar binnen. Vanaf december 2023 rijdt het het ov in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland. EBS reed de afgelopen concessie al in Waterland, terwijl Transdev in Zaanstreek reed.

  1. EBS volgt Keolis op in IJssel-Vecht

ijsselvecht

Niet veel eerder, in april, werd bekend dat EBS zijn eerste nieuwe concessie had gewonnen. Al in december 2022 zou het Keolis moeten opvolgen in IJssel-Vecht. Inmiddels weten we dat dat is gelukt.

  1. TUI gaat nachttreinen aanbieden

greencitytrip

Begin dit jaar spraken we met de nieuwe treinvervoerder GreenCityTrip en reisorganisator TUI over de ambities om samen nachttreinen aan te gaan bieden. In mei werd bekend dat dergelijke stedentrips te boeken waren bij TUI, met in december het nieuws dat de eerste nachttreinreis naar wintersportgebied ging plaatsvinden (de Ski Express).

  1. ‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

vivianne heijnen

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen werd in januari de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en daarmee verantwoordelijk voor ov en spoor. OV-Magazine ging langs in Den Haag voor een kennismakingsgesprek, middenin een periode waarin de discussie rond de beschikbaarheidsvergoeding volop liep. Heijnen had net bekend gemaakt deze te verlengen over heel 2022, waarop de sector zich afvroeg hoe het verder moet in 2023. De sector vreesde afbraak, Heijnen niet.

  1. ‘Veel mensen vinden het ov maar gedoe’

gedoe

Tijdens die coronapandemie geloofden we met z’n allen in gedragsverandering onder reizigers en een overstap van de auto op het ov. Hoe anders blijkt de realiteit nu te zijn. Hoe dat komt? Omdat veel consumenten het ov maar gedoe vinden. We onderzochten de ‘gedoefactor’.

  1. Trein-vliegdiscussie mist nuance

treinvliegtuig

Een veel langer lopende en internationalere discussie is die van vliegtuig versus de hogesnelheidslijn. Ook internationale reizigers vinden de trein maar ‘gedoe’. Maar ook de discussie rond duurzaamheid wordt vaak onzuiver gevoerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.