NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

maandag 14 februari 2022

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten te versnellen. Dat kan door veel stations over te slaan en nieuw materieel in te zetten per 2025.

De Intercity Brussel rijdt momenteel tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid. In het plan van NS wordt niet langer gestopt op het Amsterdam Centraal, maar op Amsterdam Zuid. Daarna wordt nog gehalteerd op Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal, Brussel Centraal en het eindstation Brussel Zuid / Midi.

De haltes Breda, Noorderkempen, Antwerpen – Berchem, Mechelen, Brussel Airport – Zaventem en Brussel Noord worden overgeslagen. Daarmee kan NS de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) inzetten, die maximaal 200 km/uur rijdt. Het huidige materieel rijdt maximaal 160 km/uur. Door deze maatregelen kan de reistijd van 2.43 uur terug worden gebracht naar 2.03 uur.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Bron: NS

Plannen zijn al verder

Het plan ligt nu dus ter consultatie bij een panel van NS-reizigers, maar lijkt vooral een formaliteit. De spoorvervoerder heeft (met gemeente Amsterdam) al langer plannen om internationale treinen op Amsterdam Zuid te laten starten. Van daaruit kan de verbinding bovendien worden doorgetrokken richting Lelystad. 

Daarnaast zijn de huidige rijtuigen voor de verbinding Amsterdam – Brussel in 2025 aan vervanging toe. NS heeft daarom in 2016 al in totaal twintig nieuwe ICNG-treinstellen besteld, die beschikken over acht rijtuigen, 410 zitplaatsen per rijtuig, een extra toilet en extra bagageruimte. De INCGB’s zijn geschikt voor de Belgische 3kV-bovenleidingspanning en zijn voorzien van het spoorbeveiligingssysteem Ertms. 

NS-president Marjan Rintel kondigde in augustus 2020 al aan met het nieuwe materieel de reistijd naar Brussel en Berlijn te willen versnellen.
 

'NS onderzoekt onder haar leden'? Sinds wanneer heeft NS leden? Waar kan ik mij als lid van NS aanmelden?

De ICNG-treinstellen zijn geschikt noch bedoeld voor "Berlijn". In het gemelde artikel in de Volkskrant zegt Rintel dat ook niet.

Internationale treinen van Amsterdam Centraal naar Zuid verleggen is een uitgangspunt van de aanstaande verbouwing van Amsterdam Centraal (trefwoord: PHS), en is dus niet zozeer een plan van NS en gemeente Amsterdam.

Er kan nog meer tijdwinst geboekt worden door te stoppen Brussel noord in plaats van Brussel-zuid.
Bijkomend voordeel is dat kans op een zitplaats nog verder toeneemt.

Werd tijd. Het is in deze tijd toch van God los dat er niet eens een snelle, betaalbare verbinding is buiten een dure Thalys/Eurostar met reserveringsplicht. Wel vind ik het zaak dat er een afdoende verbinding komt tussen tenminste Breda, Noorderkempen en Antwerpen. Hoe Mechelen, Zaventem en Brussel-Noord bediend worden, lijkt me een zaak van de NMBS.

PS: Reactie op persoonlijke titel.

De IC Amsterdam -Brussel zou je niet via Breda moeten laten rijden maar rechtstreeks over de HSL met de stop op Schiphol Rotterdam Antwerpen en Brussel. Vanaf Breda een trein per uur naar Brussel met de genoemde stops in België. In de toekomst zou je dan eventueel door kunnen rijden van Zwolle via Breda naar België desnoods met rijtuigen getrokken door Trax locomotieven.

Veel mensen vertrekken vanaf Brussel Airport naar hun vakantiebestemming. Het is nu iets omrijden via Brussel Airport naar Zuid, maar scheelt de overstap met koffers op de pendel wat ook weer tijd kost, omdat je dan terug moet vanaf Zuid door de trage noord-zuid tunnel. Ik zou Brussel Airport er in houden in plaats van exact dezelfde stations aan te doen als de Thalys. De IC Brussel geeft dan een directe verbinding tussen 2 luchthavens. Goed voor Schiphol en Brussel Airport.

Het plan om internationale treinen niet in Amsterdam Centraal, maar in Amsterdam Zuid te laten stoppen is een achterhaald idee uit de jaren '90 van de vorige eeuw. Het heeft weinig zin om internationale treinen te versnellen als reizigers in Zuid nog moeten overstappen om in het centrum van Amsterdam te komen. De meerderheid van de internationale reizigers hebben een toeristisch motief (citytrip, musea, etc.) en daarvan zijn weer de meesten dagtoeristen of tweedaagse toeristen die met weinig of geen bagage direct naar hun bestemming gaan. Amsterdam Centraal is het ENIGE station dat in / bij het centrum ligt. De internationaal trein kan het op bepaalde afstanden winnen van vliegtuig en auto, mits niet teveel tijd verloren gaat met voor- en natransport. Dus deze treinen moeten rijden van centrum naar centrum. Overigens gaat bij een internationale reis met een overstap op lokaal OV tijd verloren met aanschaffen van chipkaarten etc.

We hebben het nu al jaren over kansen creëren voor de trein als alternatief voor korteafstandsluchtverkeer. En dan gaat deze trein niet op Schiphol stoppen. Daar kan ik met mijn gevoel voor logica niet bij.

Als dit over bestaande HSL moet dan door meer Thaly's tegen aantrekkelijker tarief en de Benelux een route verlegging via Utrecht, Den Bosch,Tilburg en Breda

Uitstekend idee, maar dan wel graag met open tickets, dus zonder reservering. Dat vind ik bij Thalys een groot nadeel.
Voor Breda: waarom niet een andere Belgische IC, bijvoorbeeld (via) Gent-Antwerpen, doortrekken via Noorderkempen naar Breda en mogelijk richting Utrecht. De vervoersrelatie met de Vlaamse steden lijkt me vanuit NL en omgekeerd vanuit die steden naar NL ook een interessante markt.

Mooi dat in het plan Amterdam-Brussel de haltes Breda, Noorderkempen, Berchem en Zaventem worden overgeslagen, maar de 40 minuten reistijdwinst wordt weer teniet gedaan door als vetrek-/aankomstpunt in Amsterdam het station Zuid te kiezen. De reistijdwinst van 40 miniten wordt grotendeels teniet gedaan door de noodzakelijke overstap op de metro naar het centrum van Amsterdam. Daar willen de meeste reizigers toch naartoe/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechtstreekse trein Zwolle-Münster stap dichterbij

2 sep om 12:03 uur

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail gaat een nieuwe fase in. De partners Euregio, provincie…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Consortium ICT Group wint ProRail-contract

25 aug om 16:14 uur

Het ICT Group-consortium bestaande uit ICT Netherlands, InTraffic en Technolution heeft perceel 1 van het…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »

'Nieuw' Blue Amigo behoudt de vaart

17 aug om 13:48 uur

Zes jaar geleden vertrok Gerbrand Schutten naar Vlaanderen, om in Antwerpen de 'nieuwe tak van sport' ov te…

Lees verder »