Oekraïners reizen toch niet gratis met ov

vrijdag 22 april 2022

Begin maart meldden de Nederlandse ov-bedrijven dat Oekraïense vluchtelingen gratis met het ov mogen reizen in heel Nederland. Maar het vrije reisrecht is alleen geldig voor inreizende vluchtelingen en dus niet voor Oekraïners die hier al verblijven, blijkt uit navraag door OV-Magazine

Gevluchte Oekraïners zijn vaak niet van deze nuancering op de hoogte, schrijft een Rotterdamse reiziger aan OV-Magazine. Vier door hem opgevangen vluchtelingen kregen te horen dat ze niet gratis mochten reizen, toen zij bij de RET moesten betalen voor hun reis. “Terwijl eerdere informatie van 1 maart was dat het gratis is – wat heel erg gewaardeerd werd.”

Inmiddels blijkt dat het gratis reizen alleen maar voor de transit is bij binnenkomst, bevestigt een RET-woordvoerder. “Als vluchtelingen zich hier vestigen en gratis met het ov zouden blijven reizen, is dat voor de vervoerders niet houdbaar.” De Rotterdamse reiziger moest op eigen kosten vier tickets aanschaffen. "Jammer dat het aardige gebaar niet wordt bijgewerkt met de werkelijke situatie", zegt hij.

Berichtgeving aangepast

Begin maart toonden de ov-bedrijven zich solidair met Oekraïense vluchtelingen bij monde van branchevereniging OV-NL. In een statement schreef de ov-koepel toen: “Oekraïense vluchtelingen reizen per direct gratis met al het openbaar vervoer in Nederland”. NS-directeur Marjan Rintel zei: “Je paspoort of ID-bewijs is je treinkaartje naar Nederland.”

Enige tijd later updatete OV-NL het eerdere statement. Daarin staat: “Nu de vluchtelingenstroom blijft toenemen, is ook het gratis (in)reizen met het ov in Nederland onderwerp van gesprek. Het gratis reizen is niet bedoeld voor een gezellig dagje uit. Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over een dagvergoeding, kunnen zij op reguliere manier gebruik maken van het ov in Nederland.”

Informatievoorziening voor vluchtelingen

Op de website www.refugeehelp.com/get-help vindt u meer informatie over de (reis)rechten van Oekraïense vluchtelingen. Ook heeft ov-chipkaartorganisatie Translink 20.000 anonieme ov-chipkaarten beschikbaar gesteld aan de Nederlandse gemeenten, die verstrekt kunnen worden bij inschrijving in Nederland.
 

Vanuit de gemeente Hellevoetlsuis wordt gezegd dat de Oekraïense vluchtelingen die werk hebben gevonden, toch op vertoon van hun Oekraïense paspoort, vrij mogen reizen naar hun werk.
Nu hebben wij als gastgezin, 2 Oekraïense dames, die nu werk aangeboden hebben gekregen. Maar als ik op internet kijk zie ik dat niet staan

wat een veelheid aan elkaar tegensprekende informatie. erg lastig.

De vervoerders kunnen wel een gebaar maken om de Oekraïense vluchtelingen met korting te laten reizen. Dat kan dan ook meteen pleiten om serieus werk te maken voor invoering van een landelijke kortingskaart voor bus en trein, al dan niet een bescheiden toeslag op de gratis-reisabonnementen voor de trein om deze ook in het stad-streekvervoer geldig te vrrklaren. Zo kunnen sommige landelijke buslijnen ook wat meer reizigers trekken. Dit werkt het simpelst als de overheid in samenspraak met alle vervoerders een landelijk tariefsysteem invoert waar de reiziger van deur tot deur met één kaartje, één CICO danwel één abonnement hoeft te werken. Veel beter dan het steeds maar weer ieder voor zich. Tariefversnippering is juist datgene dat een OV-reiziger kan missen als kiespijn!

Met verbazing las ik dit artikel Mensen die hier verblijven in een opvang met eten krijgen 13 euro leefgeld per week Moeten ze daar dan ook nog hun reizen van betalen? Als je ergens op een klein kamertje zit ben je blij als je eens weg kan . Deze regeling is niet goed duidelijk omschreven . Er werd gezegd gratis reizen en verder stond er niets bij. Ik schaam me dat ik Nederlander ben

Nederlandse overheid moet eerst nadenken, KIP ZONDERKOP. Zo is de regering.

En zo is dat meedenken ho maar

In België kunnen Oekraïners die in België ingeschreven zijn, voor €50,- een jaarkaart kopen voor onbeperkt vervoer met OV.
Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.

Het is toch te zot voor woorden dat ik lees dat veel oekrainiers gratis mogen reizen met het ov. Dan is het niet zo gek dat de inkomsten krimpen. Dan denken betalende reizigers mij te druk ik reis wel op een andere manier. Er moet gestopt worden met al die vluchtelingen in Nederland!!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »