Oekraïners reizen toch niet gratis met ov

vrijdag 22 april 2022

Begin maart meldden de Nederlandse ov-bedrijven dat Oekraïense vluchtelingen gratis met het ov mogen reizen in heel Nederland. Maar het vrije reisrecht is alleen geldig voor inreizende vluchtelingen en dus niet voor Oekraïners die hier al verblijven, blijkt uit navraag door OV-Magazine

Gevluchte Oekraïners zijn vaak niet van deze nuancering op de hoogte, schrijft een Rotterdamse reiziger aan OV-Magazine. Vier door hem opgevangen vluchtelingen kregen te horen dat ze niet gratis mochten reizen, toen zij bij de RET moesten betalen voor hun reis. “Terwijl eerdere informatie van 1 maart was dat het gratis is – wat heel erg gewaardeerd werd.”

Inmiddels blijkt dat het gratis reizen alleen maar voor de transit is bij binnenkomst, bevestigt een RET-woordvoerder. “Als vluchtelingen zich hier vestigen en gratis met het ov zouden blijven reizen, is dat voor de vervoerders niet houdbaar.” De Rotterdamse reiziger moest op eigen kosten vier tickets aanschaffen. "Jammer dat het aardige gebaar niet wordt bijgewerkt met de werkelijke situatie", zegt hij.

Berichtgeving aangepast

Begin maart toonden de ov-bedrijven zich solidair met Oekraïense vluchtelingen bij monde van branchevereniging OV-NL. In een statement schreef de ov-koepel toen: “Oekraïense vluchtelingen reizen per direct gratis met al het openbaar vervoer in Nederland”. NS-directeur Marjan Rintel zei: “Je paspoort of ID-bewijs is je treinkaartje naar Nederland.”

Enige tijd later updatete OV-NL het eerdere statement. Daarin staat: “Nu de vluchtelingenstroom blijft toenemen, is ook het gratis (in)reizen met het ov in Nederland onderwerp van gesprek. Het gratis reizen is niet bedoeld voor een gezellig dagje uit. Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over een dagvergoeding, kunnen zij op reguliere manier gebruik maken van het ov in Nederland.”

Informatievoorziening voor vluchtelingen

Op de website www.refugeehelp.com/get-help vindt u meer informatie over de (reis)rechten van Oekraïense vluchtelingen. Ook heeft ov-chipkaartorganisatie Translink 20.000 anonieme ov-chipkaarten beschikbaar gesteld aan de Nederlandse gemeenten, die verstrekt kunnen worden bij inschrijving in Nederland.
 

Vanuit de gemeente Hellevoetlsuis wordt gezegd dat de Oekraïense vluchtelingen die werk hebben gevonden, toch op vertoon van hun Oekraïense paspoort, vrij mogen reizen naar hun werk.
Nu hebben wij als gastgezin, 2 Oekraïense dames, die nu werk aangeboden hebben gekregen. Maar als ik op internet kijk zie ik dat niet staan

wat een veelheid aan elkaar tegensprekende informatie. erg lastig.

De vervoerders kunnen wel een gebaar maken om de Oekraïense vluchtelingen met korting te laten reizen. Dat kan dan ook meteen pleiten om serieus werk te maken voor invoering van een landelijke kortingskaart voor bus en trein, al dan niet een bescheiden toeslag op de gratis-reisabonnementen voor de trein om deze ook in het stad-streekvervoer geldig te vrrklaren. Zo kunnen sommige landelijke buslijnen ook wat meer reizigers trekken. Dit werkt het simpelst als de overheid in samenspraak met alle vervoerders een landelijk tariefsysteem invoert waar de reiziger van deur tot deur met één kaartje, één CICO danwel één abonnement hoeft te werken. Veel beter dan het steeds maar weer ieder voor zich. Tariefversnippering is juist datgene dat een OV-reiziger kan missen als kiespijn!

Met verbazing las ik dit artikel Mensen die hier verblijven in een opvang met eten krijgen 13 euro leefgeld per week Moeten ze daar dan ook nog hun reizen van betalen? Als je ergens op een klein kamertje zit ben je blij als je eens weg kan . Deze regeling is niet goed duidelijk omschreven . Er werd gezegd gratis reizen en verder stond er niets bij. Ik schaam me dat ik Nederlander ben

Nederlandse overheid moet eerst nadenken, KIP ZONDERKOP. Zo is de regering.

En zo is dat meedenken ho maar

In België kunnen Oekraïners die in België ingeschreven zijn, voor €50,- een jaarkaart kopen voor onbeperkt vervoer met OV.
Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.

Het is toch te zot voor woorden dat ik lees dat veel oekrainiers gratis mogen reizen met het ov. Dan is het niet zo gek dat de inkomsten krimpen. Dan denken betalende reizigers mij te druk ik reis wel op een andere manier. Er moet gestopt worden met al die vluchtelingen in Nederland!!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Extra en langere IC's Zwolle - Amersfoort

23 sep om 10:39 uur

Als gevolg van de uitgevallen Hanzelijn is het enorm druk op het traject Zwolle-Amersfoort. Daarom zet NS vanaf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans wil één Europese boekingsapp

22 sep om 09:53 uur

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Europese spoorwegbedrijven samen binnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

9292 Reisinformatie bestaat 30 jaar

2 sep om 13:53 uur

Vrijdag 2 september bestaat 9292 Reisinformatie dertig jaar. Het komende jaar wil 9292 zijn gebruikers meenemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep om 16:15 uur

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »

‘Veel mensen vinden het ov maar gedoe’

26 aug om 09:54 uur

Voor ov-gebruikers zijn de OV-chipkaart en bijbehorende handelingen gesneden koek. Maar voor wie gewend is aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

Minder Arriva-treinen door machinisttekort

10 jun om 15:42 uur

Per zaterdag 11 juni voelt Arriva zich gedwongen om de treinfrequentie op de trajecten Leeuwarden - Groningen,…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »