Een kijkje in de keuken bij… Goudappel
Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze keer spreken we met Lamar van Frederikslust. Hij is ov-adviseur bij Goudappel, maar draait sinds zijn studietijd ook busdiensten. Deze combinatie is niet alleen heerlijk – “Ov is Jééééh” , maar scherpt hem ook in zijn adviseursrol. “Ik weet wat chauffeurs fijn of lastig vinden aan de infrastructuur. Én ik zie, met name, sinds de coronapandemie het belang van de bus in relatie tot vervoersarmoede.”
Nettie Bakker
Waarom werd je ov-adviseur, en behield je je functie op de bus?
“Ik werd buschauffeur bij U-OV (Qbuzz) als studentenbaan – leuker dan vakkenvullen, toch? – tijdens mijn bachelorstudie luchtvaartmanagement. De fascinatie voor de mens als sleutel voor het behalen van de doelen van bijna alle bedrijven bracht me op het idee om ook een master Sociologie te doen om beter te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. De coronapandemie die tijdens deze studie volgde, had grote impact op de bus. Ik reed praktisch lege bussen, maar realiseerde juist daardoor de maatschappelijke waarde van de bus voor mensen die er echt afhankelijk van zijn. Vergeet niet dat niet iedereen kan fietsen.” Deze ervaring, spoorde hem aan om ‘vervoersarmoede’ als afstudeerthema te nemen. Dit afstudeeronderzoek deed hij bij Goudappel, waarna hij er in het team ov-adviseurs aan de slag mocht.
Is er synergie tussen je baan als ov-adviseur en die van buschauffeur?
“Door het rijden op de bus houd ik feeling met de directe praktijk en de exploitatie van het ov. Dat leg ik naast de middellange en langetermijnstrategieën, die we als team voor opdrachtgevers maken. Dat gaat over: waar komt een nieuwe trein, of busverbinding tot aan het juiste aantal perrons op een busstation voor het verwachte aantal bussen. En van het oplossen van knelpunten tot het maximaliseren van de doorstroming. Naast deze concrete ov-zaken ben ik in het team veel bezig met inclusieve mobiliteit en mobiliteit in het kader van brede welvaart. Daarvoor zoom ik meer in op wie, of juist wie niet in de voertuigen zit. Bij inclusieve mobiliteit gaat het namelijk meer om ontplooiingsmogelijkheden: kan ik mijn gewenste werk of school bereiken en kost me dat niet te veel?”
Hoe zie jij de toekomst van de bus?
“Goed. De Nederlandse busvloot verduurzaamt snel. Het is vooral belangrijk om in de grote efficiencyslagen de maatschappelijke functie van de bus niet uit het oog te verliezen. Terwijl we nu zien dat de bus en het stadsov veel concurrentie ondervinden van deel-aanbieders, denk ik dat het juist een mooie aanvulling op elkaar kan zijn. We moeten daarvoor wel snel stappen maken met MaaS.”
En je ambitie als ov-adviseur?
“Ik zou willen dat mobiliteit voor iedereen een keuze wordt. Dus niet uit automatisme de auto in, maar steeds de beste keuze kunnen maken tussen deelauto, ov, fiets of lopen.” En dan, nog snel: “Met natuurlijk een leidende rol voor het ov; ook in het kader van klimaat en verstedelijking.”
Dit interview maakt onderdeel uit van de onregelmatige serie ‘Een kijkje in de keuken van…’. Ook meedoen? Stuur dan een mail naar redactie@ovmagazine.nl.

Goudappel-OV-adviseur Lamar van Frederikslust werkt sinds zijn studie in deeltijd ‘op de bus’: “Te leuk om los te laten.”
Meer artikelen met dit thema
Ov-sector vreest 15% afschaling en vraagt Kamer om actie
19 mei om 13:00 uurAls de Tweede Kamer niet ingrijpt, dreigt het ov-aanbod tot 2025 met 10 tot 15 procent af te nemen. Dat staat…
Vervoerregio Amsterdam start met uitdelen van gratis ov-kaarten aan lage inkomens
8 mei om 12:34 uurIn de regio Amsterdam is het nu mogelijk om acht gratis ov-kaarten aan te vragen per adres voor mensen die deze…
Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei om 13:26 uurInnovatie binnen het ov-toekomstbeeld
24 apr om 11:17 uurBinnen het Toekomstbeeld OV 2040 is ‘innovatie’ één van de vijf doelstellingen. Maar nu het Toekomstbeeld…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr om 09:52 uurTijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'
7 apr om 10:00 uurMarco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…
Daimler Buses trots op grote ov-order in Nederland
24 mrt om 10:17 uurIn de provincies Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 maar liefst 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden…
Geachte hr. kunt ook de buspassagiers vertellen,hoe Touchscreen werkt zowel via de Smart-Phone als om een treinkaartje/buskaartje te verkrijgen,voor een rit via de OV openbaar vervoer.Wat vaak ontstaat door inductie.Via; youtube.nl (tik in) wie funktioniert ein Touchscreen?| Die Maus|WDR.Mijn ervaring is vaak,dat vooral deze informatie niet wordt meegegeven,en onbekend,blijft onbemind.En vooral bedoelt voor die lezers die meer elektronische technisch kennis bezitten(tik in) Dieser neue Halbleiter ist Leisrungsfähiger als Silizium.Geeft weer de kennis van alle elektronica-producten,die wij met zijn allen gebruiken.De basis en blijft Silisium(zuiver zand) en door zeer giftige stoffen te doneren in de silisium schijven,verkrijgt men de energie-opwekking
Ingediend door hans peperkamp op zo, 20/11/2022 - 18:32
Reactie toevoegen