Dit zijn de vakmensen van het ov

vrijdag 12 april 2024

Foto: Shutterstock

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd is, is het tijd voor een nieuw lijstje. Natuurlijk doen we altijd mensen tekort, maar dit zijn de huidige ‘vakmensen van het ov’. 

Frank van Setten: Nestor van de sector. Werkte zijn hele leven in het ov. Medeoprichter Syntus, bedenker visgraatmodel en Vlinder-concept. Trad na pensioen toe tot onze Raad van Advies en houdt zich nu bezig met Toekomstbeeld OV en Bus Rapid Transit (BRT). 

 

Jan van Selm: Strategische denker die ov ‘ademt’, maar ook verbindt met andere modaliteiten. Bracht eerder vernieuwing bij OV-bureau Groningen Drenthe en is als directeur van DOVA nu ‘het geweten van de sector’. Deelt zijn kennis in columns voor dit blad. 

 

Christel Mourik: Was jarenlang ov-directeur van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), nu de topvrouw. Bereidde de beschikbaarheidsvergoeding en de OV-urgentieconferentie voor. Integrale blik, snelle schakelaar en makkelijke prater. Ook voorzitter van Railforum. 

Corina de Jong: Moeder van de sector. Organiseert als directeur van Railforum al 22 jaar verdiepende kennissessies voor de sector. Doel: sector een positieve uitstraling geven, geeft zelf goede voorbeeld. Meest recente succes: de Raildagen. 

 

 

Nico van Paridon: Ondernemende ambtenaar met vernieuwingsdrang. Ziet bij Vervoerregio Amsterdam ov inmiddels ‘steeds meer als onderdeel van de totaaloplossing’.  Geestelijk vader bussenlening en MaaS-waardige concessie-eisen. Huidige missie: ov fiscaal aantrekkelijker maken.  

 

Niels van Oort: Wetenschapper pur sang met verleden bij Goudappel. Vlotte babbelaar die academische kennis helder vertaalt naar en verbindt met praktijk. Schrijft daarover in dit blad. Medeoprichter Smart Public Transport Lab, dat al vijf jaar bestaat.  

 

Jeroen Fukken: Rechterhand en inhoudelijk geweten van Wouter Koolmees bij NS. Ruime ervaring in de sector, onder meer bij IenW. Was ook enkele jaren directeur van de Mobiliteitsalliantie. 

 

Wilko Mol: Allround ov-man met hart op de tong. Begon bij Rover en was medeoprichter Jonge Veranderaars. Later onder meer directeur van adviesbureau inno-V en OV-bureau Groningen Drenthe. Nu de baas bij EBS. Oud-columnist OV-Magazine. 

 

Karin Hoekstra: Is bij de sectie ‘OV en Spoor’ van ministerie IenW bezig met herijking Toekomstbeeld OV 2040. Wil sector overstijgende en maatschappelijke onderwerpen integraal aanpakken. 

 

Erwin Stoker: Sterke man bij OV-bureau Groningen Drenthe - al sinds 2006. Betrokken bij de succesvolle ontwikkeling van het ov-netwerk. Zit ook erg in het ‘zero emissie’-dossier. 

 

Freek Bos: Sinds jonge leeftijd belangenbehartiger van ov-reizigers. Werd in 2018 de eerste directeur van reizigersvereniging Rover, dat een professionaliseringsslag nodig had. 

 

Op de reservelijst 

Jaap Bierman: Met bijna 10 jaar bij HTM langstzittende Ceo van een vervoerder. Na een ziekbed keerde hij in volle glorie terug bij ‘zijn’ ov-bedrijf. VVD’er die snapt hoe ov werkt. 

 

Saskia Kluit: Zet ervaring bij Fietsersbond inmiddels in als voorzitter Rover: vrijwel elke fietser gebruikt immers ook ov.  

Ingrid de Bruijn: Strategisch projectleider Vervoerregio Amsterdam. Actief binnen Europese ov-autoriteitenclub EMTA en had belangrijke rol binnen uitrol OVpay. 

Marleen van de Kerkhof: Huidige voorzitter Jonge Veranderaars. Werkzaam bij Dual Inventive en was in 2022 Europese railambassadeur namens Railforum. 

Sanne van Breukelen: Werkte jarenlang aan ‘Zero Emissie’ bij Vervoerregio Amsterdam, doet dat nu bij onderzoeksbureau Cenex. Schrijft ook columns in OV-Magazine. 

Manu Lageirse: Vlaamse Nederlander, oud-directeur bij het ter ziele gegane Veolia. Bracht weer rust in de tent bij Transdev na het vertrek van Pier Eringa. 

Suzanne Hiemstra: Enthousiasmeert veel studenten en promovendi aan de TU Delft op terrein van personal mobility. 

Liselotte Rijnders: Techniek-strateeg bij ProRail. Probeert uitrol Ertms-programma jaren te versnellen. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Railforum zoekt ov-organisaties voor Raildagen

20 jul 2023

Al meer dan veertig ov-organisaties meldden zich aan, om op vrijdag 15 en zaterdag…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ov-sector vreest 15% afschaling en vraagt Kamer om actie

19 mei 2023

Als de Tweede Kamer niet ingrijpt, dreigt het ov-aanbod tot 2025 met 10 tot 15 procent af te nemen. Dat staat…

Lees verder »