Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

maandag 8 april 2024

Foto: Shutterstock

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers, omdat er in 2022 minder treinen reden wegens personeelsgebrek. Jouke had het winnende idee: 'RailConnect'. NS gaat nu aan de slag met initiatieven om reizigers vaker met elkaar in verbinding te brengen.

Met de wedstrijd Reizigerscadeau werden treinreizigers uitgedaagd om na te denken over wat zij reizigers cadeau zouden doen als zij 1,5 miljoen euro te besteden hadden. NS beloofde het winnende idee uit te voeren. Jouke werd de winnaar met het idee 'RailConnect'. Mogelijke invullingen van het idee zijn een gemakkelijke manier om berichten achter te laten voor andere reizigers of ontmoetingen in trein of stationshuiskamer. 

Chatten en daten 
Ruim 6000 inzendingen kwamen er binnen. Opvallend veel hadden te maken met sociale interactie: van speciale Reismaatjes-apps tot mogelijkheden om met andere reizigers te chatten. Een aantal reizigers kwamen zelfs met het idee om dating-coupés te realiseren. Wouter Koolmees, president-directeur NS: "Mijn hartelijke felicitaties aan Jouke voor zijn winnende idee! En ook felicitaties naar vele anderen, want opvallend veel mensen stuurden een idee in dat te maken heeft met contact tussen reizigers. Dat stemt me hoopvol, want verharding is een serieus maatschappelijk probleem. Met een paar liefdevolle initiatieven kunnen we hopelijk een bescheiden begin maken om dat tij wat te keren."

Wensen van de treinreiziger 
Rover-directeur Freek Bos is blij dat reizigers massaal ideeën hebben ingezonden: “Als Rover willen wij altijd graag weten wat er bij de reiziger speelt. Deze wedstrijd heeft ons een unieke inkijkje gegeven in wensen die de treinreiziger nog heeft. Wij hebben alle ideeën met veel interesse gelezen en zien in meerdere inzendingen een goede kans om ze verder uit te werken. We zullen ons ervoor blijven inzetten om dit soort verbeteringen voor de reiziger te laten realiseren”.

Betrokkenheid van reizigers 
Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “We kijken ieder jaar naar de prestaties van de NS. Toen vorig jaar bleek dat de NS in 2022 te weinig treinen heeft gereden, besloot ik de boete niet te innen, maar die ten goede te laten komen aan de reizigers. Met anderhalf miljoen kun je best veel doen. Ik vind het heel bijzonder dat zoveel mensen ideeën hebben ingestuurd voor verbeteringen van de treinreis. Het laat zien dat het openbaar vervoer leeft, dat het iets van ons allemaal is, en dat we er allemaal ideeën over hebben. Betrokkenheid van reizigers maakt het openbaar vervoer beter, daar geloof ik in.”

RailConnect 
Het is de bedoeling dat het winnende idee 'RailConnect' reizigers gaat helpen om contacten te leggen, 'reisvrienden' te maken, mee te doen aan events of informatie te krijgen over de reis. Bedenker Jouke won hiermee een rondreis door Zwitserland. 

Schoolproject
De leerlingen van basisschool de Kraatsschool uit Bennekom hadden zich voor een schoolproject op de opdracht gestort en konden speciale prijzen in ontvangst nemen. Zij bedachten onder meer een puntenspaarsysteem, een gratis versnapering in de trein en een live-tracker van alle treinen.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »