Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

dinsdag 17 mei 2022
ProRail

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety System (CSS) te implementeren in het Nederlandse spoorwegnet. Het contract heeft een looptijd van maximaal 37 jaar en een waarde van 420 miljoen euro, waarvan een belangrijk deel bestemd is voor innovatie.

Na het assentellercontract in 2021, waarbij Thales de assentelsystemen levert voor nieuwe ERTMS-baanvakken, gunt ProRail nu de implementatie van het ERTMS Centraal Veiligheidssysteem aan Thales. Thales vervangt daarvoor het huidige systeem door een nieuw centraal veiligheidssysteem (CSS) op het Nederlandse spoorwegnet. Het contract heeft een looptijd van maximaal 37 jaar en een waarde van 420 miljoen euro. Een belangrijk deel van dit budget gaat naar innovatie, om zo te komen tot een nog veiliger en duurzamer spoorwegnet voor Nederland.

Van sein naar datacentra

Het CSS is software-gestuurd, en maakt de overstap van analoog naar digitaal mogelijk. Het systeem regelt de veiligheid van het spoor centraal vanuit de datacentra van ProRail. Nu gebeurt dit nog via seinen langs het spoor. De overstap naar een digitale oplossing zal het onderhoud en schaalbaarheid van het spoorwegnet drastisch verbeteren. Het systeem wordt tijdens de implementatie voortdurend verbeterd om te blijven voldoen aan de veranderende eisen van de markt, en om te profiteren van nieuwe mogelijkheden.

Samenwerking met ingenieursbureaus en aannemers

De samenwerking binnen dit project is bijzonder. Thales levert het central safety system en een set digitale tools aan ingenieursbureaus in Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor het configureren van het systeem waarmee de locatie-specifieke data in het systeem komt. De aannemers van ProRail installeren de ‘object controllers’ (die de elementen zoals seinen en wissels aansturen) in de besturingskasten naast het spoor en verzorgen het onderhoud gedurende de gehele looptijd van het project.

Levenscyclus

Het contract is opgebouwd rond de verschillende fasen van de levenscyclus van het systeem. De eerste fase is de ontwerp- en ontwikkelingsfase, die bestaat uit de ontwikkeling van het CSS en de realisatie van het CSS integratie- en trainingslab. De tweede fase is de projectuitrolfase, die bestaat uit de stationering en goedkeuring van de proeflijn en corridor 1, kennisoverdracht aan ingenieursbureaus en de levering van materiaal en diensten voor alle lijnen. De laatste fase is 25 jaar onderhoud, nadat de laatste corridor in gebruik is genomen.

Toekomst van veilige treinreizen

Het CSS speelt een centrale rol bij het realiseren van de doelstellingen van ERTMS. Het belangrijkste is het verhogen van de veiligheid en capaciteit – dit vangt de toekomstige groei van goederen- en reizigersvervoer op. Reizen met de trein wordt binnen Europa dus een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. ERTMS is een gemeenschappelijk Europees signalerings- en snelheidsbegrenzingssysteem dat toeziet op de interoperabiliteit van de nationale spoorwegsystemen, de aanschaf- en onderhoudskosten van de signaleringssystemen vermindert, en de snelheid van de treinen, capaciteit van de infrastructuur én het veiligheidsniveau in het spoorvervoer verhoogt.

De softwarematige aansturing van de veiligheid op het spoor is een loffelijk streven.
Echter, we hebben met zijn allen redelijk vaak de gevolgen van een "stroomstoring" te verwerken.
De stroomstoring is dus gewoon een computerstoring, lijkt me dat bij een volledige softwarematige sturing de gevolgen van een "stroomstoring" niet te overzien of controleerbaar kunnen zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
flash_onNieuws

Thalys is nu definitief Eurostar

3 okt 2023

Adieu Thalys. Sinds 1 oktober is de naam merknaam Thalys, na zo'n 27 jaar, veranderd in Eurostar, nadat beide…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »