Beeldreportage: Nederland Bussenland - al meer dan 100 jaar
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de auto, voor het verplaatsen van soldaten, verder ontwikkeld tot vrachtauto en uiteindelijk een autobus. Daardoor kwamen rond 1920 voor het eerst motorisch aangedreven bussen beschikbaar. Ov-adviseur Frank van Setten en oud-collega Piet van den Bosch doken de archieven in voor deze fotoreportage.
Het bijbehorende artikel is gepubliceerd in OV-Magazine 3/2023. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Stationsplein Haarlem in de tijd van Crossley en Scania-Vabis; circa 1950 (fotograaf onbekend)
Meer artikelen met dit thema
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec om 10:22 uurDit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Vlak de internationale bus niet uit
14 nov om 15:43 uurVaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…
Nederland Bussenland
31 okt om 10:45 uurTijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…
Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus
20 okt om 10:49 uurDe elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…
VDL Bus & Coach luidt ‘nieuw tijdperk’ in
6 okt om 09:29 uurVoorafgaand aan Busworld organiseerde VDL Bus & Coach op woensdag 27 september zijn eigen persevenement.…
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep om 12:05 uurBus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Elektrificatie busvervoer heeft invloed op toegankelijkheid
11 sep om 14:19 uurIn het Nederlandse ov is vrijwel elke bus een gelijkvloerse lagevloersbus. Dat verhoogt de toegankelijkheid…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug om 11:16 uurDat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…