In de kramp

vrijdag 18 november 2016
timer 2 min

Het veiligheidsdenken in de spoorsector is te ver doorgeschoten. Zo ver, dat er sprake is van kramp bij het minste of geringste. Het is een issue dat je vaak hoort, maar vanmiddag werd het wel erg exemplarisch.

Op de agenda stond het OV Congres voor Noord-Oost Nederland in Zwolle. Honderden mensen uit heel het land hadden zich aangemeld. Interessant programma, boeiende mensen. Helaas mocht het vandaag niet zo zijn. Roger van Boxtel kwam hoogstpersoonlijk het podium op om de aanwezigen te vertellen dat het congres niet door zou gaan. De reden: het treinongeluk in Winsum. Een incident en een tienduizenden euro’s kostend evenement wordt afgeblazen.

Organisator NS gaf als reden aan dat een groot deel van de congresgangers in Groningen nodig was om het ongeluk af te handelen. Persoonlijk heb ik niemand zien vertrekken. Zelfs mensen op hoog niveau bij Arriva bleven rustig doorpraten en netwerken.

Maar zelfs als het klopt, is de reactie niet wat overtrokken? Natuurlijk, het is erg voor alle betrokkenen, maar zoals een congresganger het verwoordde: als je dit als criterium op een autocongres zou hanteren, zou je niets meer kunnen organiseren. En hij verwoordde de algemene teneur van de bezoekers. Achttien gewonden, hoe vervelend ook, moet dat nou reden zijn om alles on hold te zetten? Om een speciaal 0800-nummer in te stellen ‘voor familie en vrienden van reizigers die opheldering over het lot van hun geliefden willen krijgen’, zoals het ANP opschreef? Het is geen vliegramp! Als klap op de vuurpijl komt daar PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken bij die kamervragen gaat stellen over een onbewaakte overweg in Winsum.

Het leest als een serie berichten van De Speld; pure humor, totdat je realiseert dat iedereen het bloedserieus meent. De spoorsector en alle belanghebbenden zijn bezig met een wurgspel dat veiligheid heet. En het wordt steeds benauwder.

Nederland is een doorgedraaid land waar niks meer kan zonder regelzucht. Om ziek van te worden...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
logo OV-Magazine