Ov-ambities kabinet bieden perspectief

vrijdag 25 november 2022

Met de recente MIRT-brief 2022 heeft het kabinet een belangrijk ov-statement afgegeven, schrijft DOVA-directeur Jan van Selm. Volgens hem is een eerste aanzet tot het Toekomstbeeld OV 2040 in werking gezet, met speciale aandacht voor Bus Rapid Transit (BRT).

De primaire aandacht voor de MIRT-brief betrof en betreft de projecten die worden gerealiseerd vanuit de 7,5 miljard euro, die de komende tien jaar beschikbaar komt voor ontsluiting van de 17 grootschalige NOVEX-woningbouwlocaties. Maar daarnaast valt op dat van de 7,5 miljard veel middelen naar fiets (10 procent), ov (46 procent) en mobiliteitshubs (7 procent) gaan. 

Een belangrijk statement van het kabinet, in het licht van wonen, klimaat en brede bereikbaarheid. En tegelijk de eerste echte materialisering van de ambities en doelen van de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV 2040. Meerdere grote spoorse projecten kunnen nu van start. En ook het programma OV-knooppunten wordt - conform het regeerakkoord - via concrete projectafspraken opgestart.

Manifest BRT

Daarnaast - en dat is mijn hoofdpunt in deze post - zet het kabinet nu voor het eerst ook programmatisch in op BRT. Enerzijds door publicatie van het Manifest BRT als bijlage bij de MIRT-brief. Daarin zijn de resultaten van een verkenning naar BRT in Nederland opgenomen. En het Manifest beschrijft de potentie van BRT en wat nodig is voor succesvolle uitrol en wordt in december geagendeerd in de Landelijke OV- en Spoortafel.

Investeringen

Maar tegelijk zijn op projectniveau concrete afspraken gemaakt over investeringen in BRT. Bijvoorbeeld voor de verbinding Breda-Gorinchem-Utrecht werken de betrokken overheden naar besluitvorming en is vervolgens stapsgewijze realisatie voorzien. In Zuid-Holland start de verkenning Bus Rapid Transit Leiden-Zoetermeer.

Daarnaast is een aantal afspraken gemaakt over hoogwaardige busprojecten die uit kunnen groeien tot BRT. Zoals in de regio Eindhoven, met een hoogwaardige ov-verbinding naar De Run/ASML in Veldhoven, en in Almere naar Pampus en Oosterwold. In Groningen vormt het project Suikerzijde een beoogde uitbouw van het bestaande BRT-netwerk. En Rotterdam krijgt een HOV-busverbinding tussen Rotterdam Zuidplein en het centrum, via de Maastunnel. Ook wordt BRT in meerdere projecten als voorloper of vervanger van rail onderzocht.

'De ov-ambities die het kabinet met de MIRT-brief uitstraalt vormen een perspectiefrijke basis.'

Perspectief

Op veel vlakken staan we momenteel voor grote en elkaar beïnvloedende vraagstukken in het ov die de exploitatie betreffen. Onder andere reizigersontwikkeling post-corona, betaalbaarheid voor reizigers, inflatie, personeel, energieprijzen, uitval en afschalingen. De ov-ambities die het kabinet met de MIRT-brief uitstraalt, vormen mijns inziens ook voor deze urgente exploitatievraagstukken een perspectiefrijke basis. Om komende periode ook hiervoor tot oplossingen te komen die aansluiten bij de ambities van het Toekomstbeeld OV40.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan om 10:30 uur

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dag van de Lightrail: ruimte voor oude én nieuwe ov-plannen

27 jan om 12:14 uur

Officieel heet de Dag van de Lightrail al twee jaar ‘Dag van de Lightrail & Bus Rapid Transit’, maar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toekomstbeeld OV 2040 krijgt herijking

17 jan om 14:17 uur

Met het Toekomstbeeld OV 2040 is de afgelopen jaren een solide basis gelegd richting toekomst. De doelen staan…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »

Sociale veiligheid vraagt 'voortdurend aan knoppen blijven draaien'

23 dec 2022

Sociale (on)veiligheid is een veelkoppig monster dat steeds nieuwe vormen aanneemt per tijdstip, locatie en…

Lees verder »