Maximaal 208 nieuwe e-bussen voor GVB

vrijdag 30 april 2021
timer 2 min

De Amsterdamse vervoerder GVB gaat de busvloot verder verduurzamen. Via een Europese aanbesteding wil het minimaal 25 bussen en maximaal 208 bussen uit de vloot elektrificeren. De bussen moeten medio 2023 instromen.

Daarmee ging opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam op 29 april akkoord. Volgens portefeuillehouder Gerard Slegers is het, ondanks de coronapandemie, belangrijk om samen te blijven investeren in duurzaam ov. “Deze aanbesteding houdt rekening met de huidige situatie waarin we niet weten wanneer en hoeveel reizigers er terugkeren in het ov en biedt de nodige flexibiliteit. Mocht het nodig zijn om snel uit te breiden dan kunnen we altijd gebruik maken van de optie tot maximaal 208 bussen in het contract.”

Planning

Momenteel rijdt GVB met 31 e-bussen in de dienstregeling op de lijnen 15, 22 en 61. GVB-directeur Claudia Zuiderwijk: “We vinden het belangrijk om als stadsvervoerder bij te dragen aan schonere lucht in Amsterdam en we verlagen onze eigen CO2-uitstoot. In juli dit jaar stromen 13 gelede elektrische bussen in op buslijn 369. Begin 2022 stromen naar verwachting ook weer 31 bussen in. We blijven op koers om in 2025 de gehele busvloot te hebben vervangen met elektrische bussen.”

Lees ook: GVB: ‘In 2025 is ál ons materieel ZE’

Gefinancierd door EU

Voor een deel is subsidie beschikbaar van de Europese Unie, de CEF-subsidie (Connecting Europe Facility). Voor het overige deel zullen de Vervoerregio Amsterdam, GVB en de gemeente Amsterdam aanvullende afspraken maken.

In potentie een goed initiatief, maar het is jammer dat het artikel niets noemt over:
1. de kosten van die bussen
2. de bespaarde uitstoot t.o.v. de huidige bussen op gas en diesel
3. in hoeverre gaat het hier om reguliere materiaal vervanging, danwel aanvulling i.v.m toenemende vraag?

En alle Burgers van de EU gebonden lidstaten,betalen daar aan mee!.Maar de totale wegdekken worden extra belast,door het zéér extra gewicht van de Lithium-Batterijen,en extra gewicht globaal 200 kg.En normaal kost een E-Bus 800.000 euro!,en met de EU subsidie.En daarnaast het probleen als de buiten-temperaturen ver onder nul zakken,en als de e-bussen vol zitten met passgiers,en dat verkort de rijafstanden.En daarnaast waar haalt Amsterdam zijn extra energie vandaan,voor de tractie van het gebruik van de E-bussen?.Ziet nogmaals via opwegmetwaterstof.nl datum 20-4-2020:in een Chinese Miljoenen stad zijn 7000 E-vervoersbussen omgebouwd naar waterstof-aandrijving,gezien de bekende uitval-problemen met de E-Bussen.Wie zijn er zo dom,bij de inkoop van de E-bussen,de Chinese inkopers?.

herstel: globaal 2000 kg extra lithium-batterijen gewicht,inzake eigen gewicht E-bussen.Sorry:tik fout.

De opmerking over Waterstofbussen i.r.t. EV-bussen en de beperking van de laatste snijdt wel hout. Echter is Waterstof voor bussen nog in ontwikkeling en niet productie-klaar. Er zijn veel problemen met testbussen geweest, incl. een aantal ontploffingen (total loss). Waterstof voor zware voertuigen, ook Trucks is DE oplossing echter niet nu al. Er zijn ook nog geen commerciële waterstof-trucks in bedrijf. De aanschaf van EV-bussen met een levensduur van 10jr. is daarom de beste oplossing op dit moment.

Overigens staan de EV-ontwikkelingen ook niet stil. Carbon-carrosserieën en o.a. daarmee een lager gewicht, hogere performances van batterijen vergroten de actieradius enorm.

Ziet via:(bronvermelding) waterstof magazine. nl de ontwikkeling van waterstof-aandrijvingen over al in de wereld. Waterstof kunnen we zelf produceren.

Geachte hr. Vermeulen: ziet via youtube.nl (tik in) Elektric busburst into flames,sets nearby vihicles an fire in China(tik in) AnElektrisc Bus caugt fire after Battery Explsion in Paris(tik in) E-Auto gerät beim laden in Brand(tik in) TV Doku-Brennende Elektroautos bei den Post.En voordat u weer reageert:verdiep u eerst,in het ontploffen van de Litium-batterijen,als voor de inwendige SEPARATOR knapt,en vooral de duizenden Lithium-batterijen gaan ontbranden,en niet door de Brandweer ter plekke gedooft kunnen worden.En vooral voor de inzettingen geen ontkomen aan is,als de Litium-batterijen ontploffen,binnen enkele seconden,er een temperatuur ontstaat boven de 1000 graden,en daarnaast de zéér giftige stoffen ontstaan.je zult er maar inzitten met je gezinnetje.Bij waterstof-tanks(4 cm dikke wandikte) van Keflar(wordt ook gebruikt in de Formule) als er een lekkage ontstaat,waterstof is het lichtste element,dan spuit het waterstof rechtstandig omhoog,en binnnen luttele seconden is de tank leeg.Reageer eens hr Vermeulen,op mijn exakte kennis overdracht.En dat is het verschil tussen de Kabelkijkers tov de Schotel-bezitters,in de weergave in de exake waarheden en bevindingen.Mijn profiel:man van 79 jaar en over 30 jaar schotelbezit,En vooral de ontvangst van FTA(FREE TO AIR) van de duizenden TV/Radio omroepen.Vooral de Aziatische landen oa Japan/Zuid-Korea/China in de Engelse taal te ontvangen.Maar vooral de vele Duitse TV/Radio omroepen zijn FTA te ontvangen,in vooral de diversiteit in de nieuwste technologische ontwikkelingen.Vooral de Duitse MODERATORS zijn beter opgeleid in kennis overdracht,zowel Alpha als BéTa opleidingen hebben genoten.Als voorbeeld: via NDR.de Themen A-Z Windkraft/Energiewende etc.en u kunt het laten vertalen in de Nederlandse Taal.Via deze Duitse Deelstaat omroep.En dat is het dilemma in Nederland,de juiste kennis overdracht,het is om te huilen.Ook die tomelose nietszeggende Talk-Show TV programma's,waar hebben ze het over!,maar nooit over Techniek.Daar moet je ook niet bij de mannen van Vandaag Inside zijn.Die nodigen steeds dezelfde zogenaamde Deskunndigen uit.

Of nu gebruik maakt voor het vervoer oa LPG/Aardgas/Elektrische/Waterstof-aandrijvingen,elke brandstof kent zijn Specific probleem.Toen ik LPG-tank-gasauto mocht ik niet parkeren in afgesloten openbare garage's.Het meest veilige manier,maar dat past niet meer in onze moderne beleving: het aanspannen van 20 werkpaarden voor een veilig openbaar-vervoer(maar die poepen en plassen weer),maar ook het voortbewegen en het aanspannen van vele Robots-Honden,ziet via:youtube.nl (tik in)Evolution of Boston Dynamics Since 2012.Maar ik geloof meer in de liniaire inductie(magnetiche veldverplaatsen)maar dat zal worden na 2050(tik in)The Fastest Train ever built|The complete physics of it.Zoals bij de Maglev zweefmagneet-treinen.En dat heet geen tunnelvisie,maar nieuwe vorm van openbaarvervoer.Of magnetische lussen gelegen onder het wegdek,en nieuwste generatie,die worden voortbewogen door het verplaatsen van de magnetische velden,en veel dichter achter elkaar deel kunnen nemen,aan het ov-vervoer.Ik zal het niet meer meemaken met mijn huidige leeftijd van 79 jaar.Maar wel als voormalig techneut,dat magnetisme-aandrijvingen toekomst zeker zal zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beperkte bereikbaarheid in beeld

11 mei om 09:15 uur

Voor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…

Lees verder »
flash_onNieuws

FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

8 mei om 17:17 uur

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »