9292 voegt deelfietsen toe aan app

woensdag 5 februari 2020
timer 3 min

Reisplanner 9292 wil komende zomer een nieuwe versie van de app lanceren. Daarin worden ook deelfietsen opgenomen van, in ieder geval, HTM en NS.

Woensdag werd de eerste versie van de geüpdatete app onder een groep van 90.000 Android-gebruikers gelanceerd. Daarin zijn eigen fietsen voor het voor- en natransport toegevoegd. De komende weken zullen alle gebruikers van 9292 een update ontvangen, voor zowel Android als iPhone.

Dat vertellen reizigersrelatie-specialist Marco Langendam en sales- en businessmanager Tania Rademaker. Komende zomer gaat een nieuwe versie van de 9292-app live met daarin de deelfietsen van HTM en NS. Momenteel wordt de bèta-versie onder 2500 reizigers getest.

Deelfietsen

In deze eerste versie zijn eigen fietsen toegevoegd. Volgens Langendam heeft de reiziger daar in het voor- en natransport van de ov-reis behoefte aan. “Je kunt in de app direct je eindadres invullen, en dan geeft de app een reisadvies waarbij je de route op kaart kan zien. In het voor- en transport is dit een goede optie voor de gebruikers.”

Dit is pas de eerste toevoeging, stelt Rademaker: “Het is een continu proces waarin we nieuwe features uitrollen. Komende zomer moet voor alle reizigers zichtbaar zijn hoeveel deelfietsen op welke locaties beschikbaar zijn, inclusief openingstijden en mogelijke fietsroutes.”

Alle vervoerders

Zoals het er nu naar uitziet worden OV-fietsen van NS en huurfietsen van HTM toegevoegd. “Met deze twee partijen zijn de afspraken al het meest concreet”, vertelt Rademaker, “maar we zijn met meerdere deelfietspartijen in gesprek. Hopelijk zijn er komende zomer nog meer aangehaakt.”

Of er meer modaliteiten, zoals deelauto’s en -scooters worden toegevoegd, durven Langendam en Rademaker nu nog niet te zeggen. De sales- en businessmanager zegt: “Dat staat natuurlijk wel op ons verlanglijstje, maar we moeten eerst de deelfiets goed toetsen en implementeren”.

Gestandaardiseerde data

In de pilotversie van de app maakt 9292 zo veel mogelijk gebruik van gestandaardiseerde data, legt Rademaker uit. “Daarmee kan je betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. We schrijven in ons algoritme voor hoe hard mensen gemiddeld fietsen, welke afstanden maximaal en hoeveel tijd men nodig heeft om een fiets te pakken. We hebben ook voorgeschreven op welke locaties je de fiets kunt stallen.”

Daarbij wil de reisplanner wel graag van vervoerders en gebruikers horen of dat ook klopt. “We toetsen dat bij hen, want zij kennen het gebied beter dan wij. En als onze bèta-gebruikers nog locaties missen, kunnen ze die ook bij ons suggereren en kunnen we die nog toevoegen.”

Langendam chat persoonlijk met de gebruikers, om feedback te ontvangen en ook om vragen te stellen. “We zien dat zo'n duizend reizigers bijna dagelijks de bèta gebruiken en hebben al zo’n 1200 reacties ontvangen met ideeën, wensen, fouten, enzovoorts. We beantwoorden en verwerken alle reacties persoonlijk.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec om 12:12 uur

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »

Drie vervoerders en opdrachtgever innoveren samen

2 dec om 09:35 uur

Als vervoerders met dezelfde opgaven bezig zijn en tegen dezelfde problemen aanlopen, ligt het voor de hand een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regionaal ov in 2021 licht in de lift

14 nov om 16:58 uur

Terwijl in het tweede coronajaar, 2021, meer nachtbussen en spitslijnen verdwenen, steeg het reizigersvervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijgende kilometerprijs 2023 baart ov-regio’s zorgen

18 okt om 16:12 uur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte vorige week bekend de landelijk vastgestelde prijsstijging…

Lees verder »

Hoe ervaren niet-ov-reizigers het ov?

11 okt om 09:17 uur

Onderzoek- en adviesbureau Moventem onderzocht de tevredenheid over het openbaar vervoer onder álle inwoners…

Lees verder »

Goed zicht op haltes: kies voor HIB 360

10 okt om 12:28 uur

Alle halte-informatie onder een knop? Voorzien van zo’n twintig scherpe 360-graden foto’s per halte? Met een…

Lees verder »

‘Regionale spreidingsafspraken effectiever dan landelijke’

7 okt om 12:23 uur

Landelijke spreidingsafspraken met onderwijsbonden werden halverwege 2020 met gejuich ontvangen in ov-land.…

Lees verder »

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »