9292 voegt deelfietsen toe aan app

woensdag 5 februari 2020
timer 3 min

Reisplanner 9292 wil komende zomer een nieuwe versie van de app lanceren. Daarin worden ook deelfietsen opgenomen van, in ieder geval, HTM en NS.

Woensdag werd de eerste versie van de geüpdatete app onder een groep van 90.000 Android-gebruikers gelanceerd. Daarin zijn eigen fietsen voor het voor- en natransport toegevoegd. De komende weken zullen alle gebruikers van 9292 een update ontvangen, voor zowel Android als iPhone.

Dat vertellen reizigersrelatie-specialist Marco Langendam en sales- en businessmanager Tania Rademaker. Komende zomer gaat een nieuwe versie van de 9292-app live met daarin de deelfietsen van HTM en NS. Momenteel wordt de bèta-versie onder 2500 reizigers getest.

Deelfietsen

In deze eerste versie zijn eigen fietsen toegevoegd. Volgens Langendam heeft de reiziger daar in het voor- en natransport van de ov-reis behoefte aan. “Je kunt in de app direct je eindadres invullen, en dan geeft de app een reisadvies waarbij je de route op kaart kan zien. In het voor- en transport is dit een goede optie voor de gebruikers.”

Dit is pas de eerste toevoeging, stelt Rademaker: “Het is een continu proces waarin we nieuwe features uitrollen. Komende zomer moet voor alle reizigers zichtbaar zijn hoeveel deelfietsen op welke locaties beschikbaar zijn, inclusief openingstijden en mogelijke fietsroutes.”

Alle vervoerders

Zoals het er nu naar uitziet worden OV-fietsen van NS en huurfietsen van HTM toegevoegd. “Met deze twee partijen zijn de afspraken al het meest concreet”, vertelt Rademaker, “maar we zijn met meerdere deelfietspartijen in gesprek. Hopelijk zijn er komende zomer nog meer aangehaakt.”

Of er meer modaliteiten, zoals deelauto’s en -scooters worden toegevoegd, durven Langendam en Rademaker nu nog niet te zeggen. De sales- en businessmanager zegt: “Dat staat natuurlijk wel op ons verlanglijstje, maar we moeten eerst de deelfiets goed toetsen en implementeren”.

Gestandaardiseerde data

In de pilotversie van de app maakt 9292 zo veel mogelijk gebruik van gestandaardiseerde data, legt Rademaker uit. “Daarmee kan je betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. We schrijven in ons algoritme voor hoe hard mensen gemiddeld fietsen, welke afstanden maximaal en hoeveel tijd men nodig heeft om een fiets te pakken. We hebben ook voorgeschreven op welke locaties je de fiets kunt stallen.”

Daarbij wil de reisplanner wel graag van vervoerders en gebruikers horen of dat ook klopt. “We toetsen dat bij hen, want zij kennen het gebied beter dan wij. En als onze bèta-gebruikers nog locaties missen, kunnen ze die ook bij ons suggereren en kunnen we die nog toevoegen.”

Langendam chat persoonlijk met de gebruikers, om feedback te ontvangen en ook om vragen te stellen. “We zien dat zo'n duizend reizigers bijna dagelijks de bèta gebruiken en hebben al zo’n 1200 reacties ontvangen met ideeën, wensen, fouten, enzovoorts. We beantwoorden en verwerken alle reacties persoonlijk.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »