9292 voegt deelfietsen toe aan app

woensdag 5 februari 2020
timer 3 min

Reisplanner 9292 wil komende zomer een nieuwe versie van de app lanceren. Daarin worden ook deelfietsen opgenomen van, in ieder geval, HTM en NS.

Woensdag werd de eerste versie van de geüpdatete app onder een groep van 90.000 Android-gebruikers gelanceerd. Daarin zijn eigen fietsen voor het voor- en natransport toegevoegd. De komende weken zullen alle gebruikers van 9292 een update ontvangen, voor zowel Android als iPhone.

Dat vertellen reizigersrelatie-specialist Marco Langendam en sales- en businessmanager Tania Rademaker. Komende zomer gaat een nieuwe versie van de 9292-app live met daarin de deelfietsen van HTM en NS. Momenteel wordt de bèta-versie onder 2500 reizigers getest.

Deelfietsen

In deze eerste versie zijn eigen fietsen toegevoegd. Volgens Langendam heeft de reiziger daar in het voor- en natransport van de ov-reis behoefte aan. “Je kunt in de app direct je eindadres invullen, en dan geeft de app een reisadvies waarbij je de route op kaart kan zien. In het voor- en transport is dit een goede optie voor de gebruikers.”

Dit is pas de eerste toevoeging, stelt Rademaker: “Het is een continu proces waarin we nieuwe features uitrollen. Komende zomer moet voor alle reizigers zichtbaar zijn hoeveel deelfietsen op welke locaties beschikbaar zijn, inclusief openingstijden en mogelijke fietsroutes.”

Alle vervoerders

Zoals het er nu naar uitziet worden OV-fietsen van NS en huurfietsen van HTM toegevoegd. “Met deze twee partijen zijn de afspraken al het meest concreet”, vertelt Rademaker, “maar we zijn met meerdere deelfietspartijen in gesprek. Hopelijk zijn er komende zomer nog meer aangehaakt.”

Of er meer modaliteiten, zoals deelauto’s en -scooters worden toegevoegd, durven Langendam en Rademaker nu nog niet te zeggen. De sales- en businessmanager zegt: “Dat staat natuurlijk wel op ons verlanglijstje, maar we moeten eerst de deelfiets goed toetsen en implementeren”.

Gestandaardiseerde data

In de pilotversie van de app maakt 9292 zo veel mogelijk gebruik van gestandaardiseerde data, legt Rademaker uit. “Daarmee kan je betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. We schrijven in ons algoritme voor hoe hard mensen gemiddeld fietsen, welke afstanden maximaal en hoeveel tijd men nodig heeft om een fiets te pakken. We hebben ook voorgeschreven op welke locaties je de fiets kunt stallen.”

Daarbij wil de reisplanner wel graag van vervoerders en gebruikers horen of dat ook klopt. “We toetsen dat bij hen, want zij kennen het gebied beter dan wij. En als onze bèta-gebruikers nog locaties missen, kunnen ze die ook bij ons suggereren en kunnen we die nog toevoegen.”

Langendam chat persoonlijk met de gebruikers, om feedback te ontvangen en ook om vragen te stellen. “We zien dat zo'n duizend reizigers bijna dagelijks de bèta gebruiken en hebben al zo’n 1200 reacties ontvangen met ideeën, wensen, fouten, enzovoorts. We beantwoorden en verwerken alle reacties persoonlijk.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Extra en langere IC's Zwolle - Amersfoort

23 sep om 10:39 uur

Als gevolg van de uitgevallen Hanzelijn is het enorm druk op het traject Zwolle-Amersfoort. Daarom zet NS vanaf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans wil één Europese boekingsapp

22 sep om 09:53 uur

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Europese spoorwegbedrijven samen binnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

9292 Reisinformatie bestaat 30 jaar

2 sep om 13:53 uur

Vrijdag 2 september bestaat 9292 Reisinformatie dertig jaar. Het komende jaar wil 9292 zijn gebruikers meenemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep om 16:15 uur

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »

‘Veel mensen vinden het ov maar gedoe’

26 aug om 09:54 uur

Voor ov-gebruikers zijn de OV-chipkaart en bijbehorende handelingen gesneden koek. Maar voor wie gewend is aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

Minder Arriva-treinen door machinisttekort

10 jun om 15:42 uur

Per zaterdag 11 juni voelt Arriva zich gedwongen om de treinfrequentie op de trajecten Leeuwarden - Groningen,…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »