Alleen Hermes biedt op Zuidoost-Brabant

dinsdag 17 november 2015
timer 3 min

De aanbesteding van de concessie Zuidoost-Brabant, met Eindhoven als grootste plaats, heeft maar een bieder opgeleverd: de zittende vervoerder Hermes.

Als het bod door de provincie wordt goedgekeurd, mag Hermes vanaf december 2016 voor nog eens tien jaar het ov in Zuidoost-Brabant verzorgen. Daarbij is het de bedoeling dat Hermes meer vraaggestuurd gaat werken; dikke lijnen worden versterkt, terwijl het aanbod op dunnere lijnen minder zal worden. In de Eindhovense wijk Strijp rijdt al een Flexbus op proef.

Provincie niet teleurgesteld
Brabant heeft de ambitie om in 2025, dus nog tijdens de volgende concessie, alle bussen zonder schadelijke uitstoot te laten rijden. De provincie kijkt de komende weken of Connexxion-dochter Hermes aan die ambitie kan voldoen. Connexxion zelf wil nog niets zeggen over hun plannen, totdat de provincie het bod definitief heeft beoordeeld.

Woordvoerster Catelijne Thomassen zegt niet teleurgesteld te zijn dat er maar een partij geboden heeft. "Als dat een goed bod is, zijn wij er tevreden mee. Het voordeel is dat we nu waarschijnlijk versneld verder kunnen met de nieuwe concessie."

Meerdere belangstellenden
Er waren meerdere partijen die de concessie Zuidoost-Brabant met belangstelling volgden. Het ging daarbij in ieder geval om Arriva, EBS en Syntus. Alleen Arriva heeft de provincie formeel laten weten niet te bieden op de concessie, zonder opgaaf van reden. Ook tegenover OV-Magazine wil de vervoerder niets kwijt over de beweegredenen.

EBS, Syntus: Risico was te groot
Directeur Wim Kurver van EBS geeft als reden dat de tender te ambitieus was. "We liepen te veel risico. De ambitie om in 2025 zero emissie te gaan rijden vinden wij te ambitieus, omdat je nu al garanties moet geven ten aanzien van techniek die nog in ontwikkeling is." Ook over het vraaggestuurde aspect en een nieuwe klanteninterface waren nog te veel onduidelijkheden voor de komende jaren, volgens Kurver: "Het blijft een verhaal van ambitie versus realiteit. Ik heb daarover mijn zorgen geuit in de marktconsultatie, maar daar geen reactie op gekregen."

Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus laat een vergelijkbaar geluid horen. "Wij hebben het bestek als te complex beoordeeld, waardoor het buitengewoon moeilijk was om een commercieel verantwoord bod uit te brengen." Vanwege de risico's besloot Syntus niet mee te dingen.

investormatchGo! Groen ov wil nu naar Almere
Nieuwkomer Go! Groen ov van Arjen Jaarsma liet begin dit jaar tegenover OV-Magazine weten met elektrische bussen de pijlen te willen richten op Eindhoven. Dat hing echter wel af van investeerders. Die lijken niet gevonden, want onlangs maakte Go! Groen ov bekend in juli al te hebben besloten niet te bieden op de concessie. In plaats daarvan verlegt het bedrijf nu de focus naar de concessie Almere en zoekt het een investering van 669.000 euro via de website Inverstormatch. De tender Almere komt in maart volgend jaar op de markt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »