Almere sleept Connexxion voor de rechter

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

De gemeente Almere spant een kort geding aan tegen de huidige vervoerder Connexxion. Volgens de gemeente weigert Connexxion met een kloppende personeelsopgave over de brug te komen en benadeelt het daarmee andere spelers in de komende aanbesteding.

De zittende vervoerder is verplicht om een lijst met direct en indirect personeel aan te leveren, zodat andere aanbieders een kloppende berekening kunnen maken. Personeel moet immers worden overgenomen. De afkoop van arbeidscontracten van overbodig personeel wordt in de offerteberekening meegenomen. Een reservering voor afkoop van die contracten heeft dus invloed op het aantal aangeboden dienstregelingskilometers, legt een van de vervoerders in een nota van inlichtingen uit.

De lijst die Connexxion aanleverde werd in februari door consultant BDO als onafhankelijke deskundige goedgekeurd. In de nota van inlichtingen begonnen andere vervoerders echter vraagtekens te zetten bij die verklaring. Het aantal indirecten in Almere per miljoen euro omzet lag zo'n 15 procent hoger dan in de concessies Zuidoost-Brabant en Provincie Utrecht, ook in handen van Connexxion.

BDO en de gemeente hielden in eerste instantie voet bij stuk en zeiden dat er op basis van een steekproef geen onjuistheden waren ontdekt. Het hoger aantal indirecte personeelsleden zou liggen aan de oude busvloot in Almere. Daar waren meer (eigen) monteurs voor nodig. Een onafhankelijke derde partij inschakelen om de dekundigenverklaring van BDO te beoordelen, hoefde dan ook niet, luidde het oordeel in de nota van inlichtingen op 29 maart.

Een concurrent van Connexxion sloeg echter verder aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat op basis van de cijfers van Connexxion het aantal indirecte personeelsleden in een half jaar tijd met 40 procent zou moeten zijn gestegen - 450 arbeidsplaatsen concernbreed, in absolute getallen. "Een dergelijke stijging is bedrijfseconomisch en/of beleidsmatig niet verklaarbaar en zelfs ongeloofwaardig", schrijft de partij.

Op 15 april besloot BDO de goedkeuringsverklaring toch in te trekken. Dit naar aanleiding van overleg met een andere deskundige en juridische medewerkers van de gemeente Almere en 'voortschrijdend inzicht'. Connexxion moest een nieuwe personeelsopgave aanleveren. Dat deed de vervoerder deze maand, maar de gemeente en BDO waren ook niet tevreden over deze lijst.

Connexxion weigert echter met een nieuwe lijst over de brug te komen. De gemeente, die in opdracht van de provincie Flevoland verantwoordelijk is voor de concessie, hoopt dat een kort geding uitsluitsel kan geven over de uitleg van de wet en wil zo voorkomen dat de aanbesteding forse vertraging oploopt. De zaak dient komende woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Tot die tijd geven zowel Connexxion als de gemeente Almere geen inhoudelijk commentaar. Eind volgend jaar gaat de nieuwe concessie in, is de planning.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Almere sleept Connexxion voor de rechter

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »