Almere sleept Connexxion voor de rechter

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

De gemeente Almere spant een kort geding aan tegen de huidige vervoerder Connexxion. Volgens de gemeente weigert Connexxion met een kloppende personeelsopgave over de brug te komen en benadeelt het daarmee andere spelers in de komende aanbesteding.

De zittende vervoerder is verplicht om een lijst met direct en indirect personeel aan te leveren, zodat andere aanbieders een kloppende berekening kunnen maken. Personeel moet immers worden overgenomen. De afkoop van arbeidscontracten van overbodig personeel wordt in de offerteberekening meegenomen. Een reservering voor afkoop van die contracten heeft dus invloed op het aantal aangeboden dienstregelingskilometers, legt een van de vervoerders in een nota van inlichtingen uit.

De lijst die Connexxion aanleverde werd in februari door consultant BDO als onafhankelijke deskundige goedgekeurd. In de nota van inlichtingen begonnen andere vervoerders echter vraagtekens te zetten bij die verklaring. Het aantal indirecten in Almere per miljoen euro omzet lag zo'n 15 procent hoger dan in de concessies Zuidoost-Brabant en Provincie Utrecht, ook in handen van Connexxion.

BDO en de gemeente hielden in eerste instantie voet bij stuk en zeiden dat er op basis van een steekproef geen onjuistheden waren ontdekt. Het hoger aantal indirecte personeelsleden zou liggen aan de oude busvloot in Almere. Daar waren meer (eigen) monteurs voor nodig. Een onafhankelijke derde partij inschakelen om de dekundigenverklaring van BDO te beoordelen, hoefde dan ook niet, luidde het oordeel in de nota van inlichtingen op 29 maart.

Een concurrent van Connexxion sloeg echter verder aan het rekenen en kwam tot de conclusie dat op basis van de cijfers van Connexxion het aantal indirecte personeelsleden in een half jaar tijd met 40 procent zou moeten zijn gestegen - 450 arbeidsplaatsen concernbreed, in absolute getallen. "Een dergelijke stijging is bedrijfseconomisch en/of beleidsmatig niet verklaarbaar en zelfs ongeloofwaardig", schrijft de partij.

Op 15 april besloot BDO de goedkeuringsverklaring toch in te trekken. Dit naar aanleiding van overleg met een andere deskundige en juridische medewerkers van de gemeente Almere en 'voortschrijdend inzicht'. Connexxion moest een nieuwe personeelsopgave aanleveren. Dat deed de vervoerder deze maand, maar de gemeente en BDO waren ook niet tevreden over deze lijst.

Connexxion weigert echter met een nieuwe lijst over de brug te komen. De gemeente, die in opdracht van de provincie Flevoland verantwoordelijk is voor de concessie, hoopt dat een kort geding uitsluitsel kan geven over de uitleg van de wet en wil zo voorkomen dat de aanbesteding forse vertraging oploopt. De zaak dient komende woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Tot die tijd geven zowel Connexxion als de gemeente Almere geen inhoudelijk commentaar. Eind volgend jaar gaat de nieuwe concessie in, is de planning.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »