Arriva en Keolis schrijven in Twentse concessie

donderdag 6 oktober 2022

Vervoerders Arriva en Keolis hebben zich ingeschreven op de kortlopende en multimodale ov-concessie in Twente. Eind december maakt provincie Overijssel bekend wie vanaf december 2023 het trein- en busvervoer in deze concessie verzorgt met een looptijd van vijf jaar.

De concessie omvat het busvervoer in Twente én de treinconcessie Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (ZHO). In deze periode moet de winnende vervoerder werken aan verduurzaming van de treinverbinding Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en kan gewerkt worden aan herstel na de onzekere periode rond de coronacrisis. Keolis is de zittende vervoerder in deze concessie.

Voor de treinverbinding geldt dat de provincie Gelderland mede-concessieverlener is. De provincie Overijssel voert de aanbestedingsprocedure uit. De provincie wil met deze aanbesteding een vervoerder vinden die het beste invulling geeft aan de doelen die gesteld zijn voor het openbaar vervoer in Twente. Het huidige lijnennet vormt hierbij het uitgangspunt. Daarnaast is er ruimte om het busvervoer te verduurzamen.

Eerder dit jaar werd bekend dat de opdrachtgever koos voor een kortlopende concessie, om toekomstige ontwikkelingen af te wachten. Vanaf 2028 moet wel weer een langer lopende concessie gaan starten, zo is de gedachte. “De kortlopende concessie biedt een overgang naar toekomstvast ov”, zo schrijft Commissaris van de Koning Andries Heidema aan de Gedeputeerde Staten.

Hopelijk wordt het arriva_nl. Keolis is echt 10x niets. er hangt al jaren een slechte stemming. Is aan alles te merken

Thijs, als of het bij Arriva beter is . Ik ken veel chauffeurs van Arriva en die hebben het slechter dan de chauffeurs van Keolis. verder is het afwachten het zal spannend worden.

Eigenlijk jammer dat de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal niet met de overige Blauwnet-lijnen gecombineerd is. Het allermooiste zou zijn als alle lijnen in het Oosten (Arnhem-Tiel incluis) onder één concessie vielen, waarbij er een optimale samenwerking tussen Overijssel en Gelderland is. Nu heb je in Zutphen 3 chippalen (en dat kunnen er best 2 worden (of 1 als er echt werk wordt gemaakt van één landelijk tariefstelsel voor trein en overig vervoer)).

Zou het ook niet slimmer zijn als de trein uit Hengelo niet in Zutphen eindigt maar doorrijdt naar Apeldoorn? Dan kunnen reizigers uit Delden, Goor en Lochem met een overstap minder met de IC’s naar de randstad.

Vroeger in de NS tijd reden de treinen om en om van Zutphen naar Winterswijk en Enschede en terug. Later werd de verbinding gewijzigd naar Oldenzaal i.p.v. Enschede. Als er inderdaad treinen doorgaand van Zutphen naar Apeldoorn v.v. wordt de situatie weer zo'n beetje als toen. Er zijn ook ideeën om de trein Arnhem Centraal naar Tiel door te laten rijden naar Geldermalsen v.v. En er lopen plannen om de verbinding om de trein Amersfoort Centraal en Ede Wageningen te verlengen naar Arnhem Centraal. Deze liep vroeger ook doorgaand door in de NS periode.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.