Arriva sorteert voor op batterijtreinen

donderdag 9 november 2017
timer 2 min

Arriva bestelt definitief 18 nieuwe treinen bij de Zwitserse fabrikant Stadler. De treinen krijgen in eerste instantie een motorcompartiment met biodiesel en worden op termijn vervangen door batterijmotoren met een pantograaf.

Dat maakten de partijen vanmiddag bekend op de Klimaattop Noord Nederland in Groningen. Met de order is 170 miljoen euro gemoeid. Arriva had de bestelling al bij de gunning van de nieuwe concessie aangekondigd, maar maakte vanmiddag nadere details bekend: de treinen worden speciaal voor de vervoerder ontwikkeld door Stadler. Voor de Zwitserse treinenbouwer betekent het de start van een compleet nieuwe productielijn.

De treinen worden aanvankelijk uitgerust met een motorcompartiment met een biodieselmotor, die op termijn worden vervangen door een compartiment met een accu en pantograaf. De accu krijgt stroom via een bovenleiding die over een gedeelte van het traject hangt. Op stukken zonder bovenleiding rijdt de trein op de accu verder. Arriva wil ook de 51 huidige treinen laten ombouwen naar zero emissie.

Tien jaar aan onderzoeken
Arjen Jansons
van RailEvent voerde in de afgelopen tien jaar vijf onderzoeken uit naar de haalbaarheid van partiële bovenleiding, onder meer in opdracht van de provincie Gelderland en ProRail. Volgens Jansons hoeft er met accu's maar hooguit 30 procent van het traject geëlektrificeerd te worden, vooral daar waar de treinen snelheid maken. In sommige gevallen is door het terugwinnen van de remenenergie geen bovenleiding nodig om weer op te trekken.

De risico's, zoals een lege accu, beschadiging van de bovenleiding door een hoge laadstroom op één punt en lekken in geval van brand, zijn volgens de onderzoeken te ondervangen met maatregelen. ProRail zegt desgevraagd nog geen plannen te hebben op het gebied van partiële bovenleiding. Wel wil de spoorbeheerder volgend jaar een proef doen met een waterstoftrein in het Noorden. Deze trein wordt gebouwd door Alstom.

Is er in al die onderzoeken ook `meegenomen`hoe `schoon`biodiesel wel is? Hoeveel energie het kost om biodiesel te maken? Er wordt niet alleen `afval`voor gebruikt. maar ook diverse, nog voor voedsel te gebruiken graansoorten! Gigantische hoeveelheden graan worden vergist tot brandstof, ook dit kost energie, dit nog afgezien van het waterverbruik voor de groei van de gewassen en de energie voor het oogsten en transport van het product.Later worden er accu`s in geplaatst, bij het rendement van accu`s kan men de nodige ?? zetten, ook hier zit men met productie en recyclagekosten (o.a. energie en grondstoffen)! 100% elektrificeren zou weleens schoner en goedkoper kunnen/ blijken te zijn!

In reactie op bovenstaande: volledig mee eens. In het onderzoek voor Prv Gelderland, dat ik samen met Arjan heb uitgevoerd, werd inderdaad geconstateerd dat doorgaande electrificatie ook goed scoort. Het is vooral de hogere eenmalige investering die het kostbaar en politiek moeilijker maakt. Maar met de huidige zeer lage rente kan je je afvragen wat de ratio hiervan feitelijk is.
Het zou m.i. inderdaad beter zijn als er door sector en overheden minder blikvernauwd op CO2-reductie gestuurd wordt, en in de keuzes de totale keten en levensduurcyclus wordt meegenomen, inclusief de milieubelasting van accu's. Ik vermoed dat je dan bij hogere baanvaksnelheden en/of kwartiersdiensten eerder op partiele en doorgaande electrificatie uitkomt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov om 14:36 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov om 10:49 uur

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov om 14:37 uur

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov om 16:23 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov om 14:16 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom naar het Grote OV-verkiezingsdebat

3 nov om 15:50 uur

Waar het in de debatten en verkiezingsprogramma’s veel gaat over de thema’s bestaanszekerheid, klimaat en de…

Lees verder »
flash_onNieuws

BBB: ‘Omslag nodig in hoe we ov organiseren’

3 nov om 09:03 uur

Tijdens het Grote OV-verkiezingsdebat op dinsdag 7 november gaan diverse kandidaat-Tweede Kamerleden in gesprek…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes politici verrassend eensgezind tijdens Grote Mobiliteitsdebat

2 nov om 15:50 uur
Zes politieke partijen vinden dat bereikbaarheid een belangrijk onderdeel van een volgend coalitieakkoord moet…
Lees verder »