Arriva sorteert voor op batterijtreinen

donderdag 9 november 2017
timer 2 min

Arriva bestelt definitief 18 nieuwe treinen bij de Zwitserse fabrikant Stadler. De treinen krijgen in eerste instantie een motorcompartiment met biodiesel en worden op termijn vervangen door batterijmotoren met een pantograaf.

Dat maakten de partijen vanmiddag bekend op de Klimaattop Noord Nederland in Groningen. Met de order is 170 miljoen euro gemoeid. Arriva had de bestelling al bij de gunning van de nieuwe concessie aangekondigd, maar maakte vanmiddag nadere details bekend: de treinen worden speciaal voor de vervoerder ontwikkeld door Stadler. Voor de Zwitserse treinenbouwer betekent het de start van een compleet nieuwe productielijn.

De treinen worden aanvankelijk uitgerust met een motorcompartiment met een biodieselmotor, die op termijn worden vervangen door een compartiment met een accu en pantograaf. De accu krijgt stroom via een bovenleiding die over een gedeelte van het traject hangt. Op stukken zonder bovenleiding rijdt de trein op de accu verder. Arriva wil ook de 51 huidige treinen laten ombouwen naar zero emissie.

Tien jaar aan onderzoeken
Arjen Jansons
van RailEvent voerde in de afgelopen tien jaar vijf onderzoeken uit naar de haalbaarheid van partiële bovenleiding, onder meer in opdracht van de provincie Gelderland en ProRail. Volgens Jansons hoeft er met accu's maar hooguit 30 procent van het traject geëlektrificeerd te worden, vooral daar waar de treinen snelheid maken. In sommige gevallen is door het terugwinnen van de remenenergie geen bovenleiding nodig om weer op te trekken.

De risico's, zoals een lege accu, beschadiging van de bovenleiding door een hoge laadstroom op één punt en lekken in geval van brand, zijn volgens de onderzoeken te ondervangen met maatregelen. ProRail zegt desgevraagd nog geen plannen te hebben op het gebied van partiële bovenleiding. Wel wil de spoorbeheerder volgend jaar een proef doen met een waterstoftrein in het Noorden. Deze trein wordt gebouwd door Alstom.

Is er in al die onderzoeken ook `meegenomen`hoe `schoon`biodiesel wel is? Hoeveel energie het kost om biodiesel te maken? Er wordt niet alleen `afval`voor gebruikt. maar ook diverse, nog voor voedsel te gebruiken graansoorten! Gigantische hoeveelheden graan worden vergist tot brandstof, ook dit kost energie, dit nog afgezien van het waterverbruik voor de groei van de gewassen en de energie voor het oogsten en transport van het product.Later worden er accu`s in geplaatst, bij het rendement van accu`s kan men de nodige ?? zetten, ook hier zit men met productie en recyclagekosten (o.a. energie en grondstoffen)! 100% elektrificeren zou weleens schoner en goedkoper kunnen/ blijken te zijn!

In reactie op bovenstaande: volledig mee eens. In het onderzoek voor Prv Gelderland, dat ik samen met Arjan heb uitgevoerd, werd inderdaad geconstateerd dat doorgaande electrificatie ook goed scoort. Het is vooral de hogere eenmalige investering die het kostbaar en politiek moeilijker maakt. Maar met de huidige zeer lage rente kan je je afvragen wat de ratio hiervan feitelijk is.
Het zou m.i. inderdaad beter zijn als er door sector en overheden minder blikvernauwd op CO2-reductie gestuurd wordt, en in de keuzes de totale keten en levensduurcyclus wordt meegenomen, inclusief de milieubelasting van accu's. Ik vermoed dat je dan bij hogere baanvaksnelheden en/of kwartiersdiensten eerder op partiele en doorgaande electrificatie uitkomt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Alex Rentier wil weer vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »