Arriva tot 2025 in Achterhoek Rivierenland

donderdag 11 mei 2017
timer 3 min

De provincie Gelderland heeft besloten de concessie Achterhoek Rivierenland te verlengen met een periode van vijf jaar. Die beslissing komt een jaar eerder dan afgesproken. Zo verzekert Gelderland zich van steun van Arriva voor de OV-visie.

Met het besluit van de provincie Gelderland is Arriva tot eind van de dienstregeling 2025 de vervoerder in Achterhoek Rivierenland. Arriva rijdt sinds 2010 in de concessie, waarbij Achterhoek en Rivierenland overigens niet aan elkaar grenzen. In het bestek was de optie tot verlenging opgenomen als de vervoerder positief zou scoren op reizigersgroei, klanttevredenheid, personeelstevredenheid en aanvullende CO2-reductie.

De reizigersgroei is door het afschaffen van de strippenkaart en het verchippen van de abonnementen in de eerste jaren niet goed te meten, aldus de provincie. Wel constateerde de provincie in 2014 een reizigersgroei in de spits van 10,2 procent en in 2015 en 2016 een totale groei van respectievelijk 4,6 en 2,4 procent. Het gemiddelde klantoordeel kwam uit op 7,6, conform het landelijk gemiddelde. De score voor personeelstevredenheid bleef de afgelopen vier jaar stabiel en schommelde rond een 7,5. Sinds 2011 stoot Arriva wel bijna 52 procent minder CO2 uit.

Continuïteit
De provincie heeft al met al geconstateerd dat Arriva sinds de gunning van de concessie voldoet aan de in het bestek gestelde eisen bij bovengenoemde factoren. Opvallend is dat GS het besluit nu al neemt, terwijl in het bestek staat dat het oordeel in 2018 pas bepalend is voor de verlenging van de concessieduur. Volgens een woordvoerster heeft dat te maken met de OV-visie van de provincie. "Met de eerstvolgende dienstregeling willen we daar verder stappen inzetten en dan is het ook belangrijk dat het bedrijf verzekerd is van continuïteit. We hebben een wat eerdere verlenging ook al een keer gedaan bij de Veluwelijn en dat leverde verder geen problemen op", aldus de woordvoerster.

In de brief (.pdf) van Gedeputeerde Staten staat: "Arriva heeft aangegeven deze investeringen alleen te kunnen plegen als er sprake is van een verlenging. De implementatie van de OV-visie kan voor Arriva gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de reizigersgroei en de klanttevredenheid. Het zou niet billijk zijn Arriva op een daling van een score op genoemde factoren af te rekenen en daarmee een verlenging van de concessie in gevaar te brengen, terwijl Arriva juist pro-actief samenwerkt om invoering van de OV-visie tot een succes maken." Bovendien is verlengen goedkoper per dienstregelinguur dan opnieuw aanbesteden, dat weer als voordeel zou hebben dat de OV-visie helemaal zou kunnen worden doorgevoerd.

Arriva heeft toegezegd extra investeringen te doen op een aantal aandachtspunten. Zo worden de verouderde tft-schermen in de voertuigen vervangen en komen er ook nieuwe in- en uitcheckpalen op de stations. Deze stammen nog uit de Syntus-tijd.

Tegen het besluit van de provincie kunnen belanghebbenden binnen zes weken een bezwaarschrift indienen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »