Boodschap aan nieuwe IenW-bewindvoerder

donderdag 18 maart 2021
timer 4 min

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, kan het formeren beginnen. Maar waar moet de nieuwe bewindvoerder op Infrastructuur en Waterstaat rekening mee houden op ov-gebied? In gesprek met OV-Magazine signaleren vier gedeputeerden knelpunten en benoemen oplossingen.

Ja, Stientje van Veldhoven heeft veel bereikt, vooral gezien haar budgettaire beperkingen. Maar echte keuzes zijn nog niet gemaakt. De komende jaren moeten we een slag inhalen, stellen Floor Vermeulen (VVD, Zuid-Holland), Fleur Gräper (D66, Groningen), Jan van der Meer (GroenLinks, Gelderland) en Arne Schaddelee (ChristenUnie, Utrecht).

Floor Vermeulen: 'Het gaat altijd om de keten. Dan is de vraag: heb je juist een minister, of een staatssecretaris voor openbaar vervoer nodig? En moet je het niet breder trekken?'

Met de totstandkoming van de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV werden échte keuzes nog niet gemaakt. Was dat wel gebeurd, dan hadden er nu integrale ov-propositie kunnen liggen bij het Nationaal Groeifonds. “Hoewel laat, liggen er nu goede plannen”, stelt Vermeulen.

En daarom is het zaak om door te pakken, vervolgt Van der Meer, maar wel op twee sporen: én investeren in de toekomst, maar ook voorkomen dat de vervoerders omvallen en we door de bodem zakken. We moeten zorgen dat ‘de patiënt het ziekenhuis niet geamputeerd verlaat’. “Hoe voorkomen we dat vervoerders nu mensen ontslaan of zelfs materieel verkopen, die na de coronacrisis weer dringend nodig zijn? Waar halen ze dan het geld vandaan?”

“En vergeten we de kwetsbare exploitatie van het openbaar vervoer niet?”, vult Schaddelee aan.

Minister of staatssecretaris?

Het is zoeken naar behoud van het huidige investeringen én investeren in de toekomst. Door een mindshift waarin de auto onderdeel van het ov-systeem is, spreken we nu over ‘een publiek mobiliteitssysteem dat wél uit kan’. “Je ziet dat mobiliteit in provincies, en gelukkig ook in mijn eigen partij, breder wordt opgepakt”, zegt VVD-gedeputeerde Vermeulen.

“Het is logisch om niet te veel in modaliteiten te denken. Het gaat altijd om de keten. Dan is de vraag: heb je een minister of staatssecretaris voor openbaar vervoer nodig? Moet je het niet breder trekken? We hebben een enorme woningbouw en verstedelijkingsopgave. Ik kijk in mijn provincie bijvoorbeeld altijd naar de lijn Leiden-Dordrecht als een soort aorta waar je HOV en lightrailsystemen op kunt aansluiten die niet alleen mobiliteit, maar ook woningbouw kunnen stimuleren.”

Chefsache

Schaddelee geeft aan dat het openbaar vervoer voor een nieuw kabinet  ‘chefsache’ moet worden. “We doen nu wel of het rozengeur is met alle mooie ambities in het Toekomstbeeld, maar zitten we nu al niet in de reanimatiefase van de patiënt? En hoe lang houden we die nog aan het infuus van een beschikbaarheidsvergoeding? We moeten de reizigers terugkrijgen én een schaalsprong maken. Kijk eens wat er gebeurt op Utrecht Centraal. Als we niets doen komen reizigers tot stilstand op Utrecht Centraal.”

Van der Meer breekt een lans voor de rol van het klimaatvraagstuk. “Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen voelen van klimaatverandering, maar ook de laatste die er nog iets aan kunnen doen. Ook uit de klimaatgelden kun je zaken regelen voor het openbaar vervoer.”

Ontbrekende schakels

Fleur Gräper wil nadruk leggen op ontbrekende schakels. Voor haar provincie is dat onbetwist de Lelylijn (Amsterdam – Almere – Emmeloord – Drachten – Groningen), maar ze noemt ook de ontbrekende schakels Breda-Utrecht en Groningen-Emmen. “Als je een systeem robuuster wilt maken, kom je er niet door in de spitscapaciteit te investeren, maar door de ontbrekende schakels op te lossen. Bovendien, corona heeft ons geleerd dat we de spitscapaciteit kunnen oplossen door thuis te werken of te spreiden. In de regio maken wij spreidingsafspraken en dat gaat prima.”

De tijd van investeren in de weg lijkt wel voorbij, stelt Van der Meer. “Je zult nu moeten werken aan ov-hubs.” Speerpunt voor Gelderland is dan ook de RegioExpres (spoorverbinding Winterswijk -Doetinchem-Arnhem), die de Achterhoek verbindt met de stedelijke regio Arnhem-Nijmegen en vandaaruit met de Randstad.

Het volledige  gesprek is te lezen in de komende editie van OV-Magazine. Wilt u OV-Magazine in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Durf dan ook echt een schaalsprong te maken door Nederland uit de periferie van Europa te halen met een HSL lijn Antwerpen, Breda, Utrecht, Groningen, Hamburg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Boodschap aan nieuwe IenW-bewindvoerder

Guus Puylaert in gesprek met Floor Vermeulen, Fleur Gräper, Arne Schaddelee en Jan van der Meer.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »