Busbrug in Zwolle kiest het luchtruim

vrijdag 18 mei 2018
timer 4 min

Komend weekend ligt het treinverkeer op station Zwolle grotendeels plat. De reden: er wordt een speciale busbrug op 8 meter hoogte ‘over het spoor gereden’. Volgens de planning genieten buspassagiers vanaf februari 2019 van een bijzonder uitzicht op 12 meter boven maaiveld.

Trots. Dat is de Zwolse wethouder Ed Anker op het kolossale bouwwerk, dat 1.000 ton zwaar en stalen deel heeft van 110 meter lengte. Volgens Anker is het ontwerp ‘echt Zwols’: het harde materiaal (beton en staal) markeert het Hanzeland, het kantorengebied achter het station waar de busbrug begint, terwijl het zachte materiaal (onder meer hout aan de onderkant) staat voor de Veerallee, het woongebied waar de brug in uitstroomt.

Bekijk hieronder het bezoek van het college van B&W aan de Spoorzone, waarin wethouder Anker ook aan het woord kwam.

Verschuiven
“Zo’n lange brug met een S-kromming op deze hoogte plaatsen, dat is uniek. En ook een beetje spannend”, erkent gemeentelijk projectleider Toon van Beek tijdens de presentatie. Het beton en staal mag tijdens de plaatsing namelijk niet verschuiven. Twee SPMT’s, speciale transportwagens, vervoeren de constructie. Gewichten houden de brug tijdens het vervoeren op z’n plek.

Door een overspanning van 110 meter met een overhangend deel van 60 meter hoeft de constructie maar van één kant aangevoerd te worden en wordt de constructie op de betonnen kolommen geplaatst aan weerskanten van het spoor.

ProRail maakte onderstaande dronevideo over de busbrug.

Spoorzone Zwolle
Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland en een belangrijk ov-knooppunt voor Noordoost-Nederland, zegt Van Beek. Er komen per etmaal 1.800 stad- en streekbussen vanuit Gelderland, Overijssel en de Flevopolder samen. Daarnaast verloopt al het treinverkeer naar Noord-Nederland en de Randstad via het Zwolse spoor. Het station verwerkt per dag zo’n 60.000 reizigers.

“We kunnen de reizigers op het huidige busstation niet optimaal faciliteren.  De verkeerssituatie aan de stadszijde is met name in de spits door aankomende en vertrekkende bussen druk en onoverzichtelijk ”, schetst de projectleider het huidige probleem. Daarom werken de gemeente Zwolle, provincie Overijssel, NS en ProRail sinds 2017 aan de vernieuwing van het gebied tot een comfortabele ov-knoop: Spoorzone Zwolle.

Lees ook: Zwolle in uitvoering

De bouw van de busbrug door BAM Infra en ProRail is de eerste zichtbare stap in een reeks van infraprojecten, die het stationsgebied van 2017 tot 2025 te wachten staat. “Het busstation aan de noordzijde wordt naar een groene omgeving aan de zuidkant verplaatst, waar meer ruimte voor de bussen is en comfortabele wachtruimte voor passagiers. Via de nieuwe busbrug blijft het nieuwe busstation met het centrum en de belangrijkste uitvalswegen verbonden”, legt Van Beek uit.

Nieuwe dienstregeling
Omdat de 1.800 stad- en streekbussen vanaf de zuidzijde van het station gaan vertrekken, veranderen ook de rijroutes in de nieuwe dienstregeling, die in Zwolle overigens in het voorjaar van 2019 ingaat.

“Vanwege de busbrug, die in februari 2019 gereed is voor gebruik, gaan we december niet redden”, verklaart de gemeentelijk projectleider. “We zijn nog in overleg met de provincie over de nieuwe rijroutes, maar dat moet voor de ingang van de nieuwe dienstregeling klaar zijn. We willen in ieder geval de omliggende straten in de routes opnemen om het stationsgebied te ontzien”. Er gaan straks dagelijks 1.200 busritten via de busbrug, de overige 600 blijven via de bestaande bustunnel rijden.

Meer ruimte
Door de verplaatsing van het busstation naar de zuidzijde, ontstaat aan de noordzijde ruimte. Daar wordt een ondergrondse fietsenstalling gebouwd, die plaats biedt aan minstens 4800 fietsen, vertelt ProRail-woordvoerder Aldert Baas. Daarnaast wordt het Stationsplein, de ruimte boven de toekomstige ondergrondse fietsenstalling, ingericht als verblijfsgebied.

De gemeente Zwolle investeert 54 miljoen euro in Spoorzone Zwolle, de provincie Overijssel 45 miljoen en het ministerie van I&W 11 miljoen euro. Voor ProRail is Zwolle een belangrijke schakel in het Spoorplan Noord-Nederland, waarin twintig projecten samenkomen en waarin ook de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel investeren.

Spooruitbreiding bij Herfte
De spooruitbreiding op het traject Zwolle-Herfte maakt onder meer deel uit van het Spoorplan Noord-Nederland, vertelt ProRail-woordvoerder Baas. Het gaat van twee naar vier sporen en krijgt een dive-under.

Het spoor zal van 30 juni tot 15 juli buiten gebruik zijn, dan starten de werkzaamheden van de spooruitbreidingsplannen. In 2021 is het hele spoortraject tot en met Herfte viersporig. “Dan kunnen treinen naar Emmen, Groningen en Leeuwarden onafhankelijk van elkaar vertrekken. Dat levert een enorme tijdswinst op”, voegt Van Beek toe.

Ik heb vaker gehoord dat "Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland", maar is dat ook zo? Waarop wordt dat gebaseerd? Niet op het aantal reizigers (dan staat Zwolle niet eens in de top 10, cijfers 2016), het aantal richtingen? Het aantal treinen van/naar Zwolle?
Als ik Zwolle vergelijk met Amsterdam (Utrecht is ongetwijfeld nr 1), heeft Amsterdam volgens mij meer richtingen (ik tel er 11 voor ASD, voor Zwolle tel ik er 8, of 9 als ik ri. SHL/ASD uitsplits en 10 als ik ook nog ri. Oldenzaal/ESD uitsplits).
Als ik het aantal vertrekkende treinen tel, heeft Amsterdam bijna het dubbele (46 tov 23 ex spitstreinen). Zwolle zit dan qua treinenaantal net boven Eindhoven, wat net al Zwolle de poort naar het Noorden is, de poort naar het zuiden is. Maar goed, Eindhoven heeft maar 4 richtingen (of 6, als je ASD/SHL en MT/HLN apart telt).
Ik heb geen andere steden geteld, maar het lijkt mij dat als ik een simpel rekensommetje doe, Amsterdam het tweede spoorknooppunt is, en niet Zwolle. Tenzij er andere logica achter zit die ik niet kan deduceren.

Aanvulling, voor Eindhoven tel ik 22 vertrekkende treinen (8 ri Ht, 4 ri Tb, 4 ri Hm en 6 ri Wt)

"[...] treinen naar Emmen, Groningen en Leeuwarden onafhankelijk [...]": moet dat niet zijn dat Emmen onafhankelijk van Groningen/Leeuwarden rijdt? Om ook Groningen en Leeuwarden onderling onafhankelijk te laten zijn, zijn zes sporen tot Herfte nodig, en vier tot Meppel...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beperkte bereikbaarheid in beeld

11 mei om 09:15 uur

Voor veel mensen in Nederland is bereikbaarheid vanzelfsprekend. Even op de fiets stappen om boodschappen te…

Lees verder »
flash_onNieuws

FlixBus mag nachtlijn starten op A'dam Centraal

8 mei om 17:17 uur

Langeafstandsbusvervoer FlixBus startte 11 mei de dagelijkse nachtlijn N75 naar Berlijn vanaf de IJzijde op…

Lees verder »
-
flash_onNieuws

CNV kondigt vijfdaagse staking streekvervoer aan

30 jan om 14:19 uur

Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf 6 februari wederom het werk neer. De staking betreft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noord-Nederland presenteert ov-Ontwikkelagenda 2040

13 dec 2022

Noord-Nederland heeft haar plannen voor een betere ov-bereikbaarheid gebundeld in de zogenoemde Ontwikkelagenda…

Lees verder »