Concessie West-Brabant correct gegund
Het besluit van de provincie Noord-Brabant om de ov-concessie West-Brabant in tweede instantie aan Arriva toe te kennen was terecht. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag bepaald.
Het CBb verklaarde het beroep van Veolia tegen de concessieverlening aan Arriva ongegrond. Het beroep van Veolia tegen de gunning van de concessie in Oost-Brabant is volgens het CBb niet-ontvankelijk, omdat het bezwaar niet binnen de geldende termijn was ingediend.
Gedeputeerde Ruud van Heugten is blij met de snelle uitspraak van het CBb. “Nu kunnen we met zekerheid zeggen dat Arriva het busvervoer in West- en Oost-Brabant gaat verzorgen. Daarmee komt een einde aan een onzekere periode. Vooral voor de medewerkers van Veolia die nu het vervoer in West-Brabant en een deel van Oost-Brabant verzorgen is het prettig om te weten waar ze aan toe zijn.”
De provincie gunde de ov-concessie West-Brabant in december 2013 aan Veolia. Arriva diende tegen dit besluit een bezwaar in vanwege een formulefout waardoor Veolia onterecht de meeste punten kreeg. De provincie besloot daarop de concessie alsnog aan Arriva te gunnen. Van Heugten: “Het CBb oordeelt dat we als provincie een terecht besluit hebben genomen en dat we ondanks die vervelende formulefout een goede aanbestedingsprocedure hebben doorlopen. Nu is het zaak dat Arriva snel aan de slag gaat met de voorbereidingen zodat ze 14 december goed van start kunnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”
Het openbaar vervoer in Noord-Brabant is verdeeld in drie concessiegebieden. Arriva gaat vanaf 14 december het busvervoer verzorgen in West-Brabant voor een periode van acht jaar en voor tien jaar in Oost-Brabant. Het openbaar vervoer in de regio Eindhoven valt onder de verantwoordelijkheid van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en wordt tot eind 2016 uitgevoerd door Hermes.
De totale waarde van de concessies West- en Oost-Brabant bedraagt ruim 1,2 miljard euro. Arriva Nederland groeit daarmee naar 5.000 medewerkers met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Anne Hettinga, topman van Arriva Nederland, is ingenomen met de uitspraak. “Het geeft duidelijkheid voor het personeel, de opdrachtgever, de reizigers en andere betrokken partijen. We waren natuurlijk al bezig met de voorbereidingen. Nu kunnen we echt aan de slag om op 14 december 2014 een flitsende start te maken.”

© Chris Pennarts
Meer artikelen met dit thema
Het mes snijdt aan twee kanten
25 apr om 15:59 uurWat is nou sociale veiligheid? Onder de term sociale veiligheid wordt verstaan: de bescherming of het zich…
Onderzoek naar knooppunten in provincie Utrecht
25 apr om 15:43 uurMoventem heeft in november 2024, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzoek gedaan naar de beleving van…
Sociale veiligheid OV-NL
17 apr om 15:21 uurHet is een grote wens van de ov-sector: ov-boa’s moeten meer bevoegdheden krijgen om de identiteit van…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Reactie toevoegen