Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

vrijdag 5 december 2014
timer 3 min

Het Rocov Gelderland en de stadsregio Arnhem-Nijmegen staan lijnrecht tegenover elkaar in de voorgenomen tariefsverhoging die vervoerder Hermes wil doorvoeren als compensatie van de mindere inkomsten uit de OV-studentenkaart.

Het Rocov overweegt zelfs een gang naar de rechter als de stadsregio volgende week definitief een beslissing neemt over de verhoging. Volgens het Rocov heeft Connexxion-dochter Hermes, die het vervoer in Arnhem Nijmegen verzorgt onder de merknaam Breng, onvoldoende aangetoond (.pdf) dat het bedrijf minder inkomsten krijgt uit de OV-studentenkaart - de zogenaamde SOV-gelden.

"Eens in de drie jaar worden de SOV-gelden opnieuw verdeeld", legt Ben Mouw van het Rocov uit. "Van de 800 miljoen voor studentenvervoer gaat 500 miljoen naar NS en 300 miljoen wordt verdeeld onder drie verenigingen: de Vereniging van Stadsvervoerders, de Vereniging van Regionale Spoorvervoerders en de Vereniging van Streekvervoerders. Ik heb signalen gekregen dat die laatste heeft liggen slapen, waardoor ze nu veel minder geld krijgen dan voorheen voor de streekconcessies."

Volgens het Rocov wilde Hermes, dat deel uitmaakt van de Vereniging van Streekvervoerders, het verlies van inkomsten compenseren door het kilometertarief te verhogen.  "Het college van bestuur van de stadsregio wil ermee akkoord gaan dat de helft van het verlies wordt goedgemaakt door de prijs van de kaartjes te verhogen. De andere helft komt uit de zak van de stadsregio. Wanneer Hermes niet gecompenseerd zou worden, zou de vervoerder gaan schrappen in de dienstverlening. Onder meer lijn 10, de studentenlijn van station Nijmegen naar de Radboud Universiteit zou er dan aan moeten geloven", zegt Mouw. "Maar de stadsregio, noch Hermes heeft kunnen aantonen dat het bedrijf daadwerkelijk minder geld krijgt. Die duidelijkheid willen ze niet geven."

Connexxion-woordvoerder Herman de Gooijer bevestigt dat schrappen in de dienstregeling een alternatief was. "Het is aan de stadsregio om hierin een keuze te maken."

Eric Reintjes van de Stadsregio Arnhem Nijmegen wil niet vooruitlopen op het formele besluit van het college van bestuur, maar zegt wel het Rocov het afgelopen jaar tot twee keer toe te hebben uitgenodigd voor een gesprek waarin zou worden aangegeven waarom de situatie is zoals hij is. "Maar het Rocov is niet op die uitnodigingen ingegaan. Dan kan ik er niets aan doen dat het Rocov nu een informatieachterstand heeft."

Mouw is ziedend over die lezing: "In eerste instantie had de stadsregio naar het ministerie van Onderwijs moeten gaan om meer geld uit het SOV-potje te krijgen. Maar we gaan niet naar een bijeenkomst, terwijl de stadsregio de benodigde informatie helemaal niet heeft. Als ze dit inderdaad als argument gaan gebruiken, zijn ze nog niet klaar met ons."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Conflict tariefsverhoging Breng loopt hoog op

Meer artikelen met dit thema

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »

RET en MRDH willen druktedata graag delen

8 feb om 13:07 uurtimer4 min
RET-directeur Maurice Unck en Christel Mourik, ov-directeur van opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (…
Lees verder »

Rover: nieuw ov-belastingplan onbegrijpelijk

28 jan om 12:06 uurtimer2 min
Reizigersvereniging Rover vindt dat werkgevers hun werknemers voor een langere periode belastingvrije ov-…
Lees verder »

Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

14 jan om 14:54 uurtimer2 min
De provincie Zeeland en Connexxion willen reizen per bus aantrekkelijker maken voor de Zeeuwse busreiziger. Daarom…
Lees verder »

Blog: de potentie van datagedreven werken

4 dec 2020 timer4 min
De rol van data in het ov wordt steeds belangrijker, schrijft Rogier Busscher van Keypoint Consultancy. Maar het…
Lees verder »