Connexxion beloont rustige chauffeurs

donderdag 21 januari 2016
timer 2 min

Vervoerbedrijf Connexxion keert binnenkort bijna 1 miljoen euro uit aan de eigen chauffeurs als beloning voor het besparen van 4,3 miljoen liter brandstof. De vergoeding is een kwart van de bespaarde kosten.

Uit het programma Rij Wijzer van Connexxion is gebleken dat het bedrijf in 2015 4,3 miljoen liter brandstof heeft bespaard. Connexxion voerde Rij Wijzer twee jaar geleden in om chauffeurs bewust te maken van de rijstijl op het brandstofverbruik. Met een rustige rijstijl ontlasten ze het milieu, zorgen ze voor meer comfort voor de passagiers, rijden ze minder schade en rijden bovendien beter op tijd.

Alle Connexxion-bussen zijn uitgerust met een kastje dat de rijstijl van de chauffeur meet. De chauffeur mag zelf bepalen of hij meedoet of niet. De bonus voor een zuinige rijstijl kan oplopen tot 500 euro per jaar, zegt woordvoerder Nicky Jansen. Bepalend voor de bonus zijn de individuele prestatie en de bespaarde brandstof per rayon.

Krantje lezen
Gerard van Drie (filmpje) rijdt al veertig jaar op de bus. Hij is enthousiast: “Het was natuurlijk even wennen. Ik reed altijd op dezelfde manier. Maar nu zie je dat je passagiers ook rustiger hun krantje lezen in de bus. En ze bedanken me voor de aangename reis. Daar doe je het voor. En dat je er een centje aan overhoudt, is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

Programmaleider van Rij Wijzer André Gelens: “In Zaandam is het aantal bekeuringen fors gedaald naar slechts drie in heel 2015. Dat bewijst dat een bewustere rijstijl ook leidt tot rustiger rijden. Je zou denken dat de bussen dan minder op tijd rijden, maar het tegendeel is waar. De punctualiteit is verbeterd. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.” De CO2-uitstoot van de bussen is door Rij Wijzer met 3 procent gedaald.

8,8 procent bespaard
Per jaar verstoken de ov-bussen van Connexxion 45 miljoen liter brandstof. Rij Wijzer heeft als doel om jaarlijks minimaal 10 procent brandstof te besparen. Na de pilot geldt 2015 als het eerste echte meetjaar. In dat jaar is in totaal 8,8 procent brandstof bespaard.

Eind 2016 start Connexxion-dochter Hermes in de regio Zuidoost-Brabant met de grootschalige implementatie van elektrische bussen. “Ook elektrisch rijden kan je bewust doen waardoor het effect op comfort, kans op schade en het milieu positief is”, aldus Gelens. “De kennis en ervaring die we nu op dieselbussen opdoen, kunnen we straks op de elektrische bussen toepassen.”

Monteer dat kastje ook maar in alle nieuwe personenwagens en geef de rustige chauffeurs korting op de wegenbelasting en over een paar jaar is de nationale CO2 uitstoot flink gedaald !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Connexxion beloont rustige chauffeurs

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »