Consortium ICT Group wint ProRail-contract

donderdag 25 augustus 2022

Het ICT Group-consortium bestaande uit ICT Netherlands, InTraffic en Technolution heeft perceel 1 van het ProRail IT Partners (PITP)-overeenkomst gewonnen. Het consortium wordt voor een periode van maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de ProRail-applicaties die gebruikt worden voor de besturing van het treinverkeer en aansturen van de railinfrastructuur.

Bundeling van expertises

Daarmee zet ProRail de samenwerking met InTraffic voort. Onderdeel van het perceel dat aan het consortium is gegund is de applicatie Procesleiding (PRL). InTraffic heeft de applicatie PRL gebouwd en ruim twintig jaar doorontwikkeld en onderhouden.

InTraffic zocht voor deze nieuwe overeenkomst de samenwerking met moederbedrijf ICT Group en met Technolution. Waar InTraffic zeer diepgaande domeinkennis van het spoor heeft, voegen ICT Group en Technolution aanvullende expertises vanuit andere domeinen toe. Zoals ruime ervaring met agile softwareontwikkeling (SAFe) en de ontwikkeling van geavanceerde elektronica en sensoren ten behoeve van predictive maintenance.

Opdrachtgever en -nemer in één agile team

Waar de samenwerking tussen InTraffic en ProRail al zeer hecht was, willen de partijen onder dit nieuwe contract nog meer gaan samenwerken als één team. “Er is geen onderscheid meer tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, collega’s van alle bedrijven werken samen in één team en worden samen verantwoordelijk voor de gehele softwareontwikkelcyclus. Dat blijft bovendien niet beperkt tot het ICT Group consortium en ProRail, maar strekt zich ook uit tot de andere PIT-partners die verantwoordelijk zijn voor de andere percelen”, zegt Bob Brands, Business Unit Manager bij InTraffic.

Innovatie in missie kritische software versnellen

De nadruk in de nieuwe samenwerking ligt sterk op innovatie. Paul Meerman, Business Development Manager van Technolution, zegt: “Zeker gezien de krapte op de huidige arbeidsmarkt kan de besturing van het treinverkeer nog efficiënter. Dat kan door meer in te zetten op het voorspellen van storingen, door meer te werken met scenarioplanning en door mogelijkheden te creëren om het gehele takenpakket van een verkeersleidingpost op afstand over te nemen.” Technolution en ICT Group hebben op deze terreinen veel ervaring opgedaan in andere markten, zoals de aansturing van tunneltechnische installaties en verkeersmanagementsystemen voor Rijkswaterstaat.

Arjen Boersma, Directeur ICT ProRail;: “Wij maken de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit in Nederland mogelijk, samen met onze partners. Dat betekent 30% meer reizigers en 50% meer goederen per trein in de komende jaren.  Digitalisering en datagedreven werken spelen daar een belangrijke rol in. We zijn erg blij met deze samenwerking. De visies van de drie partners in dit consortium sluiten mooi aan bij onze toekomstvisie: innovaties uit andere, missie kritische domeinen naar het spoor brengen. Zodanig dat technologie een nog betere bijdrage levert aan de besturing van het treinverkeer en aan de veiligheid op en om het spoor.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe NS-intercity toegelaten tot spoor

9 jan om 13:00 uur

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van fabrikant Alstom…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste nachttrein arriveerde dit weekend vanaf Maastricht op Schiphol

20 dec 2022

De eerste nachttreinverbinding in open toegang is van start gegaan. De Arriva nachttrein arriveerde vanaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

Leidt nieuwe spoordienstregeling tot minder woningen?

6 dec 2022

Door personeelstekorten op het spoor wordt het aanbod van treinen met 10-15% verlaagd. Dit leidt tot een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec 2022

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt 2022

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »