Consortium ICT Group wint ProRail-contract

donderdag 25 augustus 2022

Het ICT Group-consortium bestaande uit ICT Netherlands, InTraffic en Technolution heeft perceel 1 van het ProRail IT Partners (PITP)-overeenkomst gewonnen. Het consortium wordt voor een periode van maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de ProRail-applicaties die gebruikt worden voor de besturing van het treinverkeer en aansturen van de railinfrastructuur.

Bundeling van expertises

Daarmee zet ProRail de samenwerking met InTraffic voort. Onderdeel van het perceel dat aan het consortium is gegund is de applicatie Procesleiding (PRL). InTraffic heeft de applicatie PRL gebouwd en ruim twintig jaar doorontwikkeld en onderhouden.

InTraffic zocht voor deze nieuwe overeenkomst de samenwerking met moederbedrijf ICT Group en met Technolution. Waar InTraffic zeer diepgaande domeinkennis van het spoor heeft, voegen ICT Group en Technolution aanvullende expertises vanuit andere domeinen toe. Zoals ruime ervaring met agile softwareontwikkeling (SAFe) en de ontwikkeling van geavanceerde elektronica en sensoren ten behoeve van predictive maintenance.

Opdrachtgever en -nemer in één agile team

Waar de samenwerking tussen InTraffic en ProRail al zeer hecht was, willen de partijen onder dit nieuwe contract nog meer gaan samenwerken als één team. “Er is geen onderscheid meer tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, collega’s van alle bedrijven werken samen in één team en worden samen verantwoordelijk voor de gehele softwareontwikkelcyclus. Dat blijft bovendien niet beperkt tot het ICT Group consortium en ProRail, maar strekt zich ook uit tot de andere PIT-partners die verantwoordelijk zijn voor de andere percelen”, zegt Bob Brands, Business Unit Manager bij InTraffic.

Innovatie in missie kritische software versnellen

De nadruk in de nieuwe samenwerking ligt sterk op innovatie. Paul Meerman, Business Development Manager van Technolution, zegt: “Zeker gezien de krapte op de huidige arbeidsmarkt kan de besturing van het treinverkeer nog efficiënter. Dat kan door meer in te zetten op het voorspellen van storingen, door meer te werken met scenarioplanning en door mogelijkheden te creëren om het gehele takenpakket van een verkeersleidingpost op afstand over te nemen.” Technolution en ICT Group hebben op deze terreinen veel ervaring opgedaan in andere markten, zoals de aansturing van tunneltechnische installaties en verkeersmanagementsystemen voor Rijkswaterstaat.

Arjen Boersma, Directeur ICT ProRail;: “Wij maken de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit in Nederland mogelijk, samen met onze partners. Dat betekent 30% meer reizigers en 50% meer goederen per trein in de komende jaren.  Digitalisering en datagedreven werken spelen daar een belangrijke rol in. We zijn erg blij met deze samenwerking. De visies van de drie partners in dit consortium sluiten mooi aan bij onze toekomstvisie: innovaties uit andere, missie kritische domeinen naar het spoor brengen. Zodanig dat technologie een nog betere bijdrage levert aan de besturing van het treinverkeer en aan de veiligheid op en om het spoor.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechtstreekse trein Zwolle-Münster stap dichterbij

2 sep om 12:03 uur

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail gaat een nieuwe fase in. De partners Euregio, provincie…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
flash_onNieuws

Publiek maakt kennis met nieuwe NS-Intercity

6 jul om 12:20 uur

Een grote groep treinliefhebbers konden afgelopen weekend voor het eerst kennismaken met de nieuwe de nieuwste…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk

17 mei om 16:46 uur

In 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…

Lees verder »