‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

maandag 12 december 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar Londen per trein afleggen. Maar omdat het treinaanbod onvoldoende is kiezen zij momenteel nog vaak voor het vliegtuig, blijkt uit onderzoek van de coalitie Anders Reizen en Natuur & Milieu. Het onderzoek is donderdag 8 december aangeboden aan EU-commissaris Frans Timmermans. 

Dagelijks vertrekken er tussen de 40 en 50 vluchten van Amsterdam naar Londen, terwijl er slechts vier rechtstreekse treinen op hetzelfde traject rijden. Daardoor kunnen grote werkgevers die hun internationale vervoer willen verduurzamen niet anders dan hun werknemers met het vliegtuig laten reizen.

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek zijn de reisdata van 17 grote werkgevers geanalyseerd en interviews met medewerkers afgenomen. Deze werkgevers zijn Accenture, Achmea, Arcadis, Capgemini, Deloitte, Eneco, Enexis, NS, ProRail, provincie Noord-Brabant, PwC, Randstad, RHDHV, Shell, Strukton, Thales en Triodos.

Uit de gegevens blijkt dat deze bedrijven in 2019 (het laatste jaar waarin zonder beperkingen gereisd kon worden) een reisbehoefte hadden van 46.167 zakelijke vliegreizen op bestemmingen tot 700 kilometer. Daarvan waren er 26.836 (58 procent) naar bestemmingen tot 400 kilometer. Londen is de bestemming waarnaar veruit het populairst is met 20.143 vluchten.

Beperkt treinaanbod

Als reden om het vliegtuig boven de trein te verkiezen, geven geïnterviewden aan dat het feit dat ze korter in het voertuig zitten bij een vliegreis. Hierbij wordt de inefficiënte tijd rondom de vlucht vaak alleen niet meegenomen. Daardoor zouden bedrijven er goed aan doen om de mogelijkheid tot het effectief benutten van reistijd bij de trein, beter te verduidelijken.

Aan de andere kant geven ze ook aan, dat de lagere treinfrequentie voor belemmeringen zorgt. Zo vertrekken er dagelijks slechts vier directe Eurostar-treinen van Amsterdam naar Londen, tegenover 40 tot 50 vluchten. Hoewel de deur-tot-deurreistijd per trein en het vliegtuig naar Londen nagenoeg gelijk zijn, hebben de treinen minder passende aankomsttijden. Extra reismogelijkheden aan de ‘randen van de dag’ zouden de verbinding voor zakelijke reizigers aantrekkelijker maken.

Europees draagvlak

Volgens de onderzoekers is het ‘laaghangend fruit’ om de frequentie op het traject Amsterdam – Londen te verhogen. Omdat de spoorinfrastructuur al aanwezig is, zijn de benodigde investeringen daardoor relatief laag. Door van dit traject een succes te maken, zullen benodigde aanpassingen op andere trajecten ook gemakkelijker doorgevoerd kunnen worden. “Wij zorgen met onze bedrijven voor de reizigers, nu de stoelen nog”, zegt Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen.
Daniel Mes, kabinetslid van Eurocommissaris Frans Timmermans, nam de resultaten van het onderzoek in ontvangst. Volgens Mes wil EU-commissaris Frans Timmermans duurzaam reizen vergemakkelijken en zullen in 2023 wetsvoorstellen worden gedaan, om het spoorboekje voor internationale treinen sneller en Europeser te maken. Bedrijfsinitiatieven kunnen voorlopers zijn, stelt hij, die Europa graag een steuntje in de rug wil geven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr om 09:52 uur

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »

‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'

7 apr om 10:00 uur

Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…

Lees verder »

Belgische potentie voor de nachttrein

3 apr om 11:08 uur

Na NS ontstond ook bij de Belgische spoorwegen (NMBS) hernieuwde interesse in de nachttrein. Om de toekomstige…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb om 11:18 uur

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb om 09:24 uur

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »

Wat wil de niet-ov-reiziger?

5 jan om 14:11 uur

Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
OV Chipkaart sh
flash_onNieuws

Met OV-chipkaart reizen tussen Duitse stations en Arnhem

21 jun 2022

Met de OV-chipkaart via de Duitse treinstations Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem reizen. Dat is vanaf 23…

Lees verder »