‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

maandag 12 december 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar Londen per trein afleggen. Maar omdat het treinaanbod onvoldoende is kiezen zij momenteel nog vaak voor het vliegtuig, blijkt uit onderzoek van de coalitie Anders Reizen en Natuur & Milieu. Het onderzoek is donderdag 8 december aangeboden aan EU-commissaris Frans Timmermans. 

Dagelijks vertrekken er tussen de 40 en 50 vluchten van Amsterdam naar Londen, terwijl er slechts vier rechtstreekse treinen op hetzelfde traject rijden. Daardoor kunnen grote werkgevers die hun internationale vervoer willen verduurzamen niet anders dan hun werknemers met het vliegtuig laten reizen.

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek zijn de reisdata van 17 grote werkgevers geanalyseerd en interviews met medewerkers afgenomen. Deze werkgevers zijn Accenture, Achmea, Arcadis, Capgemini, Deloitte, Eneco, Enexis, NS, ProRail, provincie Noord-Brabant, PwC, Randstad, RHDHV, Shell, Strukton, Thales en Triodos.

Uit de gegevens blijkt dat deze bedrijven in 2019 (het laatste jaar waarin zonder beperkingen gereisd kon worden) een reisbehoefte hadden van 46.167 zakelijke vliegreizen op bestemmingen tot 700 kilometer. Daarvan waren er 26.836 (58 procent) naar bestemmingen tot 400 kilometer. Londen is de bestemming waarnaar veruit het populairst is met 20.143 vluchten.

Beperkt treinaanbod

Als reden om het vliegtuig boven de trein te verkiezen, geven geïnterviewden aan dat het feit dat ze korter in het voertuig zitten bij een vliegreis. Hierbij wordt de inefficiënte tijd rondom de vlucht vaak alleen niet meegenomen. Daardoor zouden bedrijven er goed aan doen om de mogelijkheid tot het effectief benutten van reistijd bij de trein, beter te verduidelijken.

Aan de andere kant geven ze ook aan, dat de lagere treinfrequentie voor belemmeringen zorgt. Zo vertrekken er dagelijks slechts vier directe Eurostar-treinen van Amsterdam naar Londen, tegenover 40 tot 50 vluchten. Hoewel de deur-tot-deurreistijd per trein en het vliegtuig naar Londen nagenoeg gelijk zijn, hebben de treinen minder passende aankomsttijden. Extra reismogelijkheden aan de ‘randen van de dag’ zouden de verbinding voor zakelijke reizigers aantrekkelijker maken.

Europees draagvlak

Volgens de onderzoekers is het ‘laaghangend fruit’ om de frequentie op het traject Amsterdam – Londen te verhogen. Omdat de spoorinfrastructuur al aanwezig is, zijn de benodigde investeringen daardoor relatief laag. Door van dit traject een succes te maken, zullen benodigde aanpassingen op andere trajecten ook gemakkelijker doorgevoerd kunnen worden. “Wij zorgen met onze bedrijven voor de reizigers, nu de stoelen nog”, zegt Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen.
Daniel Mes, kabinetslid van Eurocommissaris Frans Timmermans, nam de resultaten van het onderzoek in ontvangst. Volgens Mes wil EU-commissaris Frans Timmermans duurzaam reizen vergemakkelijken en zullen in 2023 wetsvoorstellen worden gedaan, om het spoorboekje voor internationale treinen sneller en Europeser te maken. Bedrijfsinitiatieven kunnen voorlopers zijn, stelt hij, die Europa graag een steuntje in de rug wil geven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »

De Nederlandse metromythe

24 nov 2023

Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…

Lees verder »
flash_onNieuws

Thalys is nu definitief Eurostar

3 okt 2023

Adieu Thalys. Sinds 1 oktober is de naam merknaam Thalys, na zo'n 27 jaar, veranderd in Eurostar, nadat beide…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Het is tijd voor een kritisch tegengeluid’

18 aug 2023

De stichting Freedom of Mobility werd in 2010 opgericht door machinist Wouter van Gessel en heeft een visie op…

Lees verder »
flash_onNieuws

CROW brengt 74 grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld

27 jul 2023

Kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld gebracht in…

Lees verder »
flash_onNieuws

Arriva wil van Groningen naar Parijs

8 jun 2023
Vervoerder Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf juni 2026…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »

‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'

7 apr 2023

Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…

Lees verder »