‘Dijsselbloem moet NS op matje roepen’

donderdag 4 juni 2015
timer 3 min

CDA en D66 willen dat minister Dijsselbloem duidelijkheid verschaft over het misbruik dat NS heeft gemaakt van zijn monopoliepositie bij de aanbesteding van de Limburgse ov-concessie.

CDA-kamerlid Martijn van Helvert en D66-kamerlid Stientje van Veldhoven willen dat de minister van Financiën als aandeelhouder opheldering eist van NS. Dit moet gebeuren voor het plenaire debat aanstaande dinsdag.

Van Veldhoven (D66): “Volgens het rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft NS concurrentiegevoelige informatie aan haar eigen dochter gegeven bij de aanbesteding in Limburg. Vervolgens is daar over gelogen tijdens de hoorzitting. Ook stelt de ACM dat de NS- top daarvan op de hoogte was. D66 wil precies weten wat er heeft gespeeld, en wie wat wist. Voor frauderende bestuurders is geen plek bij een staatsbedrijf.”

Martijn van Helvert (CDA): “Uit het rapport van de ACM blijkt dat NS haar positie schokkend heeft misbruikt. NS heeft niet alleen de randen van de wet opgezocht, maar is daar volgens het ACM-rapport ook overheen gegaan. En daarmee zijn reizigers en belastingbetalers geschaad. De Nederlandse staat is aandeelhouder van NS en kan dit niet zomaar laten gebeuren.”

De twee kamerleden willen dat minister Dijsselbloem als aandeelhouder en concessieverlener met antwoorden komt op de vragen: wie heeft besloten om informatie te delen? Waarom zijn er geen waarborgen binnen het bedrijf? Kan worden uitgesloten dat bij andere aanbestedingen eveneens concurrentiegevoelige informatie is gedeeld? En heeft de raad van commissarissen gefaald? D66 en CDA willen dinsdag in het Kamerdebat antwoord op deze vragen.

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vindt het terecht dat NS het boetekleed heeft aangetrokken. “Maar daarmee zijn we er nog niet. Uit het rapport van de ACM blijkt ook dat er onduidelijkheden zijn over de positie van de NS. Arriva was bij de aanbesteding afhankelijk van tijdelijke treinen die alleen NS kan leveren. Door aan Arriva andere treinen aan te bieden dan aan de eigen NS-dochter Abellio, stond Arriva direct op achterstand. Volgens de ACM is NS nu niet verplicht treinen aan te bieden. Dat is vreemd.”

Dik-Faber wil dat staatssecretaris Mansveld stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat NS-concurrenten op het spoor niet te lijden hebben van de monopoliepositie van NS als eigenaar van treinen en stations. “Andere vervoerders zijn voor tijdelijke treinen vaak afhankelijk van NS, die tegelijkertijd ook concurrent is op het spoor. NS wordt wat mij betreft verplicht om mee te werken bij een verzoek om treinen van deze vervoerders.”

Lees ook: Ook NS benadeelde Veolia in Limburg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »