Dordrecht houdt beperkte Intercity met Breda

maandag 14 maart 2016
timer 2 min

Dordrecht behoudt in ieder geval nog twee jaar lang haar Intercityverbinding met Breda. Staatssecretaris Dijksma heeft de Kamer toegezegd daarvoor geld vrij te maken. De Intercity gaat eens per uur rijden.

Dijksma komt daarmee tegemoet aan de motie die de D66 had ingediend en vragen van de ChristenUnie. Dordrecht dreigde haar Intercitystop richting Breda te verliezen, omdat de verbinding tussen Den Haag en Venlo vanaf december via de HSL gaat rijden. Dat leidde tot luide protesten uit de Drechtstad; Breda zou nu immers alleen twee keer per uur per Sprinter te bereiken zijn.

Dijksma schrijft aan de Kamer dat er de afgelopen maanden diverse varianten onderzocht zijn op logistieke inpasbaarheid, attractiviteit voor de reiziger en exploitatiekosten. Een doorgaande ic-verbinding is volgens haar niet mogelijk zonder de voordelen van het HSL-aanbod van grote groepen reizigers teniet te doen. Het alternatief is daarom een pendelintercity die een keer per uur gaat rijden tussen Dordrecht en Breda. Doorgaande reizigers moeten dus overstappen.

Dijksma legt voor 2017 en 2018 in ieder geval het benodigde bedrag bij, vanwege de gevolgen voor het Fyra-alternatief voor de regio. Voor de tijd daarna gaat ze in gesprek met NS en de regio voor een strurele oplossing.

Dus alleen om reizend van Dordrecht naar Breda en verder met alle geweld de 3 gruwelijke tussenhaltes Prinsenbeek. Lage Zwaluwe en Dordrecht Zuid over te slaan (= rijtijdwinst 6 minuten) ga je EEN KEER PER UUR een pendel-IC laten rijden?!?!?
Is dit nou reizigerslogica of technoburocratisch aanbodsysteemautisme?

Helemaal mee eens! Sorry hoor bezopen! Het klinkt eerder als een mooie politieke deal!
Wat heeft de reiziger nu aan zo'n Intercity eenmaal per uur. Het mooiste mevrouw Dijksma trekt de knip! Hoongelach achter de schermen in Utrecht bij de NS. Ze worden betaald voor het rijden van een trein op het kernnet!

Echt weer een slappe vertoning om te proberen het product trein aantrekkelijker te maken.
Ik ben niet perse voor aanbesteding, maar met dit soort stunts!

Als de RET de Hoekse Lijn gaat rijden kunnen we net zo goed 2 sporen tot aan Dordrecht bij de NS weghalen en de metro's door laten rijden tot Dordrecht! Als NS toch niet bereidt is om een _doorgaande_ intercity te laten rijden iedere 30 minuten. Dan kan in ieder geval de krik onder frequentie. Wedden dat met zo'n dreiging de NS ineens wel gewoon blijft rijden!

En dan dan zou de NS zich meer gaan richten op haar kerntaak, het rijden van treinen!

@Roderick: de kerntaak van NS is *NIET* het rijden van treinen, maar het verzorgen van het reizigersvervoer op het hoofdrailnet.

Ik weet zeker, dat ARRIVA er een moord voor doet om vanuit Geldermalsen naar Breda door te mogen rijden. Als NS het niet kan of wil, laat ARRIVA dan maar gaan rijden. Ik weet zeker dat we bovendien een goed treinaanbod krijgen.

Je zou ook (in elk geval in de spits en op vrijdag- en zondagavond) de 3600 met VIRM laten rijden en twee lange stellen (buiten de spits kun je misschien volstaan met 2 ICmM). Waarom kom ik met dit idee? Je kunt dan in Breda 1 stel aftrappen en deze naar Dordt door laten rijden. Zo heb je niet alleen een IC tussen beide steden, je kunt Dordtenaren die naar Tilburg, Den Bosch of Nijmegen moeten zo een snel alternatief aanbieden.

Ik kan me indenken dat NS vraag en aanbod op elkaar wil aansluiten. Het is alleen jammer dat nu dus de IC wordt geofferd. Als de vraag te laag is, ga je alleen op aanbodsgericht zitten en dat lijkt me niet haalbaar tegenwoordig

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »