Drie quickscans over het spoor in drie dagen

woensdag 13 november 2013
timer 3 min

De discussie over het Vierde Spoorwegpakket van de Europese Commissie moet niet alleen gaan over het spoorvervoer op het hoofdrailnet, maar vooral over het hele openbaar vervoer van deur tot deur. Zo’n bredere aanpak is beter voor de Nederlandse economie, reiziger en belastingbetaler.

Dat staat in de Quickscan impactanalyse 4e Europese Spoorwegpakket (.pdf)van bureau Twynstra Gudde in opdracht van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland. FMN bestaat uit de vier regionale railvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. De quickscan is vanmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het stuk is opgesteld in overleg met provincies en stadsregio’s die regionale spoorlijnen aansturen.

De kosten en opbrengsten van alle lijnen op het hoofdrailnet moeten transparant worden, vindt FMN. Pas dan kun je een faire discussie voeren over kavels die geld opleveren en kavels die geld kosten. “Essentiële informatie zoals baanvakbelasting, reizigerskilometers en reizigersopbrengsten per lijn, zijn nu niet publiek beschikbaar”, aldus FMN. NS heeft die cijfers wel, maar deelt ze niet. Dat belemmert allerlei onderzoeken. Ook moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM, de opvolger van NMa) meer toezicht kunnen houden op het spoor. Verder bepleit FMN een geleidelijke overgang naar een liberaler nationaal spoorvervoer, zodat er aan het einde van de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet geen dure en mogelijk chaotische ‘big bang’ nodig is.

In de maandag verschenen Quickscan personenvervoer per spoor 2013 concludeert ACM dat de regionale railvervoerders voorr reisinformatie, stations en tarieven te afhankelijk zijn van de dominante vervoerder NS. “Het zou bijvoorbeeld effectief kunnen zijn om de stations van NS af te splitsen”, stelt ACM. Een aantal problemen zou zijn opgelost als NS stopt met papieren kaartjes en volledig overgaat op de OV-chipkaart. FMN stelt voor om materieel, reisinformatie, stations en ticketsystemen nu alvast los te koppelen van NS.

Afgelopen maandag is ook de ‘Quickscan impactanalyse van het Vierde Spoorwegpakket’ openbaar gemaakt, waarover OV-Magazine al op 10 oktober publiceerde. In dat onderzoek van de bureaus RebelGroup, Goudappel Coffeng en Movares staat dat het Vierde Spoorwegpakket leidt tot meer innovaties, meer kwaliteit, meer reizigers en lagere kosten (140 tot 300 miljoen euro per jaar) op het hoofdrailnet.

“Alles overwegend blijft het kabinet bij een negatief oordeel over de voorstellen over marktopening”, reageerde staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. “Nederland wil zelf kunnen blijven kiezen tussen onderhandse gunning of aanbesteding van het hoofdrailnet.” Zij vindt het risico op negatieve effecten voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiency van het spoor te groot.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »

Qbuzz lijdt 8,3 miljoen verlies in 2020

23 apr om 12:24 uurtimer2 min
Met een halvering van het aantal reizigers in coronajaar 2020, heeft vervoerder Qbuzz een verlies van 8,3 miljoen…
Lees verder »

Railforum-debat: durf te spreiden

16 apr om 09:39 uurtimer3 min
Durf te spreiden. Dat is de duidelijke oproep tijdens het politiek debat van Railforum op 13 april. Gedeputeerden…
Lees verder »

D66: verder op spoor Stientje én tandje erbij

12 mrt om 14:40 uurtimer4 min
Als kandidaat Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) ligt, gaat D66 de komende vier jaar verder op het spoor, dat…
Lees verder »

Iedereen wil investeren in ov, maar hoe?

10 mrt om 11:28 uurtimer6 min
“Ik heb het gevoel dat we die mobiliteitsinvestering van 3 miljard extra per jaar wel gaan halen”, zegt een…
Lees verder »