'Eerste echte streekoperatie met zero emissie'

donderdag 5 september 2019
timer 3 min

In de provincie Limburg heeft vervoerder Arriva dit jaar 55 streekbussen geëlektrificeerd. Iets om trots op te zijn, vinden Dennis Jongen en Mike Lücker van de provincie Limburg.

“Dit is de eerste echte streekoperatie met zero emissie.”

In 2026 moet de totale busvloot in Limburg emissievrij rijden, zo is de afspraak tussen provincie en vervoerder. Limburg geeft Arriva daarbij de vrijheid om dit zelf vorm te geven. Tot dusverre is de helft van de vloot geëlektrificeerd. Dat ging in drie tranches.

Bij de eerste uitrol in december 2016 bij het begin van de concessie ging het om één stadslijn in Maastricht (lijn 3 Wolder – station – Nazareth) met vier VDL Citea SLF-120 electric-bussen van 12 meter en vier lijnen in Venlo, de stadslijnen 1, 2 en 3 en lijn 88 naar Venray waarop twaalf Citea LLE-99 electrics van 10 meter gingen rijden.

Bij de tweede tranche in december 2018 kwamen er 34 elektrische bussen bij en zijn vier stadslijnen in Maastricht elektrisch gaan rijden. De derde tranche begon op 30 juni toen er 55 elektrische streekbussen bij kwamen van het type Citea LLE-115 electric met batterijen van 180 kWh die snel worden opgeladen, waardoor ze volgens VDL meer dan 400 kilometer per dag kunnen rijden. Het gaat om twintig stuks voor Maastricht, twintig voor Sittard, tien voor Venlo-Venray en vijf voor Heerlen; 95 nu in totaal. In Maastricht zijn nog eens vier lijnen zero emissie geworden en rond Venray en Sittard is begonnen met het elektrisch maken van de streeklijnen. 

Dat laatste is iets om trots op te zijn, vindt Dennis Jongen, die zich bij de provincie bezighoudt met de uitrol van de zero emissiebussen. Dit is de eerste echte streekoperatie met zero emissie. Het zijn natuurlijk niet de moeilijkste lijnen, redelijkerwijs komt elke bus na een paar uur wel weer bij een laadlocatie, maar ze leggen toch behoorlijke afstanden af, zoals het traject Sittard – Brunssum – Heerlen – Kerkrade. Bovendien moet je bij het bepalen van de actieradius rekening houden met de hellingen in het traject. Ze hebben ook betere accu’s aan boord, achter de chauffeur staat in de laatste serie een kast met apparatuur. Het is voor de vervoerder een behoorlijke uitdaging geweest om dit van de grond te krijgen. We hebben ze de vrijheid gegeven om henaar eigen inzicht te regelen en het gaat goed.

In de komende editie van OV-Magazine het volledige interview met Dennis Jongen en Mike Lücker. Wilt u het artikel in papieren versie of digitaal ontvangen? Kies dan één van onze abonnementen.

Het is goed dat er zoveel elektrische Arriva bussen in Limburg rijden, nog uitdagender is vooral hoe men in het heuvelachtige Zuid-Limburg, waar steile hellingen te overwinnen zijn, ingezet kunnen worden. Hopelijk worden ook de frequent rijdende Limburg liner 350 Maastricht-Gulpen-Vaals én Aken binnenkort door emissie vrije bussen ingezet. Succes is gewenst.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »