'Eindhoven over vijf jaar zero-emissie'

dinsdag 15 december 2015
timer 2 min

In en rond de stad Eindhoven rijden vanaf 2020 alleen nog maar elektrische bussen. Dat belooft vervoerder Hermes voor de nieuwe concessie. De provincie ging vanochtend akkoord met het bod.

De Connexxion-dochter was de enige bieder op de concessie Zuidoost Brabant en mag vanaf december 2016 voor nog eens tien jaar het busvervoer verzorgen. Hermes zet zwaar in op uitstootvrije bussen, met behulp van een forse investering van moederbedrijf Transdev. VDL levert volgend jaar ruim 40 gelede e-bussen die nu al in Keulen rijden. In 2020 moeten alle bussen in Eindhoven elektrisch zijn; vijf jaar later is de rest van de concessie aan de beurt.

Volgens Hermes-directeur Juul van Hout is de concessie Eindhoven er een die zijn gelijke in Europa niet kent. "Daarom investeert Transdev enkele tientallen miljoenen euro's in innovatie. De lessen hier moeten ook elders voor Transdev nuttig zijn."

De aanbesteding van de 40 gelede e-bussen is uitgeschreven door de provincie Noord-Brabant om een overgang te realiseren naar volledig zero emissie ov. Daarnaast wil de stad Eindhoven in 2020 volledig elektrisch zijn. Hermes gaat de concessie verder ontwikkelen samen met de provincie en partners als VDL, TU Eindhoven, Fontys, Eindhoven Airport, Stichting Zet en Storeplay.

VDL BRT EHV Airport_Hermes_lowresDe e-bussen op de dikke lijnen zullen de naam Evolans krijgen, in lijn met de hov-bussen in Noord-Brabant die nu onder de naam Volans rijden. Volgens Connexxion gaan er 8 procent meer bussen rijden; vooral op de drukke verbindingen. Zo rijdt de Evolans straks 14 in plaats van 10 keer per uur naar Eindhoven Airport.

De vervanging van het wagenpark in Zuidoost-Brabant verloopt in fases. Tijdens de concessieperiode verbetert VDL per fase de elektrische bussen met bijbehorende laadinfrastructuur. Naast de 40 elektrische bussen neemt Hermes ook nog 65 Euro-6 dieselbussen af van VDL, die in de regio gaan rijden.

Evolans_interieurVoor de dunnere verbindingen laat Hermes vervoer op maat rijden. Waar dat vervoer precies komt, wil de provincie pas over zes weken bekendmaken. Volgens de provincie kunnen belanghebbenden namelijk nog bezwaar maken. Connexxion ziet dat anders.

Hermes is nu al de vervoerder in Zuidoost-Brabant en was de enige die uiteindelijk een bod uitbracht. EBS en Syntus boden niet, omdat ze het risico te groot vonden. Ook Arriva trok zich terug. Connexxion was verrast de enige inschrijver te zijn: "Dit is een mooie concessie in verstedelijkt gebied."

Ik ben heel benieuwd of er over 5 jaar geen enkele dieselbus in Eindhoven en omgeving meer te vinden is. Het is in ieder geval een zeer ambitieus doel en een goede ontwikkeling!

Helaas heeft het zich anders laten zien. Er rijden nu nog steeds dieselbussen in Eindhoven. Deels doordat Covid voor een forse vertraging zorgde. Maar in 2020 waren er nog steeds dieselbussen en deze worden nu pas uitgefaseerd.

Waar men aan voorbij gaat: in de aanschaf van E-Bussen en E-Auto's,zoals ik al eerder beaamden,de verschrikkelijke werkomstandigheden,in het Delven van de Lithium/Kobalt/Mangaan etc voor het produceren van de lithium-batterijen.Via de zéér corrupte landen,waar mensenrechten totaal niet aanwezig zijn.Ziet via:youtube.nl Bolivien im lithium Rausch en ZDF HD e planet der wahre preis van Elektroautos.En neem kennis wat doorgaans niet via de Kabelkijkers zal worden weergegeven.Maar wel via de Schotelbezitters.(tik in) Elektroschrott von Bayer nach Ghana.Afrika is het afval-putje geworden,voor afgedankte ingeleverde auto's,maar ook alles wat met elektronica-afval te maken heeft.Wij Nederlands en de Politiek en de aankoop beleid van de E-bussen en de aanschaf van de E-auto's,want we zijn zo begaan met het wereld klimaat/milieu-aspecten.Maar dat de Delvers in Bolivien voor 7.50 euro per dag moeten werken,om de lithium/en in de aanwezige zilvermijnen,te kunnen voldoen aan de honger voor de aankoop/verkoop van Elektro-vervoersbussen en de aanschaf van de Elektroauto's.Wij Nederlanders zijn tegen slavenhandel,maar als we een financiele voordeel kunnen halen,dan worden allen eigenwaarde's neer gesabelt.Waterstof-kunnen we zelf produceren,en dat is een andere beleving,dan de aanschaf van E-Bussen/E-stekker-auto's.De wereld verbeteren! begin eerst bij je zelf, in klimaat/mileu beheersing.Ik maak zelf gehakt van de E-Bussen/E-auto's,gezien de verschrikkelijke werkomstandig heden,in vooral in de Afrikaanse landen.En dat is een andere beleving in de exakte waarheden via de Kabelkijkers tov de Schotelbezitters.Het is om te huilen,wat ze de Kabelkijkers aandoen,in de niet doende exakte waarheden/bevindingen.En reageer nu eens daarop: lezers van de ovmagazine,in meer de ingezonden reaktie's die meer een niveau hebben,dat blijkt meer technische kennis bedrijfsmatige achtergronden,hebben verkregen.Aan uw de keus.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ILT: Zorgen over Nederlandse spoorinfra blijven

13 jun om 10:07 uur

Elke vijf jaar publiceert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een rapportage over de fysieke kwaliteit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Belgische jongeren reizen één maand voor 59 euro met al het openbaar vervoer

6 jun om 14:11 uur

Belgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimistisch en voorzichtig de transitie vormgeven

31 mei om 08:00 uur

De verwachtingen van publieke mobiliteit zijn hoog. De belofte is dat ontschotten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »