EU is lovend: 12,6 miljoen voor Wunderline

maandag 30 september 2019
timer 2 min

De Europese Commissie is erg te spreken over het Wunderline-project, de directe verbinding Groningen-Bremen. Het spoorproject ontving een subsidie van 12,6 miljoen euro. En dat is meer dan de aanvragers hadden verwacht.

“We zijn het enige project dat meer dan 10 miljoen heeft ontvangen”, vertelt projectleider Tjeerd Postma tevreden. In totaal deden namelijk 64 trans-Europese vervoerprojecten een beroep op de Europese subsidiepot van 117 miljoen euro, dat voortkomt vanuit het Europese programma Connecting Europe Facility (CEF).

In totaal deed de provincie Groningen een aanvraag van 12,6 miljoen, zegt Porstma, maar hij veronderstelde dat er op het bedrag gekort zou worden, omdat het beschikbare budget van de call bijna drie maal was overtekend. Van 39 Europese projecten werd de aanvraag gehonoreerd, van 25 partijen werd deze afgekeurd.

Europese Commissie
Volgens de Europese Commissie (EC) voldoet het Duits-Nederlandse spoorproject aan de relevantie van het Trans-Europese Transport (TEN-T)-programma. Het plan zit logisch in elkaar en is goed ontwikkeld, schrijft de EC. Bovendien helpt deze spoorlijn om een bestaande bottleneck te elimineren. Vanuit Nederlandse en Duitse kant is er politieke betrokkenheid en de samenwerking loopt. Deze Europe subsidie zou de werkzaamheden een impuls geven, is men van mening.

Meer geld nodig
En dat klopt: in totaal is 53 miljoen euro nodig voor de eerste fase van het project, schreef projectleider Postma eerder in OV-Magazine. Dit bedrag is benodigd voor snellere wissels ter hoogte van stations, grondverbetering op baanvakken waardoor sneller gereden kan worden, seinvernieuwing en partiële spoorverdubbeling. Vanuit Nederland en Duitsland zal de overige 40 miljoen gefinancierd worden, laat hij nu weten. De werkzaamheden moeten begin 2022 starten en 2024 klaar zijn, tegelijkertijd met de nieuwe Friesenbrücke.

De totale kosten voor Wunderline bedragen 150 miljoen euro, inclusief de fases 2 en 3. Het Nederlandse kabinet investeert 17 miljoen euro in het project, de provincie Groningen 85 miljoen en de Duitse deelstaat Niedersachsen en Europa de rest. Groningen en Niedersachen zijn dan ook van plan hier weer een Europese subsidieaanvraag voor te doen.

Bravo voor de Wunderlinie en InterREG samenwerking in de WeNN-regio (Weser/Ems&NoordNederland). Ad. TEN-T projecten Infrastructuur (spoor) valt er op de westkant vd Wiunderlinie/ de 162-b Staatslijn Harlingen-Bremen) nog veel te doen: a- Integraal aanvullende verdubbelingen tussen Harlingen-Feanwâlden / Zuidhorn-Groningen//Zuidbroek-Weener
b- Integraal elektrificeren, doe meteen maar 3-/Dld/15kV inzet waterstof Hybride treinen
c- Zorg voor herstelling van de oorspr. goederen-aansluitings infra (emmen-Delfzijl((Eemshaven)), Leeuwarden als 'Doorgaande knoop' en Harlingen-Noord stamlijn-Oostboog op de 162-b. Ergo: Betrek de Noordelijke zeehavens HarlingenGroningen SeaportS bij de NL ambitie's aangaande hervedeling/lading als 2e lijns regio ports
Harlingen/Zuidbroek, Loek van der Heide (Frisia Rail dossier)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »