Eurostar concurreert met het vliegtuig

woensdag 21 februari 2018
timer 3 min

De Eurostar die vanaf 4 april rechtstreeks tussen Londen en Amsterdam gaat rijden, heeft de potentie uit te groeien tot een geduchte concurrent van het vliegtuig. Het wachten is nog op een directe verbinding in tegengestelde richting. En de tickets natuurlijk.

De Eurostar heeft inmiddels al behoorlijk wat testritten tussen Groot-Brittannië en Nederland achter de rug. Gisteren mocht ook een groot aantal journalisten uit binnen- en buitenland mee. Aan boord bevonden zich ook Nicolas Petrovic (CEO van Eurostar), Marjan Rintel (directeur NS Reizigers) en Heike Luijten (directeur NS International). In Amsterdam Centraal wachtte een blije Roger van Boxtel het gezelschap op.

Bekijk ook de fotoreportage: Direct per trein van Londen naar Amsterdam

De e320-trein van Siemens, een zusje van de Duitse ICE, is modern en comfortabel. De been- en zitruimte overstijgt het moderne vliegcomfort ruimschoots en ook de verplichte veiligheids- en bagagechecks zijn minder gedoe dan op het vliegveld. Bovendien mag de meeste bagage gewoon gratis mee.

Ook op prijs kan de Eurostar de concurrentie aan: een enkeltje Londen St. Pancras–Amsterdam Centraal is er vanaf 40 euro. Last-minute- en businessclassreizigers zijn natuurlijk meer kwijt: 205 tot 299 euro. Reizigers met Business Premier hoeven zich slechts 10 minuten voor vertrek te melden, in plaats van de gebruikelijke drie kwartier en ze kunnen het ticket onbeperkt wijzigen. 3 uur en 1 minuut na vertrek uit Londen sta je in Rotterdam; 40 minuten later op Amsterdam Centraal.

Van Amsterdam naar Londen is een ander verhaal. Niet alleen is het kaartje 9 euro duurder, vanwege nog niet geratificeerde verdragen moeten reizigers straks verplicht in Brussel uitstappen om daar de checks voor Groot-Brittannië en de Kanaaltunnel te doorlopen. Het is een hinderlijke onderbreking van de reis en maakt hem bovendien langer en onbetrouwbaarder. Eurostar vervoert weliswaar reizigers tussen Amsterdam en Brussel, maar door de toegewezen treinpaden is de Thalys een aantrekkelijker alternatief voor het eerste gedeelte van de reis naar Londen.

Eurostar en NS hadden het ook liever anders gezien. "Het ligt in ieder geval nu eens niet aan de trein dat we later dan gepland met een verbinding starten", merkte een betrokkene laconiek op. Petrovic rekent erop dat het afronden van het verdrag eind 2019 wel een worst case scenario is. De bal ligt nu bij de betrokken parlementen om de verdragen te ratificeren, zodat grenscontroles voor Groot-Brittannië ook op Nederlandse bodem mogen plaatsvinden.

Het was de bedoeling van Eurostar om tickets vanaf gisteren 17.00 uur aan te bieden. Dat was al rijkelijk laat; veel mensen zochten door alle media-aandacht al vergeefs op de website van Eurostar naar kaartjes. Maar ook na 17.00 uur was boeken nog niet mogelijk. Volgens Eurostar was er een technisch probleem bij een leverancier bij het boekingssysteem. Eurostar hoopt de tickets vanaf donderdag wel te kunnen aanbieden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »