Eurostar laat Schiphol links liggen

dinsdag 23 mei 2017
timer 3 min

Eind dit jaar begint Eurostar met de directe treindienst Amsterdam–Rotterdam–Brussel–Londen. De Eurostar zal niet stoppen op Schiphol en in Antwerpen.

De paspoort- en veiligheidscontroles vinden voor het instappen plaats op de stations, de reizigers worden tijdens de hele reis van iets minder dan vier uur niet meer gestoord. Op de perrons van station Schiphol is geen ruimte voor het inrichten van checkpoints. Reizigers die daar zouden instappen, hadden dan in Brussel de trein uit gemoeten voor de noodzakelijke paspoort- en veiligheidscontrole.

Niet wenselijk, vindt Marjon Kaper, directeur van NS International. “We hebben gekozen voor het comfort van een ononderbroken reis”, verklaart ze het besluit om de luchthaven over te slaan. “De markt is gericht op Amsterdam en Rotterdam. Bovendien verwachten we dat mensen die naar Schiphol gaan, of daar al zijn, toch voor het vliegtuig zullen kiezen.”

Met zo’n zestig vluchten per dag tussen Amsterdam en Londen en (voorlopig) slechts twee treindiensten ’s ochtends en aan het einde van de middag is een combinatie van ‘plane & train’ ook niet makkelijk te maken. Eurostar ziet graag op korte termijn een derde verbinding midden op de dag, maar NS International wil eerst zien hoe de markt zich ontwikkelt.

Antwerpen
Mogelijk komt er in een later stadium alsnog een stop in Antwerpen, maar dat is een keuze van Eurostar en haar partner NMBS. In Brussel staat de trein 27 minuten stil, dus dat biedt ruimte voor het inlassen van een extra stop.

Kaper benadrukt de voordelen van de trein ten opzichte van het vliegtuig. “Je vertrekt en komt aan in het hart van de stad, de treintijd is tijd voor jezelf waarin je kunt werken of je ontspannen, en de trein is veel gunstiger voor het milieu dan het vliegtuig.”

Wanneer de treindienst van start gaat is nog niet duidelijk. Het streven is nog voor het eind van dit jaar te gaan rijden – Eurostar-CEO Nicolas Petrovic: “Voor Kerstmis!” – maar dat is afhankelijk van de toelating van de e320-treinstellen van Eurostar op het Nederlandse net. Er zijn twee periodes van testritten geweest die geen grote problemen aan het licht hebben gebracht, maar de toelating hangt op enkele software-updates van de beveiligingsapparatuur.

Nieuwe treinen
Eurostar presenteerde vandaag in Brussel de nieuwe treinstellen van het type e320 door voor het eerst zo’n trein op de dienst Londen–Brussel in te zetten. De zeventien treinstellen van Siemens doen al enige tijd dienst tussen Parijs en Londen. Ze zijn een verre nazaat van de ICE-treinstellen die tussen Amsterdam en Keulen/Frankfurt rijden.

Het interieur biedt hedendaags comfort met wifi, stopcontacten bij alle zitplaatsen en ‘on board entertainment’ dat de reizigers kunnen streamen op hun mobiel of tablet. De nieuwe treinen zijn duidelijk ruimer dan hun voorgangers waarmee de Eurostar-dienst tussen Brussel, Parijs en Londen in 1994 van start is gegaan. Die zijn ontworpen voor het kleinere Britse profiel van vrije ruimte omdat ze aanvankelijk nog op klassieke trajecten in England moesten rijden. Bovendien waren er (nooit gerealiseerde) plannen voor doorgaande diensten naar het noorden van het land. Een deel van die treinen wordt momenteel gemoderniseerd, terwijl ook een aantal stellen naar de sloop gaat. Voor de dienst naar Nederland komen alleen de nieuwe e320-treinen in aanmerking.

De bediening van Schiphol was in de gunning van het vervoer op de HSL Zuid nog doorslaggevend. Hogesnelheidstreinen zouden destijds juist op de afstand Londen-Amsterdam het vliegverkeer vervangen. Kenmerkend voor de verschraling van het spooraanbod.

Als men Schiphol Plaza binnenkort gaat verbouwen c.q. aanpassen, waarom dan ook niet tegelijk de mogelijkheid maken om reizen met de Eurostar te realiseren ? De perrons zijn 400 meter lang en met enige vorm van creativiteit moet het mogelijk zijn om de incheck procedure voor de trein - als alternatief voor het vliegtuig - op een perron daarop aan te passen. Geef de reiziger een extra keuzemogelijkheid per trein naar Londen, dat komt het milieu alleen maar ten goede !
Frans Eekhout

@Jan-Kees: ik snap ff niet wat de HSL-gunning te maken heeft met de Eurostar. Eurostar rijdt toch vrij als grensoverschrijdende vervoersdienst, buiten de NS-concessie om? Of toch niet? Wie weet hoe het zit?

De casus Eurostar geeft meteen ook de knelpunten weer in een slecht ontworpen HSL lijn? Zie de permanente spanningsbruggen bij de stations, terwijl in Frankrijk/Duitsland voor dit soort treinen exclusieve corridor ingebouwd zijn zie in verbinding Berlijn - München: http://www.vde8.de/---_site.index..ls_dir._function.set__lang_lang.en_likecms.html

Station Schiphol barst planningstechnisch uit zijn voegen daar past als stoppende trein de Eurostar al niet meer tussen. Wil Schiphol deel groei opvangen dan moet separaat station HSL/IC komen; dus onder het huidige station. Dat het bestaande station ruimte biedt aan sprinters en metro. Dus feitelijk tijdelijk logisch dat Eurostar overslaat. Maar Nederland schendt ook dus EU afspraak door missen koppelingen HSL met luchtvaart in Witboek Transport. In dit punt is Schiphol haar Duitse concurrentie vele malen beter voorbereid zie Frankfurt am Main of Köln/Bonn? Bij de laatste kan rustig de vraag gesteld worden in hoeveel jaar dat de Eurostar daar ook gaat rijden? Via Luik.

@asierst @JanKeesVerschuure De grensoverschrijdende treindiensten zijn buiten de concessie om. Vraag elke specialist in aanbestedingen maar naar de Spoorpakketten 2 tot en met 4 van de EU. Prorail moet ze zelfs toelaten. Zie in deze kaders ook de tik op de vingers van de EU rondom heractiveren treinverbinding via Beneluxlijn door Arriva.

Een ander voordeel van de Eurostar tov het vliegtuig is dat deze maar liefst 27 minuten stil kan staan in Brussel . Dat betekent nog meer tijd om comfortabel te werken.

Waarom stopt de Eurostar 27 minuten in Brussel?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »