Fietsroutes komen voorlopig niet in 9292

donderdag 26 januari 2017
timer 3 min

Er komen geen fietsroutes in de planner van 9292. Daar laat directeur Stefan Hulman nu geen misverstand over bestaan. "Onze klanten zitten er niet op te wachten."

Ondanks aanbevelingen en beloftes (die later weer werden ingetrokken), zijn fietsroutes in de 9292-reisplanner voorlopig toekomstmuziek. Er zijn niet eens plannen in die richting en die zijn er ook niet geweest, laat Hulman desgevraagd weten. Vorig jaar zei hij nog dat de fiets een speerpunt was in het Jaarplan 2016 van 9292, al stond er niet veel over in: "Het verbeteren van looproutes en het opnemen van de fiets is een wens van veel reizigers. De looproutes worden door ons in de OV-reisplanner gegenereerd en geplot op kaarten. Dat kan beter en we gaan daarom onderzoeken of we loop- en fietsroutes kunnen afnemen bij bestaande leveranciers zoals Google."

In 2013 beloofde een senior relatiemanager van 9292 nog dat fietsroutes dat jaar zouden worden gerealiseerd, maar Hulman floot hem later terug. Dat de fietsroutes ook dit jaar niet komen, is niet zo vreemd, volgens Hulman. "Die plannen zijn er niet. Wel geven we nu informatie over fietsvoorzieningen en zijn we met NS in gesprek over het live weergeven van de beschikbaarheid van de OV-fiets." Die data is overigens al vrij beschikbaar.

'Geen behoefte'
Volgens Hulman blijkt uit onderzoek dat reizigers vooral behoefte hebben aan dat soort informatie en niet aan fietsroutes. "Je gaat niet met je mobieltje in je hand op de fiets een route bekijken", zegt Hulman. "Onze klanten zitten daar niet op te wachten." Hij stelt dan ook dat er geen plannen zijn geweest in die richting.

Toch stond er in 2013 nog in het Jaarplan van 9292: "In het nieuwe reisadvies, dat naar schatting volledig ontwikkeld zal zijn in 2015, wordt het nog eenvoudiger om te zien wat de mogelijkheden zijn vooraf en onderweg. Welke halte is het meest geschikt om te starten en waar ga je dus heen met de fiets?” En concreter: “In 2013 realiseren we: de fietsplanner gekoppeld met routeadviezen."

Dit blijft vooralsnog dus toekomstmuziek. Hulman sluit niet uit dat fietsroutes in een later stadium alsnog worden meegenomen, 'maar dan moet er een duidelijke vraag of een businesscase liggen'. De reisplanners van NS en GoAbout bieden de fietsoptie al wel geruime tijd aan als mogelijkheid.

'9292 komt zichzelf wel tegen'
De Fietsersbond dringt al sinds 2004 aan op een fietsoptie in 9292. Programmamanager Jaap Kamminga noemt het dan ook 'betreurenswaardig dat 9292 dit als marktleider doet'. Kamminga: "We krijgen juist veel signalen van onze leden dat ze een fietsoptie missen. Vooral in het buitengebied met weinig lijnen en haltes is de fiets een waardevolle aanvulling." Daarnaast wijst hij ook op overheidsbeleid dat de fiets steeds meer waarde toekent. Aan de andere kant wijst hij ook op andere planners die de mogelijkheid al wel aanbieden. "9292 snijdt zichzelf dus in de vingers. Uiteindelijk komen ze zichzelf wel tegen", aldus Kamminga.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Fietsroutes komen voorlopig niet in 9292

Nederland 2014 Nieuwendijk. Met de Brabantliner reist u snel en comfortabel op de middellange afstand. Deze buslijn is sneller, stopt bij een beperkt aantal haltes en rijdt een rechtstreekse route. De Brabantliner sluit goed aan op andere vormen van openbaar vervoer, zoals trein, stads- en streekbussen en taxi. De Brabantliners rijden tussen Oosterhout en Utrecht (lijn 400), tussen Breda en Utrecht (lijn 401) en tussen Breda en Gorinchem (lijn 402). COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »