FNV richt de pijlen op Qbuzz

woensdag 1 november 2017
timer 5 min

Vakbond FNV verwijt Qbuzz een slechte werkgever te zijn. Zo stapt de vervoerder in Groningen-Drenthe niet over op cashloos betalen en zou het goedkopere buschauffeurs in willen zetten op de Qliner. Qbuzz herkent zich niet in deze beschuldigingen.

De vakbonden hebben met de vervoerders afgesproken dat contant geld landelijk per 1 januari 2018 van de bus zou moeten verdwijnen. “Dat verhoogt de sociale veiligheid en leidt tot minder overvallen”, aldus Pieter Beuzenberg van FNV Streekvervoer.

Bij Qbuzz gaat dit echter niet gebeuren. De concessie Groningen-Drenthe, die wordt uitgevoerd door Qbuzz, loopt af op 7 december 2019. Beuzenberg beschuldigt de vervoerder er van niet over te stappen op cashloos betalen, omdat de investering in de oudere bussen te hoog zou zijn. “Terwijl ze zelf die afspraken hebben gemaakt! Dat vind ik onbegrijpelijk”.

“We zien echter landelijk dat afschaffen van contant geld per 1 januari 2018 te ambitieus is. Zo ook in Groningen-Drenthe”, aldus Michel van der Mark van Qbuzz. Daarom willen de vervoerder en opdrachtgever OV-bureau Groningen Drenthe eerst contant geld reduceren, onder meer door gebruik van de OV-chipkaart te stimuleren. Ook kan in 28 Q-linkbussen en 2 Airportlinkbussen met de pinpas betaald worden. Volgens Van der Mark gaat het niet om de investering. “De hoeveelheid transacties met contant geld is nog zo’n tien procent van de omzet en een door de klant gewilde betaalmogelijkheid. Dus er blijft gewoon vraag naar”, aldus Van der Mark.

Bovendien is de vervoerder, in tegenstelling tot bij andere concessies, in Groningen-Drenthe niet opbrengstverantwoordelijk. Dat is het OV-bureau. "Dat maakt het extra ingewikkeld", zegt de woordvoerder van Qbuzz.

Interne concurrentie
FNV-bestuurder Beuzenberg geeft ook aan dat het risico bestaat dat vervoerders in de komende concessie HOV Groningen-Drenthe inschrijven onder de cao Besloten Bus, in plaats van de cao OV. Daardoor kunnen buschauffeurs van één vervoerder onder twee cao’s rijden en ontstaat onderlinge concurrentie.

“In de cao OV staat dat tot 25 fte per jaar gereden mag worden vanuit de cao Besloten Busvervoer”, aldus Beuzenberg. “Dat is bedoeld in geval bij uitzonderlijke situaties extra bussen nodig zijn, zoals bij evenementen. Maar wij vrezen dat vervoerders bij de aanbesteding hier al gebruik van gaan maken: zij kunnen een touring-bv of een onderaanneming oprichten. Dat is niet de bedoeling.”

Signalen
Beuzenberg zegt vanuit de ‘bovenste bestuurslaag van Qbuzz’ te hebben begrepen dat het bedrijf hiertoe genoodzaakt is, omdat concurrerende vervoerders het ook doen. Arriva doet dit al. De concessie HOV Groningen-Drenthe, die bestaat uit drie lijnen tussen Groningen, Drachten en Emmeloord, wordt gereden door Arriva Touring. Qbuzz-woordvoerder Van der Mark zegt niets te weten van het feit dat de chauffeurs op de Q-liner onder een cao voor touringcars gaan rijden: “Wij zullen de bond vragen naar meer informatie.”

"Juist Qbuzz zet zich in voor goed werkgeverschap en zal dat ook blijven doen. Er is een intensieve en goede samenwerking met de medezeggenschap waarbij het belang van de werknemers voorop staat", vervolgt Van der Mark. "We zijn erg teleurgesteld in deze uitingen,  die niet op feitelijkheden berusten."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De constructie is niet in strijd met wet- en regelgeving. Daarom kijkt Beuzenberg hoopvol richting opdrachtgever OV-Bureau Groningen-Drenthe. “Ze moeten hier gewoon niet mee akkoord gaan: twee cao’s die binnen één bedrijf van kracht zijn. We roepen het OV-Bureau op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

Gert Veringa van het OV-Bureau laat weten ten eerste de wet- en regelgeving te controleren. “Er zijn vervolgens instanties, zoals de vakbonden, die ons hier op controleren. Mochten die instanties zien dat er iets niet klopt, dan kunnen ook wij maatregelen nemen. Bij een aanbesteding dienen vervoerders aan te geven dat zij voldoen aan wet- en regelgeving, anders worden ze uitgesloten van de concessie.”

Update:
Willem van der Werf, voorzitter van de ondernemingsraad van QBuzz Groningen-Drenthe, distantieert zich van FNV-bestuurder Beuzenberg, laat hij in een toelichting op zijn reactie onder dit verhaal weten. "Het had meneer Beuzenberg gesierd als hij eerst contact met ons had opgenomen, voordat hij maar wat roept", aldus Van der Werf. "De meeste leden van de OR, onder wie ikzelf, zijn FNV-lid, maar wat Beuzenberg doet, is stemmingmakerij." Hij vindt dat Beuzenberg voor zijn beurt praat als het gaat om een eventuele gescheiden inschrijving. "Die situatie is helemaal nog niet aan de orde", aldus de OR-voorzitter.

Volgens Van der Werf zijn er afspraken gemaakt tussen de OR, QBuzz en het OV-bureau over een traject om cash af te schaffen. "Cashloos is het doel, maar een termijn hebben we niet afgesproken. In het westen hebben ze misschien een acute situatie ten aanzien van agressie, maar dat hebben wij hier niet. Anders hadden we er wel anders in gestaan. Daarbij is het hier ook ingewikkelder, omdat het OV-Bureau opbrengstverantwoordelijk is."

Van der Werf benadrukt tot slot de goede relatie met Qbuzz en het OV-bureau: "We hebben als OR rechtstreeks contact met het OV-Bureau als opdrachtgever. Dat is een unieke situatie."

Volledig uit verband gerukt verhaal van de vakbondsbestuurder Beuzenberg. Zoals verwoord door Michel van der Mark is de werkelijke situatie. De ondernemingsraad van Qbuzz Groningen Drenthe is volledig op de hoogte van de situatie en is in goed overleg met zowel Qbuzz als het OV bureau. QBUZZ is zeker geen slechte werkgever maar juist zeer toegankelijk en benaarderbaar op alle fronten.
Bij deze.
Voorzitter ondernemingsraad QBuzz Groningen Drenthe,
Willem van der Werf
.

Als FNV hebben wij de vraag gesteld of Qbuzz nog weet wat goed werkgeverschap inhoudt.
Dat is iets anders dan zeggen dat Qbuzz een slecht bedrijf is. Voor deze opmerking is de redacteur verantwoordelijk. Feit blijft dat Qbuzz niet overgaat tot cashless betalen en daarmee de veiligheid van chauffeurs minder serieus neemt dan wat ze, naar eigen zeggen, ook bedenken. Ons oordeel uit de informatie van Qbuzz zelf is kostenoverwegingen. De concurrentie op arbeidsvoorwaarden is al volop aan de gang in OV en als FNV willen we door te signaleren, op basis van bewijsbare gedane uitspraken door de Qbuzz leiding, een situatie voorkomen die achteraf niet te herstellen valt.

Zoals in vele sectoren brult de FNV al voordat het personeel vind dat ze geslagen worden. Je kan beter iets rustiger aan doen en het op een goede ren (met instemming van het personeel) dan overhaast waardoor personeel juist agressie krijgt van mensen die niet meer met cash kunnen betalen.
Je vraagt je af of deze FNV-heer wel weet wat er onder het personeel leeft in tegenstelling tot de OR-voorzitter.

Fnv kan beter een medewerkertevredenheidsonderzoek gaan houden bij Qbuzz Utrecht. Daar wil ik het voorlopig even bij laten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »